Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
marioletta @ 16 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1461517Hajastan fajna mycha a boki czym obsypane ?
Dzięki wszystkim, boki są obsypane posypka waflową.

BaataSz torcik super !!!, nie wiem czego ty od niego czcesz?
gruebel_2.gif


maro79 Super produkcja !!!
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Dziewczyny dzwoniłam do firmy i przesympatyczny pan powiedział że ich żelatyna Dr.Oetker wieprzowa nie zawiera glutenu. Wytłumaczył mi iż maszyny po kazdym produkcie są czyszczone ale: stwierdzenie "może zawierać śladowe ilości glutenu" oznacza, że ten gluten gdzieś tam może fruwać w powietrzu po uprzednim produkcie i może dostać sie do żelatyny. Wkażym bądz razie nie jest dodawany do żelatyny:)
 

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
[quote name='bumelka' date='19 Aug 2013, 11:34 ' post='1462218']
Jeśli chodzi o te kwiaty to jak mam klienta ,który chce żywe kwiaty ale najlepiej aby nie musiały być łodygi w torcie to proponuję,że umocuję je uprzednio wkładając w rurkę
do napojów.Takie rozwiązanie się sprawdza.
[/quote

fajny pomysł i róze wyciągniesz bez problemu lecz rurka zostanie i ją już nie bedzie tak łatwo wydostać
denknach.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
fajny pomysł i róze wyciągniesz bez problemu lecz rurka zostanie i ją już nie bedzie tak łatwo wydostać
denknach.gif



Z tym naprawdę nie ma problemu.Wsporniki w piętrowych też jakoś wyciągamy.

A teraz z innej beczki.Mam do zrobienia tort na ok 55 osób.Mają byś 3 piętra.Jak myślicie czy wystarczą biszkopty 28,23 i 18 ?
 

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
a propos żelatyny dr Oetkera, to tak jak Judyta mówi jest bez glutenu. Generalnie prawo teraz wygląda tak, że jeśli nie ma zapisu "może zawierać śaldowe ilości" to można traktować jako BG. A sam certyfikat skreślonego kłosa jest bardzo drogi dlatego niewiele producentów z tego korzysta, no chyba, że się w tym typowo specjalizuje. Dlatego do tortu bezglutenowego możemy dodawać galaretki dr Oetker, śmietan-fix jeśli ktoś używa, żelatynę ich, olejki zapachowe.
 

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
bumelka @ 19 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1462339fajny pomysł i róze wyciągniesz bez problemu lecz rurka zostanie i ją już nie bedzie tak łatwo wydostać
denknach.gif



Z tym naprawdę nie ma problemu.Wsporniki w piętrowych też jakoś wyciągamy.

A teraz z innej beczki.Mam do zrobienia tort na ok 55 osób.Mają byś 3 piętra.Jak myślicie czy wystarczą biszkopty 28,23 i 18 ?
moim zdaniem styknie.
 

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
No i masz babo placek...a właściwie tort... dwa zdania i dwa skrajnie różne e136.gif
 

Załączniki

  • e136.gif
    e136.gif
    4.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
alekanna @ 9 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1459846ja robię tak:
2czekolady po 100g (jak chcę białą mase to białej czekolady)roztapiam w kąpieli wodnej, przestudzam. Ubijam 500ml kremówki (osobiście preferuję Mleczną Dolinę 30% z Biedronki). Pod koniec ubijania wsypuje 2 śnieżki na mleko i ubijam na sztywno, a potem łączę masę delikatnie z czekoladą. Dla moich domowników zawsze rewelacja.
Dzieki za odpowiedz:) ale ty chyba używasz tej masy do przekładania tortów? a ja robiłam tort z masy cukrowej a śmietana mogłaby ją rozpuszczac... ale o to efekt końcowy:)
 

Załączniki

  • DSCN4965.JPG
    DSCN4965.JPG
    791.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgAtA0418

Member
Lip 30, 2013
4
0
0
bumelka @ 19 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1462339fajny pomysł i róze wyciągniesz bez problemu lecz rurka zostanie i ją już nie bedzie tak łatwo wydostać
denknach.gif



Z tym naprawdę nie ma problemu.Wsporniki w piętrowych też jakoś wyciągamy.

A teraz z innej beczki.Mam do zrobienia tort na ok 55 osób.Mają byś 3 piętra.Jak myślicie czy wystarczą biszkopty 28,23 i 18 ?
Takiej wielkości tort spokojnie wystarczy. Na weselach to kroją kawałki bardzo cienkie.
 

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
kasia19 @ 21 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1462584Witam Wszystkich tortomaniaków
wink.gif
od jakiegos czasu oglądam Wasze dzieła i duuuużo wiedzy nabyłam stąd
icon_smile.gif
a teraz bardzo proszę o pomoc , otóż potrzebuję opakowania do tortów , do podkładów 30x30, i wysokich. poniewaz takie o wysokości 12 cm, są za niskie . Dziewczynki jakie Wy kupujecie???
 

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Hehe dokładnie weekend sie zbliża wszyscy zapracowani:)

A ja mam do was troche idiotyczne pytanie ale może coś mi doradzicie ....zakupiłam literki jak widać za załączonym obrazku i nie mam pojęcia jak z nich korzystać tzn. czy odcisnąć i zostawić do wyschniecia ? bo wykrajająć masa przykleja sie do formy i nie da sie ładnie wyciągnąć heh sama nie wiem będe kombinować ale mam nadzieje ze któraś z was mi odpisze.....
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olala

Member
Lut 19, 2013
76
0
0
Judyta050 najlepiej rozwałkować masę i pozostawić chwilę do przeschnięcia,a następnie wycinać przez folię spożywczą. Mnie też chwilę zajęło zanim zaczęło mi coś wychodzić,ale z folią naprawdę się udaje
rofl.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy