Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

balbina1204

Member
Cze 17, 2010
77
0
0
Chachu super ta Twoja stronka,
Sabinal super mialas pomysl z tymi Galeriami, a Dziewczyny bardzo uczynne to prawda i ogromnie pomocne Ja tez sie dolaczam do podziekowan
anbetung.gif

Aha i Wszystkim chorym szybkiego powrotu do zdrowia zycze
wink.gif

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Oj Sabinal nie ma nic bez problemu, nie mogę tak udostępnić mojej strony bo jest to komercja.
Na inną będzie trzeba troche poczekać
icon_mrgreen.gif

Ale bardzo dziękuję że sie wam podoba.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Na trudno, ale choć przez chwilkę mogłyśmy pooglądać, powzdychać i pozazdraszczać. Wiadomo, wiele z nich jest już na cinie, ale wiesz jak to sie fajnie ogląda tak jeden po drugim...
cfist.gif
Musimy szanować regulamin.
bussi.gif

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Pochwalę się moim nowym dokonaniem. Zrobiłam nową masę cukrową do kwiatów. Taką która teraz da mi większą możliwość formowania. Kwiaty są o niebo ładniejsze i co najważniejsze zachowują nadany kształt.

2q33o03.jpg

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Alll to pochwal sie co to za masa :D

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
No kochane nie ma lekko
icon_mrgreen.gif

Zaraz lecę lepić kolejne lilie. Wkleję przepisik razem z instruktażem
icon_mrgreen.gif

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
All musisz zmienić nicka na LiliAll!!
Piekne!!
A ja leniwa taka, a mam nawet do płatków silikonowy veiner do odciskania nerwów i póki co podziwiam twoje
anbetung.gif

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Flower paste - masa do lepienia kwiatów

Przepis pochodzi z Wielkiego Żarcia zamieściła go gosia5982
http://www.wielkiezarcie.com/article48972.html

Składniki

-białko z 3 średnich jajek(w pokojowej temperaturze trzymane)
-594g cukru pudru(przesiany)
-20 g tylo powder
-14g białego tłuszczu roślinnego

Wykonanie

Przesiany cukier puder, tylo proszek, tłuszcz wsypujemy razem do miski.W osobnej miseczce widelcem mieszamy białka aby się lekko spieniły.Na najwolniejszych obrotach mieszamy cukier z tłuszczem i dodajemy białko.Gdy wszystkie składniki się razem połączą podkręcamy obroty i miksujemy ok 4 minuty.Wykładamy cała masę na blat.Na początku masa będzie nierówna, trzeba natłuścić ręce i wygniatać chwilkę, aż stanie się równa i sprężysta.Na koniec zawijamy masę w folie aluminiowa.Tak przygotowana masę można przechowywać kilka tygodniu lub zamrozić.

Robiłam masę z 1/3 porcji i jestem nią zachwycona. Strukturą przypomina gumę do żucia. Fajnie się poddaje obróbce. Dodam jeszcze od siebie, że jak wszystkie masy z TYLO CMC przed pierwszym użyciem musi poleżeć w lodówce 24 godziny.
Znalazłam jeszcze filmik poglądowy. Niestety oglądałam "na czuja" bo nie znam języka angielskiego.

http://www.youtube.com/watch?v=ZAmDI3iQMbc

Lilie które wkleiłam wcześniej mają dla mnie jedną wadę, trudno osadza się je na torcie z bitą śmietaną. Zwykle smarowałam je od spodu kremem. Te wystarczy osadzić w plastikowej rurce.

Do takich kwiatów potrzebny jest drucik florystyczny.
hvdipt.jpg

1szcb7.jpg

Wyciąć formę płatka. Zwykle wycinam radełkiem bez formy.

1pymw9.jpg

Mocno naciskając, przesuwać kulką po brzegach płatka.
Uwaga ta masa w przeciwieństwie do masy np. Dorotyxx lepiej formuje się na gąbce średnio- twardej.

2edqouh.jpg

Brzegi płatka są teraz cieniutkie a środek grubszy. Cieniutki drucik trzeba wsunąć w środek do 2/3 wysokości. Już teraz na tym etapie trzeba płatki wygiąć i tak pozostawić do wysuszenia.
zuxk7.jpg

29z1l3a.jpg

Przygotować pręciki do środka kwiata.
Odrobinę masy zafarbować barwnikiem i okleić pręciki.

a4wojr.jpg

Pudrowym barwnikiem pomalować dół płatka i skręcić wszystkie nadając pożądany kształt.

2ccrrsh.jpg

11i0cxk.jpg

Żółty kwiat był jeszcze wilgotny, więc nie skręcałam go zbyt mocno.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Super instrukcja
daumen.gif

Nie wiem ale jakoś nie mogę się przekonać do drucików itp. na torcie
gruebel_2.gif
. No ale ja tak mam, wszystko musi być jadalne. Bo jak np. dziecię pod nieuwagę rodzica dorwie się do takiego niejadalnego elementu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Czyli pozostaje pierwsza wersja lilii.
icon_smile.gif

Bardzo dokładnie przyglądałam się tortowym dekoracjom. Większość tych prawie " żywych" kwiatów jest robiona na drucikach.
Napisz proszę czy pracowałaś już na tej masie?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Alll, ja także baaardzo Ci dziękuję
bussi.gif

Co prawda, dopiero w grudniu będę robiła tort na 18-tkę ale od jakiegoś czasu gromadzę niezbedną wiedzę
icon_smile.gif

Jo_anno1, ale ze mnie gapa - dobrze, że Rastagatka napisała o linkach to je zobaczyłam
dump.gif

Dzięki
icon_smile.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Alll @ 25 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1029259Czyli pozostaje pierwsza wersja lilii.
icon_smile.gif

Bardzo dokładnie przyglądałam się tortowym dekoracjom. Większość tych prawie " żywych" kwiatów jest robiona na drucikach.
Napisz proszę czy pracowałaś już na tej masie?
Też zawsze patrzę na te śliczne kompozycje ale u siebie to mam jakieś opory żeby zastosować.
na tej masie nie pracowałam. zawsze robię masę z plantą i nie dodaje żadnych ulepszaczy. Nawet z barwnikami staram sie delikatnie dodawać bo czy to tak całakiem zdrowe
gruebel_2.gif
Z czasem stwierdziłam, że lepiej jest zrobić tę masę dzień wcześniej, zostawić w temperaturze pokojowej i następnego dnia po kolei wyrabiać niezbędną ilość. Jeżeli zaś chodzi o wałkowanie to początkowo smarowałam wałek i podkładkę plantą ale jak zaczęłam podsypywać mąką to stwierdziłam że jednak mąka lepiej się sprawdza.

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Masą Dorotyxx nie obkładam tortów, mam inną bardzo podobną. Też podsypuję ją mąką ziemniaczaną, jednak flower paste ma zupełnie inną strukturę. Trudno ją nawet porównywać. Uważam, że nawet nie powinno się tutaj używać mąki.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Jo_anno, torty do których zamieściłaś linki są niesamowite. Ogląda się toto jak jakąś bajkę.

Alll, serdeczne podziękowania za fotorelację. Myślę, że zawsze warto spróbować czegoś nowego bo może okazać się lepsze. Z drucikami czy bez i tak wychodzi ci ślicznie.
wink.gif

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Alll te nowe lilie są bajecznie piękne. Teraz tylko czekać na jakąś kompozycję na torcie. Jesteś WIELKA, pozdrawiam serdecznie
wink.gif

Jo_anno1 przez te galerie to się rozchoruję, bo ja też bym chciała takie piękności umieć robić. Cudne są te torty, dziękuję.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
sabinal @ 22 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1028099Jo_anno1 , H-elen, Chachu chciałam Was spytać, czy byłoby to możliwe, żebyście utworzyły taką galerię tortów jaką ma np. Rastagatka. Tworzycie cuda . Chciałoby się niekiedy w razie potrzeby coś od Was podejrzeć i trzeba długo przeglądać różne wątki żeby coś znaleźć.
Mam nadzieję,że nie uznacie tego za szczyt bezczelności. Nie dość,że chcemy "zwalać", to jeszcze macie nam to ułatwiać, ale myślę, że inne Cinki dołączą do mojej prośby. Ale byście nam ułatwiły życie!
wink.gif
Zdjęcia zamieściłam w galerii Cina, w albumie: "moje słodkości" mam nadzieję że to Wam ułatwi dostęp.
icon_wink.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy