sajgonki*

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
To musiał być przepis villanelle.
icon_biggrin.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Dzisiaj znowu robiłam sajgonki ale tym razem z gotowego ciasta do sajgonek-mrozone 40 arkuszy.Wyszły przepyszne,to ciasto nie nasiąka tłuszczem tak jak papier ryżowy i lepiej się smaży-nic nie pryska.Farsz wyszedł trochę za suchy i zbity bo tym razem robiłam go ze zmielonych piersi z kurczaka i to jest zbyt chude mięso ale mimo to smaczne bardzo.Przepis na farsz dokładniejszy tu: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...&a=34976004

548283.jpg

548284.jpg

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Cudowne!!!

Dziuniu, ale jak mrozone, to juz nie sajgonki, tylko chyba spring rolls chińskie, tak?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
CYTATDziuniu, ale jak mrozone, to juz nie sajgonki, tylko chyba spring rolls chińskie, tak?
wg tego co J-Lee pisze to faktycznie sajgonki w ryżowym papierze wietnamskie są ale tak do końca to się nie zastanawiałam nad tym,prawdę mówiąc myślałam że spring rolls=sajgonki po polsku
icon_smile.gif
bo jak są sajgonki po angielsku?
i chyba znaczenie ma rodzaj ciasta,a nie to czy mrozone czy świeże chociaż takie ciasto jest raczej nie do powtórzenia w warunkach domowych bo oni to maszynowo robią

CYTATDziunia, gdzie kupiłaś takie gotowe ciasto?
Małgosiu,w Bomi w Madisonie leży w zamrażarce zaraz przy lewej stronie przy lodówkach z mozzarellą i plesniakami
icon_smile.gif
W niedzielę były jeszcze 2 paczki,15 zł kosztuje i tak wygląda opakowanie: http://img316.imageshack.us/img316/4738/ciastoyc3.jpg
sos jest też z Bomi gotowy Especially for spring rolls
icon_wink.gif
firma Suree,kosztuje ok.6,50 i stoi na półkach z sosami egzotycznymi

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
pogooglowałam
icon_smile.gif
i wychodzi na to że sajgonki to spring rolls a wietnamskie są w papierze ryżowym i nazywają się nem ran często z dodatkiem spring rolls czyli nem spring rolls
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Dziuniu Sajgon był stolią Wietnamu południowego, dzis, jest nadal o ile wiem, największym miastem.
To że absurdalna nazwa funkcjonuje w Polsce nie jest chyba powodem zeby się jej trzymac i spring rolls nazywać sajgonkami.

Plus nazwa sajgonki spopularyzowała się chyba raczej dzięki naszym szczękowym barkom wietnamskim...

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Małgosiu,ja wiem co to Sajgon.
Ale spring rolls,czy tego chcesz czy nie,to na polski tłumaczy się sajgonki.Chociaż kiedyś dawno temu pamiętam że mówili na nie nemy co jest faktycznie spolszczeniem bezpośrednim nazwy wietnamskiej
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Dziuniu, ale skąd Ci to przyszło do głowy. W chińskich knajpach, w ktorych bylam (Bliss, Cesarski palac), spring rolls to nalesniki wiosenne

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
wiesz,dobrze że masz ten napis w sygnaturce
icon_confused.gif

znikąd mi nie przyszło do głowy,z taką polską nazwą się spotkałam po raz pierwszy kiedyś i takiej po prostu uzywam zamiennie z angielskim spring rolls

EDIT
ok,w sumie masz rację,ja nie bywam w restauracjach więc najwyraźniej się pomyliłam,tym bardziej że na FK i w GP osoba mieszkająca w Azji i znająca się na tamtejszej kuchni również używa określenia sajgonki na to co widac na moich zdjęciach wyżej,nobody's perfect............

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
buuu, Dziuniu, ale Ty się nie obrażaj na mnie proszę... przeciez sama wiesz, że mnie ostatnio zywo interesuje poprawne nazwenictwo - zresztą sama przeciez często tego pilnujesz i drążysz, vide watek z tortem dobosza. przecież ja nic nie napisalam niemilego...
icon_sad.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
CYTATbuuu, Dziuniu, ale Ty się nie obrażaj na mnie proszę...
nie obrażam się
icon_smile.gif
ale przeczytaj ostatnie moje zdanie w tym poście
icon_smile.gif

CYTATprzeciez sama wiesz, że mnie ostatnio zywo interesuje poprawne nazwenictwo - zresztą sama przeciez często tego pilnujesz i drążysz, vide watek z tortem dobosza.
tak,masz całkowitą rację,dlatego po zastanowieniu dopisałam do poprzedniej mojej wypowiedzi to co widać
icon_smile.gif

CYTATprzecież ja nic nie napisalam niemilego...
wg siebie nic niemiłego nie napisałaś
icon_smile.gif
a ja to inaczej odebrałam
dontknow.gif
ale tak to bywa kiedy się tylko pisze,czasem intencja zupełnie mija się z odbiorem
icon_wink.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
może faktycznie źle to zabrzmiało, z tym ,,skąd przyszło Ci to do głowy"
bussi.gif
bussi.gif
bussi.gif
przepraszam. Ale wiesz, ja to moze w ogole bym sie tu nie odezwala, gdybys gdziestam nei wspomniala, ze wlasnie to pszenne jest prawidłowe (czyli placki ryzowe nieprawidłowe) - stąd moja chęć wyjasnienia

ale juz wyjasnione
bussi.gif
bussi.gif
bussi.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
knuddelz.gif
icon_mrgreen.gif

tak prawdę mówiąc nikt nie jest bez winy
icon_wink.gif
ja pewnie też komuś zalazłam nieraz za skórę
icon_wink.gif

dobra,nie ma sensu dalej rozwlekać tego tematu
icon_lol.gif

ania

Member
Wrz 16, 2005
39
0
0
Dziunia a ja mam pytanie laika:)) gdzie mozna dostac ten sos słodko- kwasny ( zdaje sie) który jest w pojemniczku obok sajgonek.Mozna go kupic ( jesli tak to jak sie nazywa) czy samemu go mozna zrobic??

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
one są w supermarketach ardzo czesto, a w takich jak alma, omi czy piotr i pawel to ZAWSZE. No i w azjatyckich sklepikach tez

ania

Member
Wrz 16, 2005
39
0
0
dzieki za odpowiedz:))No to musze poszukac choc wymienionych przez Ciebie supermarketów u nas nie ma ale może beda w innych:))

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
napewno sos do sajgonek (specjalny!) ma tao tao - Moim zdaniem jest dobry i tani
icon_smile.gif
- a tao tao jest bardzo rozpowszechnione
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy