Marmellata di limoni - Marmolada cytrynowa

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,062
1,594
113
  • 1 Kg cytryn-bio
  • 500 g cukru
1. Cytryny wymyc pod bieżaca woda. Przelozyc do miski, zalac woda i odstawic na 24 godziny.
2. po 24 godzinach wylac wode, odciac koncowki i pokroic cytryny na cienkie plasterki (wyrzucic pestki).
3. Nalac wody tyle by cytryny byly przykryte, zagotowac i gotowac ok 2 minuty. Wode przelac, odmierzyc 300 ml i te wlac do cytryn (reszte wody mozna dodac do napojow).
4. Dodac cukier i gotowac 10-15 minut, od czasu do czasu wymieszac.
5. Rozdrobnic blenderem i przelac do sloikow.

Jem jako smarowidlo do chleba. Mozna przekladac nia ciasta, dodac do kremu, do tiramisu. Mi smakuje bardzo z jogurtem naturalnym.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,772
4,833
113
Czy ta marmoladka jest mocno gorzka?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,772
4,833
113
Przymierzam się, zamówiłam cytryny bio, ale mam jeszcze pytanie: czy do przetworu może się nadać cukier trzcinowy muscovado? Jak widzisz takie zestawienie? Można dać całą porcję, czy tylko część?
Pytam, bo zbił mi sie w grudę i nie nadaje się do innego zastosowania. :roll:
 

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,062
1,594
113
Nie mam pojęcia, ja robię zawsze z normalnym cukrem. Jedyne to eksperymentyje z iloscia cieczy. Raz dalam duzo mniej I wuszlo mi takie twardawe, pocięłam na kawalki i jadlam jak zelki.
No i ja robię zawsze podwójną porcje
 
  • Dzięki
Reakcje: Buka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,772
4,833
113
Pytanie o ilość, to oczywiście w proporcji. :) Uwaga o cieczy ważna, należy wziąć po uwagę. :mrgreen:
Ja też nie bardzo mogę sobie wyobrazić smak z innym cukrem, zwłaszcza, że z samych cytryn nie robiłam przetworu. Chyba smak wyprobuję na małej ilościi. :)
 
  • Like
Reakcje: Mehlnerin

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,945
2,292
113
Buko, do pojemnika z cukrem wrzuć trochę skórki z jabłka. Na drugi dzień będzie OK.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,772
4,833
113
Dzięki, dziwne, ale warto spróbować. :)
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,945
2,292
113
Wypróbowane. Jak bryła duża, to pewnie dzień-dwa dłużej się zejdą. Metodę znam z Cina :zahn:
 
  • Dzięki
Reakcje: Buka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,772
4,833
113
Nie spieszy mi się. W obecnej formie i tak nie jest do użytku. :)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,186
2,739
113
Według mnie cukier muscovado bardzo zmieni smak tej marmolady. Obawiam się, że "zabije" smak i aromat cytrynowy, bo jest go tu bardzo dużo.
Tak się tylko wymądrzyłam, bo jej nie robiłam.🙂
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,772
4,833
113
Hazo, też to podejrzewam i na pewno zrobiłabym próbkę. Teraz, kiedy Yrsy rada odniesie skutek, to powoli zużyję ten cukier do jakichś wypieków.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,772
4,833
113
Marmoladka zrobiona.
Ładnie i szybko sie rozgotowała, ale okazała się bardzo gorzka, co pewnie zależy od odmiany cytryn. Starłam i dodałam do niej sporo imbiru i 250 ml ciemnego miodu. Wiem, że pociechy z ugotowanego miodu nie będzie, ale miałam nadwyżki.:) Całość smaczna i ładnie się żeluje. Będzie do rozgrzewających herbat i np. do posmarowania ciasta pod krem albo pod lukier.
Dzieki, Mehl. :)
 

Załączniki

  • Marmolada cytrynowa.jpg
    Marmolada cytrynowa.jpg
    209.2 KB · Wyświetleń: 22
  • Marmolada cytrynowa1.jpg
    Marmolada cytrynowa1.jpg
    172.5 KB · Wyświetleń: 22
Ostatnia edycja:

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,062
1,594
113
Cieszę się, że Ci smakuje. Ja zrobiłam z dwóch porcji i połowę już zjedlismy.
Goryczka, możliwe, że zależy od gatunku cytryn.
 
  • Like
Reakcje: Buka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,772
4,833
113
Mehl, produkujesz więcej, bo Was dwoje, czyli u mnie w normie. :> Myślę, że niedługo będę dorabiać, bo herbata z tą miksturą bardzo mi smakuje. I jaka wygoda, nie trzeba za każdym razem obierać imbiru itd. :)
 
  • Like
Reakcje: Mehlnerin

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,772
4,833
113
Poczekamy na rezultat i ocenę smaku. :lol:
 
  • Like
Reakcje: Elka i Mehlnerin
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy