Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Tak, potwierdzam, przez folię jest super. Mam takie same wykrawaczki i też miałam na początku problemy, ale dziewczyny mi poradziły folię i teraz wychodzą idealnie, a jak gdzieś tam coś się nie odkroi, to pomagam sobie skalpelem.

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Dziekuje dziewczyny super że jesteście
cvety.gif
dziecko śpi wiec zabieram sie do roboty
icon_wink.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
ja cienko wałkuje masę,wycinam paski na szerokość liter, czekam aż podeschnie. Takie już suchawe zasypuje mąką ziemniaczaną i wyciskam literki. Nie odrazu wyciągam. czekam aż dojdą
zahnlos.gif
tak z 5-10 min i wtedy wystukuje delikatnie . Powiem wam ze od początku tak robiłam i nie mam problemu z ich używaniem. Jak już dokleję, najczęściej na lukier bo jest sucho i nie muszę się bać ewentualnych plam po kleju czy wodzie...... To jak już dokleję to delikatnie pędzelkiem same litery zwilżam by lśniły
icon_smile.gif

Olala to prawda FB robi furrorę
zahnlos.gif
icon_razz.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
JAM @ 22 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1462975ja cienko wałkuje masę,wycinam paski na szerokość liter, czekam aż podeschnie. Takie już suchawe zasypuje mąką ziemniaczaną i wyciskam literki. Nie odrazu wyciągam. czekam aż dojdą
zahnlos.gif
tak z 5-10 min i wtedy wystukuje delikatnie . Powiem wam ze od początku tak robiłam i nie mam problemu z ich używaniem. Jak już dokleję, najczęściej na lukier bo jest sucho i nie muszę się bać ewentualnych plam po kleju czy wodzie...... To jak już dokleję to delikatnie pędzelkiem same litery zwilżam by lśniły
icon_smile.gif

Olala to prawda FB robi furrorę
zahnlos.gif
icon_razz.gif
dzieki JAM własnie skończyłam na dziś a literki chyba za gróbo rozwałkowałam i były nieposłuszne a twoje literki to cód,miód i maliny:) no nic jutro nowy dzień i nowe wyzwania dwa torciki ,jeden na roczek a drugi na urodziny chłopaka <nie mojego> :D jak skończe to sie pochwalę buziaki ide
sleep.gif
wink.gif

ladybird7

Member
Sie 23, 2013
1
0
0
Witam serdecznie,

mam zamiar ozdobić tort masą z pianek / z masy z cukru bo przeczytaniu wielu tematów juz zrezygnowałam
icon_smile.gif
/. Mam pytanie techniczne. Wyczytałam, że masy nie należy nakładać na bitą smietane / bo jest za mokra/.

1. Czy mozna ją nałożyc na krem z mascarpone? W sumie on też jest na bazie bitej śmietany, ale ma jednak trochę inna konsystencję...
2. Jak z przechowywaniem tortu z masą piankową czy cukrową? Czy rzeczywiście nie można go już wstawić do lodówki? Oznaczałoby to, że ozdabiać należy chwilę przed imprezą....

Niestety pomysł z dekoracją piankowa jest z ostatniej chwili więc nie mam czasu na ewentualny torcik testowy
icon_smile.gif
Będę wdzięczna za podzielenie się Waszymi doświadczeniami.

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
ladybird7 @ 23 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1463173Witam serdecznie,

mam zamiar ozdobić tort masą z pianek / z masy z cukru bo przeczytaniu wielu tematów juz zrezygnowałam
icon_smile.gif
/. Mam pytanie techniczne. Wyczytałam, że masy nie należy nakładać na bitą smietane / bo jest za mokra/.

1. Czy mozna ją nałożyc na krem z mascarpone? W sumie on też jest na bazie bitej śmietany, ale ma jednak trochę inna konsystencję...
2. Jak z przechowywaniem tortu z masą piankową czy cukrową? Czy rzeczywiście nie można go już wstawić do lodówki? Oznaczałoby to, że ozdabiać należy chwilę przed imprezą....

Niestety pomysł z dekoracją piankowa jest z ostatniej chwili więc nie mam czasu na ewentualny torcik testowy
icon_smile.gif
ja bym nie kładła na mascarpone. nie próbowałam ale wydaje mi się że popłynie. wszystkie torty które robiła przechowywałam w lodówce i tylko raz był problem - gdy był maksymalny upał i parno to się spocił.

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0

icon_smile.gif

icon_smile.gif
Masy cukrowej nie nakłada sie na bitą śmietane dlatego gdyż bita śmietana ją roztapia....a bzdurą jest to żeby nie wkładać tortu do lodówki
icon_smile.gif
u mnie stoi całą noc i nic sie jej nie dzieje oczywiście wędliny szczelnie zamkniete żeby nie przeszło zapachem:) przepisy na masy cukrowe są w wątku TORTY

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0

icon_smile.gif

icon_smile.gif
Witaj Ladybird7 moim zdaniem warto przeprosić się z masą cukrową, testowałam tą masę z pianek i raczej mało się nadaje do obkładania tortu. Często pęka jest sztywna i gruba. Cukrowa z przepisu Vanillki jest dobra i prosta. Jeżeli jednak już masz masę z pianki (bo czas nagli) to proponuje najłatwiejszym sposobem wysmarować ciasto mieszaniną masła z cukrem. Ja tego nie stosowałam , dziewczyny sobie chwalą mnie smak nie podchodzi. wole buttercream a dziś nawet przetestowałam nowy sposób (nowy dla mnie
icon_razz.gif
) mieszanie buttercream z resztkami zmielonego biszkopta
icon_smile.gif
z powodzeniem. Co do trzymania w lodówce tortów pokrytych masą u mnie najdłużej stało 6 dni i było dalej jadalne i nie zniekształciło się. ozdoby z masy cukrowej czy też z piankowej (buciki) trzymam w suchym miejscu w kartonowym pudełku, już 3 tygodnie i dalej są w dobrym stanie.
Pojęcie krem mascarpone jest zbyt ogólne skład kremu może wpływać na masę np, śmietana.... masa popłynie........ ozdabiać tort można odrazu albo tez tuż prze jak kto woli. po pokryciu masą jest suchy i gotowy do ozdabiania. Ja po obłożeniu masą, wkładam jeszcze na godzinę do lodówki. Potem jak już stwardnieje tynk(masło pod masą ) ozdabiam. hm... sie rozpisałam ...

Joanna1 żyjesz?

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
To moje wczorajsze torciki dużo czasu mi zajęły ale uważam że warto
icon_smile.gif

Załączniki

• .._s0.zmniejszacz.pl_DSCN5054_zmniejszacz_pl_416172.jpg
    .._s0.zmniejszacz.pl_DSCN5054_zmniejszacz_pl_416172.jpg
    324.6 KB · Wyświetleń: 0
  • _s0.zmniejszacz.pl_DSCN5067_zmniejszacz_pl_964804.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_DSCN5067_zmniejszacz_pl_964804.jpg
    140 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
bardzo ładne!

a to mój robiony w ekspresowym tempie, bo się w ostatniej chwili dowiedziałam, że mam upiec...

motocykl_018.jpg

motocykl_019.jpg

motocykl_008.jpg

Załączniki

• motocykl_018.jpg
    motocykl_018.jpg
    86 KB · Wyświetleń: 0
  • motocykl_019.jpg
    motocykl_019.jpg
    86.7 KB · Wyświetleń: 0
  • motocykl_008.jpg
    motocykl_008.jpg
    85.9 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Beato swietny ten ekspresowy
Judyta ekstra
daumen.gif

JAM, żyję, żyję tylko czasami to życie strasznie boli
cry_1.gif
Jak nie po głowie to po szlachetności dostajesz i tak w kółko, co się wyprostuje to bach znowu ale jakoś żyję
icon_rolleyes.gif

Nie wiem czy wstawiałam te torty czy nie, już sama nie nadążam, czasami nawet zdjęcia nie zrobię, jakoś tak....

Załączniki

• DSCF1268.JPG
    DSCF1268.JPG
    170.8 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF1270.JPG
    DSCF1270.JPG
    164.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF1284.JPG
    DSCF1284.JPG
    163.3 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Nie zmieściłam
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• DSCF1282.JPG
    DSCF1282.JPG
    145.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF1278.JPG
    DSCF1278.JPG
    166.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF1276.JPG
    DSCF1276.JPG
    181.1 KB · Wyświetleń: 0

olala

Member
Lut 19, 2013
76
0
0
Judyta050 bardzo ładnie,czasem wrto poświęcić trochę czasu dla takiego efektu
daumen.gif

Beata super Taki czyściutki,pięknie
icon_lol.gif

Joanna-1 Ty wiesz że dla większości z nas jesteś naszym mentorem, i zawsze podziwiam Twoje prace. A życie no cóż czasem jest pod górę,aletrzeba mieć nadzieję żeprzyjdą te lepsze dni
bussi.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
To się ciesze, Ja dziś ledwo nie padłam... oj blisko było
icon_razz.gif
idzie baaaardzo wilgotna i gorąca chmura na polskę własnie mnie mija
icon_sad.gif
w noc nic nie dało się robić rano masakra... dopiero skończyłam
icon_sad.gif
Z MacQuin'em poległam masa nie przyjęła barwnika i został pomalowany . A ten z bukietem pani mi spod rąk wyrwała zdjęcia przy niej robione i na brudnym stole
baa.gif
.... Owca na pocieszenie dla dzieci bo im ślinka ciekła wspólna nasza praca
icon_smile.gif
.. to na obiad była jagnięcina
zahnlos.gif

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
podpisuje sie pod CINKĄ musiałaś sie niezle napocić przy nich są fantastyczne
anbetung.gif

Joanno śliczne te twoje arcydzieła:)

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Dziewczyny WSZYSTKIE SUPER TORCIKI !!!
Jo _anno REWELACJA
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
!!
JAM róże WSPANIAŁE!!!Zresztą pozostałe też cudne ,oj napracowałaś się ale eferkty mówią same za siebie
freu.gif
freu.gif
freu.gif
u nie na razie postój do czwartku ,dzisiaj jedynie robię tak dla siebie żeby trochę pćwiczyć ,wypróbować nowy smak no i przedewszystkim z nudów
fiesgrins.gif
pozdrawiam wszystkich!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy