Pesto z czosnku niedźwiedziego

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,369
1,764
113
Pesto z czosnku niedźwiedziego

Jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie wielkiej ilości czosnku. Liście czosnku przygotowujemy do spożycia przez blanszowanie.

Zamiast nerkowca można użyć dowolnych orzechów – migdałów, włoskich, piniowych, a także można dodać nasion słonecznika lub dyni.

Dobry pęczek czosnku niedźwiedziego – ok.150 g

50 g prażonych orzechów nerkowca

50 g twardego sera

100 ml dobrej jakości oleju lub oliwy

1 łyżka soku z cytryny lub do smaku

Sól

pieprz

1. Przygotuj garnek z wrzącą wodą, garnek lub miskę wody z lodem i duży durszlak.

2. Czosnek opłucz, dodaj do wrzącej wody, pozostaw na 40-45 sekund lub do momentu, gdy czosnek zmieni kolor na jasnozielony. (Jest to ważne, ponieważ dłużej trzymane we wrzątku liście po prostu kipią i zmieniają się z ładnej zieleni w ciemną masę). Za pomocą durszlaka wyjmij czosnek i zanurz go w wodzie z lodem. Po 1-1,5 min. połóż liście na ręczniku papierowym i osusz.

3. Do malaksera dodaj odciśnięty czosnek, orzechy i starty ser. Dodaj sok z cytryny i posiekaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj oliwę lub olej, sól i wymieszaj do połączenia.

4. Włóż do czystych słoików i przechowuj w lodówce. Jeśli chcesz zachować pesto dłużej, nie napełniaj słoika do końca, zostaw miejsce na warstwę oleju o grubości około 0,7-1 cm. Pesto zalane olejem można przechowywać w lodówce dłużej – do 3 miesięcy.

5. Pesto można zamrozić – włóż pesto do naczynia do robienia kostek lodu lub woreczka plastykowego. W przypadku woreczka nie napełniaj go mocno, tylko wyłóż tak, by powstał płaski woreczek. Usuń powietrze z woreczka, szczelnie zamknij, ułóż na płaskiej powierzchni i pałeczką do jedzenia wyznacz porcje. Zamroź.

Jak można wykorzystać pesto

Kurczak w marynacie jogurtowo-pesto

Pesto doskonale nadaje się do marynowania mięsa. Spróbuj nie tylko kurczaka, ale także indyka, królika, marynata z pesto jest również świetna do steków z polędwicy wieprzowej. Na 500 g mięsa weź 500 g jogurtu naturalnego, 50 g pesto, dodaj łyżkę oliwy i sól. Wszystko wymieszaj i zostaw w marynacie nie mniej niż na 30 min. Włóż wszystko do brytfanny i piecz przez 35-40 minut. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pierwsze 15 min. piecz przykryte folią aluminiową lub papierem do pieczenia, następnie wyjmij i dopiecz odsłonięte.

Sałatka Caprese z pesto z czosnku niedźwiedziego

Zrób tę sałatkę, gdy masz bardzo smaczne pomidory. Im bardziej różnorodna, tym piękniejsza i smaczniejsza. Na przykład pomidory typu kumato, pomidorki koktajlowe i malinowe. Pomidory pokrój w cienkie plasterki, małe pomidory zostaw w całości lub przekrój na pół. Ułóż wszystko na talerzu, dodaj kulkę sera burrata, przekrój kulkę na krzyż, dopraw wszystko pesto z dzikiego czosnku.

Makaron z pesto

Geniusz w prostocie. Te dwa składniki po prostu są stworzone jeden dla drugiego. Przepis chyba nie istnieje. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać ciepły z pesto. Możesz też doprawić zielone pesto suszonymi pomidorami, oliwkami lub kaparami.

Jajka z pesto

Taki pisk mody kulinarnej – na patelnię połóż łyżkę lub 2 pesto, rozgrzej, a na to wbij jajko. Można jajko wbić całe, a można wymieszać. Przykryć i smażyć przez 2-3 min. na wolnym ogniu.

Pesto i inne

Doskonale nadaje się do dosmaczenia zupy. Po prostu wymieszać.

Pesto może być nadzieniem do pieczonego chleba lub smarowidełkiem do kanapek.

Majonez można wymieszać z pesto.

Pesto dodać do dressingu do sałatek
20220420_191731.jpg

Magazyn Wileński, 2022

Załączniki

• 20220420_124705.jpg
    20220420_124705.jpg
    282.6 KB · Wyświetleń: 16
  • 20220420_193737.jpg
    20220420_193737.jpg
    272.8 KB · Wyświetleń: 16

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,594
4,725
113
Elu bardzo dziękuję :anbetung::anbetung::anbetung:

A czy pesto może być bez sera? Nie mam żadnego w domu bo ja mało serowa jestem, czasem cieniutki plastereczek na kanapce, albo na zapiekance i tyle.

• Love
Reakcje: Elka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,765
4,829
113
Pecorino też polecam, wyrazisty w smaku. :)

• Like
Reakcje: reniam_123

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,369
1,764
113
Elu bardzo dziękuję :anbetung::anbetung::anbetung:

A czy pesto może być bez sera? Nie mam żadnego w domu bo ja mało serowa jestem, czasem cieniutki plastereczek na kanapce, albo na zapiekance i tyle.
Bardzo proszę :)
Może. Tylko to nie będzie pesto. Dla konsystencji po prostu dodaj więcej orzechów bardzo dobrze zmielonych, na przyklad mozna mąkę migdalową dodac. Tez bardzo-bardzo dobra pasta wychodzi :) I tez możesz tak korzystac, jak opisalam w przepisie :) Nawet mozesz zemlec wszystko i bez orzechow lub nasion, po prostu zrobic swoiste chimichurri, ktore będziesz dodawac jako przyprawę. Tez superowo. I mozna mrozic.
:)

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,594
4,725
113
Dziewczyny, Bursztyn czy Rubin? Poradzicie bo ja się na serach nie znam, a u nas z twardych to tylko te dwa :gruebel:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,765
4,829
113
Nie gniewaj się, Reniu, ale moim zadaniem chyba szkoda tego czosnku do takich serów. Powinny być typu Parmezan, Grana Padano, Pecorino - twarde i aromatyczne, nawet Dziugas się nada lepiej niż te wymienione przez Ciebie. Warto poszukać, bo skoro masz prawdziwy czosnek, to i niech całe pesto też będzie prawdziwe. I przyjemność też . :)

Ostatnia edycja:
  • Like

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,919
6,340
113
Bursztyn też należy do serów długo dojrzewających i całkiem nieźle smakuje. Pewnie, że parmezan byłby lepszy, ale na bezrybiu i rak ryba. ;)

• Like

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,765
4,829
113
Jak używałaś, to wiesz, co mówisz. :) Mam wrażenie, że nasze sery dzielą się tylko na "białe" i żółte" .

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,919
6,340
113
Mam jeszcze pytanie do Elki. Zaciekawiło mnie zdjęcie, na którym widać woreczek z pesto podzielony na części. Czy te strefy podziału utrzymują się po zamrożeniu?

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,594
4,725
113
Kupiłam ser Bursztyn. Skosztowałam go i jest całkiem fajny i wyrazisty w smaku.
Na szukanie odpowiedniego sera nie było szansy bo ja na drugiej zmianie, z pracy nie wyjdę, a po 22 g. to już wszystko zamknięte, a dzisiaj, teraz, zaraz, czosnek muszę przerobić, żeby się nie zmarnował.
Wiecie, moje miasto jest małe i sery tego typu jak podałyście wyżej to ciężko kupić, musiałabym jechać najbliżej do Auchan (60km), no nie ma szans.

Ostatnia edycja:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,594
4,725
113
Zrobiłam :giggle:
W smaku fajne, zielone, w sensie, że ziołowe. Nie mam porównania do oryginału, ale to co mi wyszło, zadowala mnie na tyle, że zmieniłam plany obiadowe bo nabrałam ogromnej ochoty na makaron wstążki z tym pesto :lecker:

Dałam podprażone orzechy włoskie, ser Bursztyn i oliwę Extra Vergine z Lidla oraz dodatki smakowe wg. Eli.

IMG_20250326_102730926.jpg IMG_20250326_103216954.jpg

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,004
273
83
Reniu - u mnie te sery są w delikatesach centrum, moje dzieci je bardzo lubią, oczywiście kurna podniebienia luksusowe ;-). i jeszcze łykają jak jakieś kaczki tuczone zamiast się delektować haha
Ja nie wiem gdzie Ty najczęściej robisz zakupy, ale jak jestem w Leżajsku (co tydzień w środę na zajęciach z dziećmi) to lubię robić zakupy w tym społem przy domu pielgrzyma - bo tam mają spory wybór.

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,594
4,725
113
Marta, zakupy najczęściej robię w sklepie w którym pracuję. Do DC mam ''kawałek'' i nie jeżdżę tam bo ilekroć wstępowałam za czymś to prawie nigdy tego nie było. Kiepsko zaopatrzony ten sklep, a produkty z gazetki to już w ogóle porażka.

jestem w Leżajsku (co tydzień w środę
Marta wstąp do mnie to się zapoznamy :giggle:(y) Ja jestem na stoisku alkoholowym, jak powiesz ''jestem Marta'' to już będę wiedziała z kim rozmawiam :giggle:
Marta, dzisiaj jest środa !!! Przyjdź koniecznie, mam drugą zmianę.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy