- Wrz 13, 2004
- 2,992
- 0
- 0
alin2@vp.pl_Alina @ 17 Jun 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1141242Ja robiłam ze świeżych truskawek i nie schładzałam ich,po prostu wrzuciłam je,gdy galaretka powoli tężała.
Jak zrobiłam z mrożonymi truskawkami, galaretka za bardzo stężała i wyszły grudki galaretki w masie.
Polecam ze świeżychczas pracy jest wydłużony,gdyż trzeba czekać aż galaretka stężeje,ale efekt powalający
dlatego jak robi sie z mrozonych truskawek to tempo blyskawiczne musi byc, ja juz mam ubita smietane i w momencie jak![]()
jak galaretka robi sie zimna lacze ze smiatana, jeszcze ani razu nie wyszly i grudnki z galaretk
granola @ 17 Jun 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1141408dlatego jak robi sie z mrozonych truskawek to tempo blyskawiczne musi byc, ja juz mam ubita smietane i w momencie jak![]()
jak galaretka robi sie zimna lacze ze smiatana, jeszcze ani razu nie wyszly i grudnki z galaretkJa dokładnie tak samowrzucam truskawki do galaretki zamieszam i od razu dodaję ubitą wcześniej śmietanę - wszystko trwa chwilę i galaretka nie zdąży się zbytnio ściąć.![]()
Cinka @ 16 Jun 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1140937Ja nigdy nie robiłam ze świeżych ale gdybym robiła to zrobiłabym tak:
Truskawki przygotować, pokroić i wstawić do lodówki
Galaretkę zrobić i schłodzić porządnie aż zacznie tężeć
Śmietanę ubić jak już galaretka będzie prawie gęstniejąca
Wtedy:
połączyć truskawki a galaretką i dodać do śmietany.
To chłodzenie jest ważne bo nie wiem czy inaczej ta masa nie będzie zbyt płynna żeby przekładać nią tort. Jak się robi z mrożonych to ona fajnie tężeje od razu i jest idealna do przekładania, nie trzeba nic czekać.
Śmietanę do ubijania trzeba sobie kupić wcześniej ze dwa dni, dzień conajmniej i porządnie schłodzić w lodówce, dobrze jest też schłodzić misę i mieszadła miksera zwłaszcza podczas upałów - wtedy nie będzie problemu ze sztywnością śmietany, ubije się na 100%Tort wyjdzie nawet jak będzie się działało w większym pośpiechu. Ostatnim razem truskawki (świeże) zdążyłam pokroić dopiero, gdy galaretka porządnie stężała (konsystencja gęstego kisielu jest moim zdaniem idealna). Mieszadła miksera ani misa nie były specjalnie chłodzone. Poza dobrze schłodzoną śmietaną i chłodną galaretką, reszta składników miała temperaturę pokojową. Masa bardzo szybko się związała i była w sam raz - gęsta, bez grudek.
Proces tężenia galaretki można przyśpieszyć (a jednocześnie kontrolować) wstawiając ją na parę minut do zamrażarki.
Wydaje mi się, że podstawą sukcesu jest dobrze ubita tłusta śmietana. Ja zawsze wybieram 36% Śmietanę Łowicz - nigdy mnie nie zawiodła![]()
Przy okazji świetnie sprawdzi się tu biszkopt z tego przepisu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19961. Szczerze polecam!
Oto dowód:
![]()
Cinka @ 18 Jun 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1141657O chłodzeniu mieszadeł i misy wspomniałam w kontekście ubijania śmietany. Sporo osób pisze że ma z tym problemy, a chłodzenie bardzo pomaga. Dużo zalezy od temperatury otoczenia, jak jest bardzo gorąco a śmietana nie schłodzona dostatecznie to mogą być kłopoty z dobrym jej ubiciem do stanu sztywnego. Nawet 30stka się świetnie ubije jeśli zachowa się warunki o których pisałam.Można z tego wyciągnąć jeden słuszny wniosek: schładzajmy dobrze śmietanę!!!![]()
Przy okazji, jeżeli ktoś zastanawia się nad tortem, którym można byłoby uczcić jakąś ważną uroczystość (np. obronę pracy magisterskiej, to ogłaszam wszem i wobec, że ten tort jest idealny. Genialny w smaku i w sam raz na letnią pogodę - świetnie znosi długi transport.
![]()
dziunia @ 20 Jun 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1142243Powiem jedno, maksimum efektu przy minimum wysiłkuNaprawdę proste IMO do zrobienia, a niesamowicie efektowne. Masa przepyszna, nie za słodka, orzeźwiająca i świeża w smaku.
Prawda?![]()
W dodatku błyskawicznie się robi. Smakuje nawet tym co nie są zbyt słodyczożerni ani ciastożerni![]()
Dziuniu a tak z ciekawości - czemu przykleiłaś biszkopty cukrem do środka? Wszyscy jak widziałam zdaje się kleją na zewnątrz![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.