sajgonki*

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
jak zwykle nie zauważyłam pytania
icon_redface.gif

ja do firmy tao tao mam swoistą niechęć spowodowaną osobistymi odczuciami
icon_wink.gif
i wolę sosy firmy Suree i tu jest ten "chilli sauce especially for spring rolls"
icon_wink.gif
na zdjęciu ten drugi z prawej jest u nas dostępny-pojemność 295 ml
ScreenHunter_9.jpg

kosztuje niecałe 6 zł i kiedyś nawet porównywałam z tao tao i taniej wyszedł suree
Marghe dawaj ten przepis
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
dziunia @ 2 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=425738wolę sosy firmy Suree i tu jest ten "chilli sauce especially for spring rolls"
icon_wink.gif
na zdjęciu ten drugi z prawej jest u nas dostępny-pojemność 295 ml
ScreenHunter_9.jpg

kosztuje niecałe 6 zł i kiedyś nawet porównywałam z tao tao i taniej wyszedł suree
Rowniez kupuje sosy stolowe Suree...wg mnie sa najlepsze ze wszytskich dotychczasowo sprobowanych...a wybor mamy calkim spory ( w jednym z najwiekszych supermarketow chinskich Wing Yip)...

Co do nazwy: spring rolls (poh piah, pinyin etc...bo co region to inna nazwa)...taka funkcjonuje w ang. i generalnie okresla wszelkie smazone i nie - "zawijanki". W srodku warzywa w julienne z dodatkiem wolowiny, kurczaka, krewetek, tofu itd...a "wrappers" albo z maki albo z ryzu...
Tradycyjnie do wietnamskich spring rolls dodaje sie wieprzowine...
te z ryzowa koszulka sa czesto podawane bez smazenia...
jest jeszcze cos o nazwie egg roll...ale kroluje raczej w kuchni amer.-chinskiej..."wrapper" jest z maki i jaj i takie rolls sa zawsze smazone...
Jadlam kiedys spring rolls na slodko z dodatkiem Red Bean Sauce...i jest to specjalnosc kuchni chinskiej ze wschodniej czesci kraju...

O "sajgonkach" nie slyszalam...nazwa "spring roll" to tlumaczenie z chinskiego, o ile dobrze pamietam, a wiaze sie z chinskim swietem wiosny (Spring Festival)...ktore to nie mogloby sie obejsc bez spring rolls...
icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Swoja droga ciekawe skad sie wziela...hm...domyslam sie, ze glownie dzieki wietnamskim restauratorom...

Wlasnie na Mniamie znalazlam przepis zatytulowany: "Wiosenne ruloniki czyli sajgonki"....hihihihihi

A Slownik Jezyka Polskiego na to: "sajgonka - naleśnik z ciasta ryżowego nadziewany mięsem z warzywami"

O..i jeszcze pojawia sie nazwa: "krokiet po chinsku"...

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
tatter @ 3 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=425803(...)
jest jeszcze cos o nazwie egg roll...ale kroluje raczej w kuchni amer.-chinskiej..."wrapper" jest z maki i jaj i takie rolls sa zawsze smazone...
Jadlam kiedys spring rolls na slodko z dodatkiem Red Bean Sauce...i jest to specjalnosc kuchni chinskiej ze wschodniej czesci kraju...

O "sajgonkach" nie slyszalam...nazwa "spring roll" to tlumaczenie z chinskiego, o ile dobrze pamietam, a wiaze sie z chinskim swietem wiosny (Spring Festival)...ktore to nie mogloby sie obejsc bez spring rolls...
icon_smile.gif
To jeszcze ja cos dopisze gwoli wyjasnienia
icon_smile.gif

Spring rolls wywodza sie z Chin, pozniej dopiero przedostaly sie do innych sasiadujacych krajow. Roznica pomiedzy Spring rolls pochodzacych z Shanghai a Egg rolls pochodzacych z Cantonu lezy tylko i wylacznie w otoczce czyli wraper czy skin - Egg roll robiona jest z maki pszennej z dodatkiem jajek i wody i sa grubsze - makaronowe, Spring roll robione sa bez dodatku jajka i sa bardziej chrupiace. Rowniez technika ich produkowania jest rozna
icon_smile.gif

W Chinach obie wersje wystepuja pod nazwa chuan juan co po prostu oznacza "spring roll", choc w roznych prowincjach moga miec swoje regionalne nazwy. Egg rolls sa troche grubsze, maja bardziej porowata skorke, Spring roll sa ciensze, "elegantsze" i gladsze i klasycznie tylko i wylacznie z warzywami choc od jakiegos czasu pojawia sie w nich mieso
icon_smile.gif

W Thailandii wystepuje pod nazwa paw pia taud, w Wietnamie cha gio, na Philippinach lumpia - wrapers sa robione z ryzu lub tapioki. Zawartosc jest oczywiscie przerozna.
Ciekawostka - bedac w Chinach dwa lata temu zostalam poczestowana pysznym, bardzo chrupiacymi Spring rolls i oczywiscie zapytalam wykonawczynie czego uzyla jako wraper... okazalo sie, ze Phyllo
icon_smile.gif
icon_mrgreen.gif
I jak sie pozniej okazalo podczas dalszej konwersacji na temat, nie ona jedna tak robi - jest poreczniejsze no i bardziej chrupiace i.... dlaczego nie? W koncu kuchnia to niekonczacy sie eksperyment
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
bajaderka @ 3 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=425867To jeszcze ja cos dopisze gwoli wyjasnienia
icon_smile.gif

W koncu kuchnia to niekonczacy sie eksperyment
icon_mrgreen.gif
I wlasnie w tym rzecz! Powiem szczerze, ze z jakimkolwiek "wrapper" bym nie jadla...to i tak dla mnie to bedzie "spring roll"...
wlasnie przypomialam sobie, ze gdzies kiedys slyszalam nazwe "summer roll" na okreslenie warzyw zawinietych w "rice wrapper" i podanych na zimno bez uprzedniego smazenia...ale nie sadze wcale, aby take miano stalo sie jakos specjalnie popularne...

Bajaderko...tutaj "egg roll" to zwyczajna bula drozdzowa z jajecznym nadzieniem...egg mayonaise lub zwyczajnie jajem na twardo w plasterkach z warzywami...no ale chyba to nie ten watek...
icon_biggrin.gif

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
tatter @ 3 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=425988Powiem szczerze, ze z jakimkolwiek "wrapper" bym nie jadla...to i tak dla mnie to bedzie "spring roll"...
Dla mnie tez
icon_smile.gif
Chociaz przyznam sie, ze tych ktore nazwalas summer rolls nie lubie
icon_redface.gif
Ani tego, ze sa na zimno, ani tego, ze wraper sie ciagnie i jest gumiasty a nie chrupiacy
icon_smile.gif

CYTATBajaderko...tutaj "egg roll" to zwyczajna bula drozdzowa z jajecznym nadzieniem...egg mayonaise lub zwyczajnie jajem na twardo w plasterkach z warzywami...no ale chyba to nie ten watek...
icon_biggrin.gif
Musze je sobie wygooglowac
icon_smile.gif
Troche daleko im do azjatyckich Egg rolls
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

A jeszcze o sosach, w Chinach bardzo czesto podaja do nich taki typowy sos do dumplings - sos soyowy, ocet ryzowy (lub czarny), czosnek, odrobinka oleju sezamowego, czasami drobno pokrojona zielona cebulka...

ania

Member
Wrz 16, 2005
39
0
0
Tak odbiegajac troche od poruszanego sajgonkowego rozwazania skad ta nawa mam kolejne pytanie.Czy można zamrozić gotowe surowe sajgonki bez jakielkowiek dla nich straty??

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
można kupić gotowe mrożone, takie do smażenia więc pewnie w domu też mozna mrozić, ale ja nigdy nie mroziłam więc 100% gwarancji nie dam
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja bym mrozila nieusmazone... chyba...

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Mojego chłopaka kuzynka zawsze robi większą porcję i mrozi. Oczywiście nie usmażone.

modliszqa

Member
Paź 31, 2007
5
0
0
czesc:)
polecam sajgonki w wersji nie smażonej a z pary
icon_biggrin.gif
są wyśmienite ( śliskie i mięciutkie) i jeśli ktoś na diecie z zakazem smażonego - śmiało może zjeść
icon_biggrin.gif

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Nareszcie kupiłam większy papier ryżowy i wczoraj zrobiłam, wyszły pyszne. Dałam:
1/2 opakowania grzybów mun
ok. 10 dag makaronu sojowego
2 marchewki starłam na tarce o grubych oczkach
3 liście pekińskiej
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
2 jajka
sambal, sól, ocet ryżowy, przyprawy
Papier smarowałam wodą z jajkiem. Wyszły doskonałe.
POLECAM

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Czy papier ryżowy grubo po terminie
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif
nadaje sie do użytku? Mój chyba ze dwa lata leży w lodówce i jakoś nie było okazji sie za niego zabrać, a szkoda mi wyrzucić, bo w sumie wygląda dobrze, jakby mu nic nie było, oryginalnie zafoliowany... Zaryzykować użycie, czy do kosza z nim?
icon_rolleyes.gif

Edit - właśnie poszłam do lodówki sprawdzić.. Ja się Wam nie przyznam, ile lat ma ten papier ryżowy
pfeif2.gif
pfeif2.gif
pfeif2.gif
pfeif2.gif
pfeif2.gif
Ale i tak patrzę na niego i widzę, że wygląda dobrze - w końcu to suche placuszki, trochę mąki ryżowej, wody i soli....

Dorzucając słówko do dyskusji o nazewnictwie, na moim papierze stoi: "Papier ryżowy do słynnej potrawy "Nem-Sajgonki", a pod spodem "Spring roll pancakes * Galettes de riz * Banh trang"

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy