JAM @ 22 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1462975ja cienko wałkuje masę,wycinam paski na szerokość liter, czekam aż podeschnie. Takie już suchawe zasypuje mąką ziemniaczaną i wyciskam literki. Nie odrazu wyciągam. czekam aż dojdątak z 5-10 min i wtedy wystukuje delikatnie . Powiem wam ze od początku tak robiłam i nie mam problemu z ich używaniem. Jak już dokleję, najczęściej na lukier bo jest sucho i nie muszę się bać ewentualnych plam po kleju czy wodzie...... To jak już dokleję to delikatnie pędzelkiem same litery zwilżam by lśniły![]()
![]()
Olala to prawda FB robi furrorę![]()
dzieki JAM własnie skończyłam na dziś a literki chyba za gróbo rozwałkowałam i były nieposłuszne a twoje literki to cód,miód i malinyno nic jutro nowy dzień i nowe wyzwania dwa torciki ,jeden na roczek a drugi na urodziny chłopaka <nie mojego>
jak skończe to sie pochwalę buziaki ide
![]()
![]()
ladybird7 @ 23 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1463173Witam serdecznie,
mam zamiar ozdobić tort masą z pianek / z masy z cukru bo przeczytaniu wielu tematów juz zrezygnowałam/. Mam pytanie techniczne. Wyczytałam, że masy nie należy nakładać na bitą smietane / bo jest za mokra/.![]()
1. Czy mozna ją nałożyc na krem z mascarpone? W sumie on też jest na bazie bitej śmietany, ale ma jednak trochę inna konsystencję...
2. Jak z przechowywaniem tortu z masą piankową czy cukrową? Czy rzeczywiście nie można go już wstawić do lodówki? Oznaczałoby to, że ozdabiać należy chwilę przed imprezą....
Niestety pomysł z dekoracją piankowa jest z ostatniej chwili więc nie mam czasu na ewentualny torcik testowyBędę wdzięczna za podzielenie się Waszymi doświadczeniami.
ja bym nie kładła na mascarpone. nie próbowałam ale wydaje mi się że popłynie. wszystkie torty które robiła przechowywałam w lodówce i tylko raz był problem - gdy był maksymalny upał i parno to się spocił.
ladybird7 @ 23 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1463173Witam serdecznie,
mam zamiar ozdobić tort masą z pianek / z masy z cukru bo przeczytaniu wielu tematów juz zrezygnowałam/. Mam pytanie techniczne. Wyczytałam, że masy nie należy nakładać na bitą smietane / bo jest za mokra/.![]()
1. Czy mozna ją nałożyc na krem z mascarpone? W sumie on też jest na bazie bitej śmietany, ale ma jednak trochę inna konsystencję...
2. Jak z przechowywaniem tortu z masą piankową czy cukrową? Czy rzeczywiście nie można go już wstawić do lodówki? Oznaczałoby to, że ozdabiać należy chwilę przed imprezą....
Niestety pomysł z dekoracją piankowa jest z ostatniej chwili więc nie mam czasu na ewentualny torcik testowyBędę wdzięczna za podzielenie się Waszymi doświadczeniami.
Masy cukrowej nie nakłada sie na bitą śmietane dlatego gdyż bita śmietana ją roztapia....a bzdurą jest to żeby nie wkładać tortu do lodówkiu mnie stoi całą noc i nic sie jej nie dzieje oczywiście wędliny szczelnie zamkniete żeby nie przeszło zapachem![]()
przepisy na masy cukrowe są w wątku TORTY
Witaj Ladybird7 moim zdaniem warto przeprosić się z masą cukrową, testowałam tą masę z pianek i raczej mało się nadaje do obkładania tortu. Często pęka jest sztywna i gruba. Cukrowa z przepisu Vanillki jest dobra i prosta. Jeżeli jednak już masz masę z pianki (bo czas nagli) to proponuje najłatwiejszym sposobem wysmarować ciasto mieszaniną masła z cukrem. Ja tego nie stosowałam , dziewczyny sobie chwalą mnie smak nie podchodzi. wole buttercream a dziś nawet przetestowałam nowy sposób (nowy dla mnie) mieszanie buttercream z resztkami zmielonego biszkopta
z powodzeniem. Co do trzymania w lodówce tortów pokrytych masą u mnie najdłużej stało 6 dni i było dalej jadalne i nie zniekształciło się. ozdoby z masy cukrowej czy też z piankowej (buciki) trzymam w suchym miejscu w kartonowym pudełku, już 3 tygodnie i dalej są w dobrym stanie.![]()
Pojęcie krem mascarpone jest zbyt ogólne skład kremu może wpływać na masę np, śmietana.... masa popłynie........ ozdabiać tort można odrazu albo tez tuż prze jak kto woli. po pokryciu masą jest suchy i gotowy do ozdabiania. Ja po obłożeniu masą, wkładam jeszcze na godzinę do lodówki. Potem jak już stwardnieje tynk(masło pod masą ) ozdabiam. hm... sie rozpisałam ...
Joanna1 żyjesz?
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.