- Sty 27, 2006
- 4,369
- 1,767
- 113
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie wielkiej ilości czosnku. Liście czosnku przygotowujemy do spożycia przez blanszowanie.
Zamiast nerkowca można użyć dowolnych orzechów – migdałów, włoskich, piniowych, a także można dodać nasion słonecznika lub dyni.
Dobry pęczek czosnku niedźwiedziego – ok.150 g
50 g prażonych orzechów nerkowca
50 g twardego sera
100 ml dobrej jakości oleju lub oliwy
1 łyżka soku z cytryny lub do smaku
Sól
pieprz
1. Przygotuj garnek z wrzącą wodą, garnek lub miskę wody z lodem i duży durszlak.
2. Czosnek opłucz, dodaj do wrzącej wody, pozostaw na 40-45 sekund lub do momentu, gdy czosnek zmieni kolor na jasnozielony. (Jest to ważne, ponieważ dłużej trzymane we wrzątku liście po prostu kipią i zmieniają się z ładnej zieleni w ciemną masę). Za pomocą durszlaka wyjmij czosnek i zanurz go w wodzie z lodem. Po 1-1,5 min. połóż liście na ręczniku papierowym i osusz.
3. Do malaksera dodaj odciśnięty czosnek, orzechy i starty ser. Dodaj sok z cytryny i posiekaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj oliwę lub olej, sól i wymieszaj do połączenia.
4. Włóż do czystych słoików i przechowuj w lodówce. Jeśli chcesz zachować pesto dłużej, nie napełniaj słoika do końca, zostaw miejsce na warstwę oleju o grubości około 0,7-1 cm. Pesto zalane olejem można przechowywać w lodówce dłużej – do 3 miesięcy.
5. Pesto można zamrozić – włóż pesto do naczynia do robienia kostek lodu lub woreczka plastykowego. W przypadku woreczka nie napełniaj go mocno, tylko wyłóż tak, by powstał płaski woreczek. Usuń powietrze z woreczka, szczelnie zamknij, ułóż na płaskiej powierzchni i pałeczką do jedzenia wyznacz porcje. Zamroź.
Jak można wykorzystać pesto
Kurczak w marynacie jogurtowo-pesto
Pesto doskonale nadaje się do marynowania mięsa. Spróbuj nie tylko kurczaka, ale także indyka, królika, marynata z pesto jest również świetna do steków z polędwicy wieprzowej. Na 500 g mięsa weź 500 g jogurtu naturalnego, 50 g pesto, dodaj łyżkę oliwy i sól. Wszystko wymieszaj i zostaw w marynacie nie mniej niż na 30 min. Włóż wszystko do brytfanny i piecz przez 35-40 minut. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pierwsze 15 min. piecz przykryte folią aluminiową lub papierem do pieczenia, następnie wyjmij i dopiecz odsłonięte.
Sałatka Caprese z pesto z czosnku niedźwiedziego
Zrób tę sałatkę, gdy masz bardzo smaczne pomidory. Im bardziej różnorodna, tym piękniejsza i smaczniejsza. Na przykład pomidory typu kumato, pomidorki koktajlowe i malinowe. Pomidory pokrój w cienkie plasterki, małe pomidory zostaw w całości lub przekrój na pół. Ułóż wszystko na talerzu, dodaj kulkę sera burrata, przekrój kulkę na krzyż, dopraw wszystko pesto z dzikiego czosnku.
Makaron z pesto
Geniusz w prostocie. Te dwa składniki po prostu są stworzone jeden dla drugiego. Przepis chyba nie istnieje. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać ciepły z pesto. Możesz też doprawić zielone pesto suszonymi pomidorami, oliwkami lub kaparami.
Jajka z pesto
Taki pisk mody kulinarnej – na patelnię połóż łyżkę lub 2 pesto, rozgrzej, a na to wbij jajko. Można jajko wbić całe, a można wymieszać. Przykryć i smażyć przez 2-3 min. na wolnym ogniu.
Pesto i inne
Doskonale nadaje się do dosmaczenia zupy. Po prostu wymieszać.
Pesto może być nadzieniem do pieczonego chleba lub smarowidełkiem do kanapek.
Majonez można wymieszać z pesto.
Pesto dodać do dressingu do sałatek
Magazyn Wileński, 2022
Jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie wielkiej ilości czosnku. Liście czosnku przygotowujemy do spożycia przez blanszowanie.
Zamiast nerkowca można użyć dowolnych orzechów – migdałów, włoskich, piniowych, a także można dodać nasion słonecznika lub dyni.
Dobry pęczek czosnku niedźwiedziego – ok.150 g
50 g prażonych orzechów nerkowca
50 g twardego sera
100 ml dobrej jakości oleju lub oliwy
1 łyżka soku z cytryny lub do smaku
Sól
pieprz
1. Przygotuj garnek z wrzącą wodą, garnek lub miskę wody z lodem i duży durszlak.
2. Czosnek opłucz, dodaj do wrzącej wody, pozostaw na 40-45 sekund lub do momentu, gdy czosnek zmieni kolor na jasnozielony. (Jest to ważne, ponieważ dłużej trzymane we wrzątku liście po prostu kipią i zmieniają się z ładnej zieleni w ciemną masę). Za pomocą durszlaka wyjmij czosnek i zanurz go w wodzie z lodem. Po 1-1,5 min. połóż liście na ręczniku papierowym i osusz.
3. Do malaksera dodaj odciśnięty czosnek, orzechy i starty ser. Dodaj sok z cytryny i posiekaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj oliwę lub olej, sól i wymieszaj do połączenia.
4. Włóż do czystych słoików i przechowuj w lodówce. Jeśli chcesz zachować pesto dłużej, nie napełniaj słoika do końca, zostaw miejsce na warstwę oleju o grubości około 0,7-1 cm. Pesto zalane olejem można przechowywać w lodówce dłużej – do 3 miesięcy.
5. Pesto można zamrozić – włóż pesto do naczynia do robienia kostek lodu lub woreczka plastykowego. W przypadku woreczka nie napełniaj go mocno, tylko wyłóż tak, by powstał płaski woreczek. Usuń powietrze z woreczka, szczelnie zamknij, ułóż na płaskiej powierzchni i pałeczką do jedzenia wyznacz porcje. Zamroź.
Jak można wykorzystać pesto
Kurczak w marynacie jogurtowo-pesto
Pesto doskonale nadaje się do marynowania mięsa. Spróbuj nie tylko kurczaka, ale także indyka, królika, marynata z pesto jest również świetna do steków z polędwicy wieprzowej. Na 500 g mięsa weź 500 g jogurtu naturalnego, 50 g pesto, dodaj łyżkę oliwy i sól. Wszystko wymieszaj i zostaw w marynacie nie mniej niż na 30 min. Włóż wszystko do brytfanny i piecz przez 35-40 minut. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pierwsze 15 min. piecz przykryte folią aluminiową lub papierem do pieczenia, następnie wyjmij i dopiecz odsłonięte.
Sałatka Caprese z pesto z czosnku niedźwiedziego
Zrób tę sałatkę, gdy masz bardzo smaczne pomidory. Im bardziej różnorodna, tym piękniejsza i smaczniejsza. Na przykład pomidory typu kumato, pomidorki koktajlowe i malinowe. Pomidory pokrój w cienkie plasterki, małe pomidory zostaw w całości lub przekrój na pół. Ułóż wszystko na talerzu, dodaj kulkę sera burrata, przekrój kulkę na krzyż, dopraw wszystko pesto z dzikiego czosnku.
Makaron z pesto
Geniusz w prostocie. Te dwa składniki po prostu są stworzone jeden dla drugiego. Przepis chyba nie istnieje. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać ciepły z pesto. Możesz też doprawić zielone pesto suszonymi pomidorami, oliwkami lub kaparami.
Jajka z pesto
Taki pisk mody kulinarnej – na patelnię połóż łyżkę lub 2 pesto, rozgrzej, a na to wbij jajko. Można jajko wbić całe, a można wymieszać. Przykryć i smażyć przez 2-3 min. na wolnym ogniu.
Pesto i inne
Doskonale nadaje się do dosmaczenia zupy. Po prostu wymieszać.
Pesto może być nadzieniem do pieczonego chleba lub smarowidełkiem do kanapek.
Majonez można wymieszać z pesto.
Pesto dodać do dressingu do sałatek

Magazyn Wileński, 2022