Skórka pomarańczowa w syropie.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,381
4,454
113
hazo @ 21 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=794308]A jak mi są bardzo potrzebne, to to wszystko co napisałam wyżej robię jednego dnia i też są dobre.
icon_eek.gif
I po co ja się tak staram.
dump.gif
icon_mrgreen.gif

Nie chce powiedzieć, że Twoje, czy Maryny są mniej smaczne, ale swoje mogę jeść jak konfitury. Nie mają prawie goryczki, są przesiąknięte syropem, aż przezroczyste, i ten zapach...
icon_razz.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,381
4,454
113
banana.gif
 

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Zrobiłam !! Sa pyszne, mało ich nie zjadłam wszystkich
lecker.gif

A mam takie pytanie: bo same skórki to wiadomo do czego moge dodac ale ten syrop?? Zrobiłam dwa male sloiczki i ciagle nachodzi mnie mysl ze jak je otworze to skorki do np. ciacha no ale ten syrop ??
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,381
4,454
113
Syropem posłodzę kompot z suszu, mozna dodać łyżkę -dwie do masy makowej. Osłodzić herbatę?
Jak nie zużyję wszystkiego, do dodaję do nastepnych skórek.
icon_wink.gif
 

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
Prosze mi z doswiadczenia powiedziec, jesli ktos probowal... czy skorka z grapefruita tez sie nadaje? w sensie, do czegos potem? keksow? nie bedzie gorzka? no i czy jest sens mieszac w smazeniu./sloiku grapefruitowa i pomaranczowa skorke? nie beda smakowac jednakowo?
anbetung.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,381
4,454
113
Osobno robiłam tylko mandarynkową, ale różnica w smaku nie aż tak duża i więcej nie będę.
Grapefruit pewnie tez sie nadaje, bo w handlu spotykam, osobno i w mieszankach. Myslę, że nie będzie bardziej gorzki od pomarańczowych skórek, które przez kilkudniowe moczenie zupełnie sie tej goryczki pozbywają. Może znajdziesz jakąś odmianę mniej gruboskórnych, bo zbyt gruba warstwa albedo w gotowaniu potrafi sie troche rozmaździć.
Teraz pomyślałam, że gdyby jeszcze zrobić z limonki, to byłby fajny zestaw do rożnych zdobień.
gruebel_2.gif

Hazo robiła z grapefruita, a Maryna z pomelo, zobacz na poprzedniej stronie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ja dziś też zrobiłam, po swojemu co prawda czyli jak zwykle na oko, no i pokrojoną w kostkę, ale zrobiłam
icon_biggrin.gif
muszę mieć do drożdżowego i do sernika koniecznie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,381
4,454
113
Moim sposobem to masz za mało czasu, ale Maryna i Hazo robią skróconym, to może zdążysz.
icon_smile.gif
Zerknij na poprzednią stronę.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Zakonczylam wczoraj produkcje porcji skorek pomaranczowych. Wymoczylam jak w przepisie, przed zagotowaniem w cienkim syropie cukrowym zeskrobalam albedo (ktore po moczeniu bez problemu mozna oddzielic nozem). Jak zwykle sa pyszne. Wieszosc trafila do sloika, reszte, pokrojona w dlugie paski, obsypalam drobnym cukrem a po wyschnieciu zanurzylam w 70% rozpuszczonej czekoladzie. I mamy je dzis na deser.

Kolejna, wymoczona porcje, wlozylam wczoraj do mocnego syropu, ktory pozostal po pierwszej porcji.

Buko, dziekuje Ci bardzo za przepis. Korzystam z niego od paru lat. Kiedys przygotowywalam skorki z cytrusow wg nieco innego, krotszego w czasie sposobu, ale te, zrobione wg Twojego, sa idealne, dla mnie oczywiscie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,381
4,454
113
Pęcznieję z zadowolenia.
icon_mrgreen.gif

Do produkcji kupuję pomarańcze o gładkiej skórce, która jest na tyle cienka, że nie ścinam albedo, przez co pracy też trochę mniej.
icon_smile.gif

Dzięki za przypomnienie pomysłu z czekoladą.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (Buka @ 2 Mar 2013, 20:47 ) index.php?act=findpost&pid=1405916Pęcznieję z zadowolenia.
icon_mrgreen.gif

Do produkcji kupuję pomarańcze o gładkiej skórce, która jest na tyle cienka, że nie ścinam albedo, przez co pracy też trochę mniej.
icon_smile.gif

Dzięki za przypomnienie pomysłu z czekoladą.
icon_smile.gif
Rozumiem. My natomiast kupujemy pomarancze glownie na sok i w pierwszym rzedzie maja byc soczyste. A ze zuzywamy 10-15 pomaranczy dziennie to swiezych skorkek zawsze mamy pod dostatkiem. Czasem laduja na kompostniku, czasem w sloikach, deserach etc.

A skorki z Twojego przepisu zawsze sa najlepsze
icon_biggrin.gif
 

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Wlasnie dostalam wielka paczke z pomaranczami od kochanej mamy
herzen.gif

i zaczynam moczyc skorki dziekuje Buko za przepis
bussi.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Moje skorki. Te zrobilam z mysla o pomaranczowym serniku. Zanurzylam konce w stopionej ciemnej czekoladzie i po wyschnieciu ulozylam je na wierzchu sernika. Pyszne.
 

Załączniki

  • Orange_Peel.jpg
    Orange_Peel.jpg
    88.3 KB · Wyświetleń: 6
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy