Marmellata di limoni - Marmolada cytrynowa

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,049
1,573
113
Ja kiedyś przesadziłam z iloscia wody, czyli za mało zostawiłam i wyszło mi bardzo gęste. Posiałam na kawalki i mieliśmy cukierki

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,738
4,809
113
A co myślicie w ogóle o tym moczeniu? Daje jakiś efekt? Mnie się wydaje, że jeśli ma znaczenie, to raczej zmiękczające dla skórki, natomiast woda zlana na drugi dzień nie miała wcale zapachu cytryn, ani nie była zatłuszczona olejkiem.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,174
2,726
113

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,195
1,702
113
qd, czy to będzie taki mazurek jak ten Joanny: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19538&hl=
Kiedyś go robiłam i całkiem o nim zapomniałam. Może w tym roku się skuszę.
Hazo, inny niż Joanny.

Trochę inny, bo w domu u nas robiło się tę masę pomarańczowo-cytrynową na surowo; mama 2 pomarańcze i cytrynę przepuszczała przez maszynkę do mięsa, a potem ucierała w makutrze z cukrem i wykładała na upieczony kruchy spód. Kiedy już upiekła wszystkie świąteczne smakołyki, to wstawiała mazurek do jeszcze ciepłego piekarnika i tak suszyła. Tyle historii.

Ja z tego wzięłam rozdrabnianie w malakserze razem z cukrem i wylewanie masy na spód, tyle, że na surowy spód i tak zapiekałam ( lenistwo górą!!!).

Dzisiaj nadal piekę wyłożoną masę na kruchym surowym spodzie, a jak ostygnie daję polewę czekoladową/kakaową tę z żelatyną.
Dekoracja z płatków migdałowych.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy