bietka @ 7 Jul 2018 napisał:index.php?act=findpost&pid=1634879Sliwki już są oczywiście nie te polecane do naszego smarowidła.Wczoraj jedliśmy krem na kolację z drożdżówką i powiem że niezwykle pyszny wyszedł.Wiśnie duzo soku miały i smazyłam ze 4 godz.Zastanawiam się czy po godz można odlac trochę soku do słoiczka bez straty finalnego smaku?Ja bym odlała.
bietka @ 21 Aug 2018 napisał:index.php?act=findpost&pid=1636267Tak zrobiłam i miałam jeszcze pyszny sok do picia.Smarowidło nutellowe już grzeje się pod kocykiem.Rozumiem, że raczej się wolno ochładza.
Zastanawia mnie zawsze, dlaczego chowa się przetwory pod kocyk? Czym to jest uzasadnione?
Na mój rozum, im szybciej coś ostudzimy, tym dłużej będzie świeże. Stosuję tę zasadę nie tylko do gorących przetworów, które szybko wyjmuję z kotła, ale też marmoladek itp., nigdy ich niczym nie okrywam.
Podobnie robię z zupami, gulaszami, gołąbkami itp. które staram się schładzać jak najszybciej i przenosić do lodówki.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.