Marmellata di limoni - Marmolada cytrynowa

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Zrobilam, nadzwyczajne. Wzielam tylko polowe skladnikow na probe, czyli wszystko na pol, proporcje znakomite, goryczki tylko malutki slad, co dodalo tylko smaku, to jednak zalezy od gatunku cytryn. Mysle, ze moznaby jeszcze sprobowac z dodatkiem kilku gozdzikow i kilku kropli wanilli, ale w tej wersji napewno do powtorek, dziekuje Mehl.

Troche inny sposob podala Maria Iwaszkiewicz i wtedy napewno nie bedzie problemos w goryczka, choc ten sposob jest bardziej czasochlonny, cytat :

"Konfitura z cytryn Cytryny (dowolna ilosc, np. 6) wyszorowac i wlozyc do kamiennego lub emaliowanego naczynia, zalac woda, calkowicie pokrywajac i codziennie zmieniac wode przez 2 tygodnie. Po tym czasie cytryny nakluc gesto drewienkiem i gotowac ( w emaliowanym naczyniu) w wodzie na wolnym ogniu do miekkosci ( moze potrwac 4 godz. lub dluzej). Ugotowane cytryny musza sie studzic bardzo powoli, inaczej skorka stwardnieje, wiec osuszone cytryny zawinac pojedynczo w papier „pergaminowy” (lub plastik) i umiescic np. miedzy poduszkami tapczana albo owiniete kocem, aby powoli stygly, postepowac delikatnie, nie naciskac. Kiedy wystygna pokroic je ostrym nozem na plasterki (odrzucic pestki), zwazyc i wziac wagowo 2 x tyle cukru. Z polowy cukru ugotowac syrop i zimnym zalac cytryny ulozone w jakims, najlepiej szklanym naczyniu. Pozostaly cukier podzielic na 3 czesci. Codziennie przez 3 – 4 dni delikatnie zlewac syrop z cytryn, ktory nalezy zagotowac z jedna czescia pozostawionego cukru, ostudzic i zalewac cytryny. Syrop moze byc letni, codziennie troszke cieplejszy, ale nigdy goracy, bo cytryny stwardnieja. Po 4 dniach syrop powinien byc gesty, ale pozostawic cytryny w naczyniu na kilka dni, aby sie przekonac, czy syrop nie zrzednie. W tym przypadku zagotowac syrop jeszcze raz. Cytryny ukladac w sloju nalewajac letnim syropem. Powinny byc prawie przezroczyste i rozowo zlote. Przepis ten jest autorstwa Marii Iwaszkiewicz"

• Like
Reakcje: Mehlnerin i Buka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,769
4,830
113
Uwielbiam Marię Iwaszkiewicz, ale jej książki o jedzeniu, to już tylko wspomnienie dawnych czasów, kiedy w kuchni rządziła jakaś Józefowa, podwieczorek był stałym punktem dnia, a przetwory domowe mogło się przygotowywać i warzyć tygodniami, bo nigdzie się nikomu nie spieszyło. Jedyne przepisy, jakie przejęłam z jej książek i ciągle stosuję, to sposoby na skórkę pomarańczową w syropie i sporządzania nalewek. :)

• Like
Reakcje: Elka i Mehlnerin

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,774
113
Popelnilam pomaranczową. Fajna jest, zadnej goryczki, tylko lekko pikantna. Pomarancze byly bardzo soczyste, więc plynu bylo zaduzo, zlalam wszystko. Jeszcze ciepla, mysle, ze po ostygnięciu trochę się zapektynuje i będzie trochę nžbardziej gęsta. Ale w sumie jest dobra, szybko się robi i szeroko wykorzystywalna :) Mehl, dzięki bardzo :) cytrynową tez zrobię :)

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,769
4,830
113
Buko, do pojemnika z cukrem wrzuć trochę skórki z jabłka. Na drugi dzień będzie OK.
Nobla dla tego, kto wymyślił ten sposób. Kilka dni minęło od czasu włożenia tych jabłkowych skórek i jak sobie dzis przypomniałam, to bałam się, że spleśniały w tym cukrze, ale nie! Skórki podeschły, za to cukier cudownie miękki. Czary, dosłownie. Myślałam, że wywalę go razem z pojemnikiem, bo to jeden kamień był, a teraz przyjemniejszy niż świeżo kupiony.
Yrso, dzięki. 😘

Donoszę ponadto, że przetwór dalej mi smakuje i niedługo zrobię kolejną porcję, albo nawet podwójną, bo idą ciepłe dni i będzie na lemoniadę. Taka smakowa wodą jest lepiej zatrzymywana w tkankach niż zupełnie czysta. :)

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,945
2,292
113
Cieszę się, Buko, że wypróbowałaś patent. Bo że będzie dobrze, to miałam pewność. To podobno też działa na skamieniałe pierniczki.

• Like
Reakcje: Buka i Mehlnerin

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Jak się na 24 godziny cytryny w wodzie zostawi to goryczka wyjdzie. Dlatego tę pierwszą wodę trzeba wylac.
Mi nie wydaje się gorzka.
Czyli to moczenie jest w celu usunięcia goryczy? Czy chodzi też o pozbycie się resztek chemikaliów ze skórki? Namoczyłam wczoraj umyte pomarańcze, ale zastanawiam się czy jeszcze je jakoś przygotowywać przed gotowaniem. Niektóre strony podają, żeby owoce moczyć w słonej wodzie albo w wodzie z sodą. Jak do czegoś używam skórki z cytryn to je zawsze sparzam. A tutaj mi brakuje takiego kroku, chyba że w domyśle jest ten pierwszy etap, gdzie jest wpisane żeby umyte cytryny namoczyć, więc może niepotrzebnie to roztrząsam :gruebel:

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,062
1,594
113
Chodzi o pozbycie się goryczki. Jak cytryny są bio to nie mają chemikaliów.

Ja zrobilam w zeszłym tygodniu z pomarańczy i aż tak nam nie smakuje jak z cytryn.

• Like
Reakcje: ankafaka

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Chodzi o pozbycie się goryczki. Jak cytryny są bio to nie mają chemikaliów.

Ja zrobilam w zeszłym tygodniu z pomarańczy i aż tak nam nie smakuje jak z cytryn.
Dzięki.
Akurat mam do zagospodarowania pomarańcze, więc od tego zaczniemy :) Kupujemy ekologiczne warzywa i chcę wierzyć, że naprawdę nie mają na skórkach chemii. Wyszorowałam pomarańcze gąbką z płynem do mycia naczyń przed moczeniem. Musi wystarczyć 😉

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,769
4,830
113
Biorę się za krojenie namoczonych wczoraj cytryn, będzie marmoladka z 2 kg. Taka, jak poprzednia, czyli z imbirem i słodzona miodem.
Do tych z pomarańczy na razie się nie przymierzam, mam niedosyt cytrynowych. :)

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,774
113
No, tak z tymi chemikaliami cytrusowymi jest, ze niemożliwie ich usunąć przez mycie, moczenie, nacieranie, szorowanie, gotowanie, mrożenie. Dlatego jeśli ze skórką, to tylko z ekologicznej uprawy.
Czekam na cztery kg czerwonych pomarańcz, będzie marmollata :) Boska :)))

• Like
Reakcje: ankafaka

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Właśnie zmiksowałam. Smakuje mi, bardzo intensywny smak ma, moje pomarańcze miały dość grube skórki. I goryczkę, ale ja to lubię :) @Elka dajesz do pomarańczy całą porcję cukru? Przyznaję, że ręka mi zadrżała i na 1kg pomarańczy, dałam 250 gramów cukru. Jakoś pomyślałam, że cytryny dużo bardziej kwaśne są i wymagają więcej cukru, a pomarańcze raczej słodkie :gruebel:

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Ja też dałam trochę mniej cukru, ale mocniej odparowałam całość, czyli dłużej smażyłam. Otrzymałam dość gęsty dżem pomarańczowy i na takim mi zależało.
Następnym razem też bardziej odparuję.
Tak czy siak, bardzo fajna marmolada. Muszę wypróbować z cytrynami też.
Ta pomarańczowa mi przypomniała o mazurku, który kiedyś robiłam i być może właśnie do tego przepisu zużyję jeden słoiczek (kruche ciasto, marmolada pomarańczowa i gorzka czekolada, nie mogę sobie teraz przypomnieć czy tam przypadkiem nie było jeszcze cieniutkiej warstwy marcepanu :lecker: ).

• Like
Reakcje: Buka i Mehlnerin

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,199
1,707
113
Moczę cytryny i pomarańcze do mazurka , w proporcji 2 pomarańcze 1 cytryna. Taki mazurek robiła moja babcia. I zastanawiam się, czy dać mniej wody do gotowania z cukrem, czy raczej odparować. I bardzo spodobała mi się idea @ankafaka z cienką warstwą marcepanu.

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,774
113
Moczę cytryny i pomarańcze do mazurka , w proporcji 2 pomarańcze 1 cytryna. Taki mazurek robiła moja babcia. I zastanawiam się, czy dać mniej wody do gotowania z cukrem, czy raczej odparować. I bardzo spodobała mi się idea @ankafaka z cienką warstwą marcepanu.
Zalezy, na jakim smaku Ci zalezy - z mniej wody będzie bardziej swiezy, surowy, a z odparowaniem - bardziej konfiturowy :)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy