Tort truskawkowy

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
piekne wychodza Wam te torty
icon_smile.gif

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Bede robic ten tort na niedzielne urodziny synka. Czy jesli przeloze i z zewnatrz posmaruje masa w sobote rano to w niedziele tez bedzie dobry? I czy lepiej biszkopty przykleic do boku w niedziele przed samym podaniem czy mozna w sobote? Z tym ze nie chcialabym zeby biszkopty zawilgotnialy od lodowki tylko zeby byly takie kruche. Bo zawilgotnieja od lodowki, prawda?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nawet powinnaś złożyć tort 1 dzień przed podaniem. Musi mieć czas żeby się ładnie przegryzł, nasączył.
Przekładasz placki w sobotę, całość z zewnątrz smarujesz leciutko resztkami masy trusk (choć to też nie konieczne ale można) i do lodówki.
W niedzielę dekorujesz świeżo ubitą smietaną boki tortu i wierzch, oklejasz biszkoptami lub rurkami waflowymi a wierzch zdobisz truskawkami i rozetkami z bitej śmietany - i gotowe.
Nie wiem jak biszkopty bo ja zawsze rurkami oklejałam ale sądzę że też zdążą nasiąknąć od śmietany... rurki nasiąkają - ale nie jest to jakiś straszny minus, są ok
icon_smile.gif

Możesz też wcześniej przygotować sobie odpowiednią długość wsążeczki żeby w niedzielę była gotowa do zawiązania. Ja raz zapomniałam o wstążce na amen i na szybko szukałam jakiejś zastępczej a że chomik ze mnie to znalazłam, jednak takiego rozwiązania nie polecam bo nerwówka niepotrzebna
fiesgrins.gif

Maj 21, 2011
3
0
0
Z truskawek zrobiłam biedronki(kropeczki zrobione są z polewy czekoladowej),a wstążkę przyczepiłam na spinkach ozdobnych,dostępnych w kwiaciarniach:)
Dodatkowo końcówki biszkoptów ozdobiłam polewą czekoladową i wygląda bosko:D
Dziękuje za inwencję twórcza i pomoc Marcinowi
icon_wink.gif

I jak Wam się podoba
S6001934.JPG
S6001935.JPG
S6001940.JPG

Załączniki

• S6001935.JPG
    S6001935.JPG
    2.6 MB · Wyświetleń: 4
  • S6001940.JPG
    S6001940.JPG
    2.5 MB · Wyświetleń: 4
  • S6001934.JPG
    S6001934.JPG
    2.6 MB · Wyświetleń: 4

mariola233

Well-known member
Kwi 4, 2006
39
58
18
witam wlasnie pieke biszkopt ale mase bede robila ze swiezych truskawek to mam dac je do galaretki az wystygnie i od razu do ubitej smietany ???czy jak?? z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja nigdy nie robiłam ze świeżych ale gdybym robiła to zrobiłabym tak:
Truskawki przygotować, pokroić i wstawić do lodówki
Galaretkę zrobić i schłodzić porządnie aż zacznie tężeć
Śmietanę ubić jak już galaretka będzie prawie gęstniejąca
Wtedy:
połączyć truskawki a galaretką i dodać do śmietany.

To chłodzenie jest ważne bo nie wiem czy inaczej ta masa nie będzie zbyt płynna żeby przekładać nią tort. Jak się robi z mrożonych to ona fajnie tężeje od razu i jest idealna do przekładania, nie trzeba nic czekać.

Śmietanę do ubijania trzeba sobie kupić wcześniej ze dwa dni, dzień conajmniej i porządnie schłodzić w lodówce, dobrze jest też schłodzić misę i mieszadła miksera zwłaszcza podczas upałów - wtedy nie będzie problemu ze sztywnością śmietany, ubije się na 100%

Maj 21, 2011
3
0
0
Ja robiłam ze świeżych truskawek i nie schładzałam ich,po prostu wrzuciłam je,gdy galaretka powoli tężała.
Jak zrobiłam z mrożonymi truskawkami, galaretka za bardzo stężała i wyszły grudki galaretki w masie.
Polecam ze świeżych:) czas pracy jest wydłużony,gdyż trzeba czekać aż galaretka stężeje,ale efekt powalający:)

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
alin2@vp.pl_Alina @ 17 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1141242Ja robiłam ze świeżych truskawek i nie schładzałam ich,po prostu wrzuciłam je,gdy galaretka powoli tężała.
Jak zrobiłam z mrożonymi truskawkami, galaretka za bardzo stężała i wyszły grudki galaretki w masie.
Polecam ze świeżych:) czas pracy jest wydłużony,gdyż trzeba czekać aż galaretka stężeje,ale efekt powalający:)
dlatego jak robi sie z mrozonych truskawek to tempo blyskawiczne musi byc
icon_mrgreen.gif
, ja juz mam ubita smietane i w momencie jak
jak galaretka robi sie zimna lacze ze smiatana, jeszcze ani razu nie wyszly i grudnki z galaretk

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
granola @ 17 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1141408dlatego jak robi sie z mrozonych truskawek to tempo blyskawiczne musi byc
icon_mrgreen.gif
, ja juz mam ubita smietane i w momencie jak
jak galaretka robi sie zimna lacze ze smiatana, jeszcze ani razu nie wyszly i grudnki z galaretk
Ja dokładnie tak samo
icon_smile.gif
wrzucam truskawki do galaretki zamieszam i od razu dodaję ubitą wcześniej śmietanę - wszystko trwa chwilę i galaretka nie zdąży się zbytnio ściąć.

Gru 16, 2005
686
0
0
Cinka @ 16 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1140937Ja nigdy nie robiłam ze świeżych ale gdybym robiła to zrobiłabym tak:
Truskawki przygotować, pokroić i wstawić do lodówki
Galaretkę zrobić i schłodzić porządnie aż zacznie tężeć
Śmietanę ubić jak już galaretka będzie prawie gęstniejąca
Wtedy:
połączyć truskawki a galaretką i dodać do śmietany.

To chłodzenie jest ważne bo nie wiem czy inaczej ta masa nie będzie zbyt płynna żeby przekładać nią tort. Jak się robi z mrożonych to ona fajnie tężeje od razu i jest idealna do przekładania, nie trzeba nic czekać.

Śmietanę do ubijania trzeba sobie kupić wcześniej ze dwa dni, dzień conajmniej i porządnie schłodzić w lodówce, dobrze jest też schłodzić misę i mieszadła miksera zwłaszcza podczas upałów - wtedy nie będzie problemu ze sztywnością śmietany, ubije się na 100%
Tort wyjdzie nawet jak będzie się działało w większym pośpiechu. Ostatnim razem truskawki (świeże) zdążyłam pokroić dopiero, gdy galaretka porządnie stężała (konsystencja gęstego kisielu jest moim zdaniem idealna). Mieszadła miksera ani misa nie były specjalnie chłodzone. Poza dobrze schłodzoną śmietaną i chłodną galaretką, reszta składników miała temperaturę pokojową. Masa bardzo szybko się związała i była w sam raz - gęsta, bez grudek.
Proces tężenia galaretki można przyśpieszyć (a jednocześnie kontrolować) wstawiając ją na parę minut do zamrażarki.
Wydaje mi się, że podstawą sukcesu jest dobrze ubita tłusta śmietana. Ja zawsze wybieram 36% Śmietanę Łowicz - nigdy mnie nie zawiodła
icon_smile.gif

Przy okazji świetnie sprawdzi się tu biszkopt z tego przepisu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19961. Szczerze polecam!

Oto dowód:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
O chłodzeniu mieszadeł i misy wspomniałam w kontekście ubijania śmietany. Sporo osób pisze że ma z tym problemy, a chłodzenie bardzo pomaga. Dużo zalezy od temperatury otoczenia, jak jest bardzo gorąco a śmietana nie schłodzona dostatecznie to mogą być kłopoty z dobrym jej ubiciem do stanu sztywnego. Nawet 30stka się świetnie ubije jeśli zachowa się warunki o których pisałam.

Schłodzenie truskawek pomoże szybciej schłodzić galaretkę podobnie jak wstawienie jej do zamrażalnika. To już jak kto woli.
icon_smile.gif

A zbyt stężałą galaretkę można zmiksować aż się spieni - masa będzie jeszcze bardziej delikatna, albo lekko podgrzać i zmiksować i wtedy szybko dodać truskawki i śmietanę.

Gru 16, 2005
686
0
0
Cinka @ 18 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1141657O chłodzeniu mieszadeł i misy wspomniałam w kontekście ubijania śmietany. Sporo osób pisze że ma z tym problemy, a chłodzenie bardzo pomaga. Dużo zalezy od temperatury otoczenia, jak jest bardzo gorąco a śmietana nie schłodzona dostatecznie to mogą być kłopoty z dobrym jej ubiciem do stanu sztywnego. Nawet 30stka się świetnie ubije jeśli zachowa się warunki o których pisałam.
Można z tego wyciągnąć jeden słuszny wniosek: schładzajmy dobrze śmietanę!!!
icon_smile.gif

Przy okazji, jeżeli ktoś zastanawia się nad tortem, którym można byłoby uczcić jakąś ważną uroczystość (np. obronę pracy magisterskiej ;), to ogłaszam wszem i wobec, że ten tort jest idealny. Genialny w smaku i w sam raz na letnią pogodę - świetnie znosi długi transport.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
problemy z masa mialam tym razem i ja.. jako, ze dobijala godzina 2:30, a ja od 6 rano na nogach, nie mialam sily juz czekac, az sie sciagnie... ratowalam sie inaczej. Szkoda. Z masy pozostawionej w zamrazalniku dzieci maja lody truskawkowe.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Powiem jedno, maksimum efektu przy minimum wysiłku
fiesgrins.gif
Naprawdę proste IMO do zrobienia, a niesamowicie efektowne. Masa przepyszna, nie za słodka, orzeźwiająca i świeża w smaku. Na pewno będę robić ten tort częściej
icon_smile.gif

Aha, biszkopt z 8 jaj (wg tego przepisu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5...t&p=103944) piekłam w tortownicy 26 cm, wyszedł wysoki i po przełożeniu idealnie zgrał się z wysokością biszkoptów
fiesgrins.gif

Zdjęcie niestety z bałaganem okołociastowym
icon_wink.gif
bo nie robilam tego dla siebie i bardzo się spieszyłam
icon_redface.gif

cfyLMY6sXCRXetqXlX.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
dziunia @ 20 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1142243Powiem jedno, maksimum efektu przy minimum wysiłku
fiesgrins.gif
Naprawdę proste IMO do zrobienia, a niesamowicie efektowne. Masa przepyszna, nie za słodka, orzeźwiająca i świeża w smaku.
Prawda?
icon_smile.gif

W dodatku błyskawicznie się robi. Smakuje nawet tym co nie są zbyt słodyczożerni ani ciastożerni
icon_smile.gif

Dziuniu a tak z ciekawości - czemu przykleiłaś biszkopty cukrem do środka? Wszyscy jak widziałam zdaje się kleją na zewnątrz
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy