- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...3864&a=17423864
1 i 1/3 szkl maki
1 szkl. platkow owsianych
1 kostka miekkiego masla
1 szkl cukru (w zaleznosci od upodoban, mozna mniej lub wiecej)
1 opak. cukru waniliowego
1 szkl, ziaren slonecznika
1 lyzeczka proszku do pieczanie
Ziarna uprazyc na suchej patelni, az beda jasnozlote.
Maslo wymieszac mikserem w misce z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do
pieczenia.
Dodac ostudzone ziarna, platki owsiane, szczypte soli i jeszcze raz wymieszac.
Wsypac make i zagniesc cisto - ma byc miekkie i
tluste.
Ulpeic kulki o wielkosci orzechow wloskich (tych mniejszych)
Klasc na blasze (mozna je nieco splaszczyc) i piec w piekarniku 175 C ok. 15
min.
Kilka uwag od ekspertki: - one maja konsystencje na poczatku taką dość kruszącą
sie, dopiero jak wystygną sztywnieją. Warto wiec
je nie zdejmowac od razu z blachy, tylko np. z calym papierem (jesli kladziemy
drugą partie)
1 i 1/3 szkl maki
1 szkl. platkow owsianych
1 kostka miekkiego masla
1 szkl cukru (w zaleznosci od upodoban, mozna mniej lub wiecej)
1 opak. cukru waniliowego
1 szkl, ziaren slonecznika
1 lyzeczka proszku do pieczanie
Ziarna uprazyc na suchej patelni, az beda jasnozlote.
Maslo wymieszac mikserem w misce z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do
pieczenia.
Dodac ostudzone ziarna, platki owsiane, szczypte soli i jeszcze raz wymieszac.
Wsypac make i zagniesc cisto - ma byc miekkie i
tluste.
Ulpeic kulki o wielkosci orzechow wloskich (tych mniejszych)
Klasc na blasze (mozna je nieco splaszczyc) i piec w piekarniku 175 C ok. 15
min.
Kilka uwag od ekspertki: - one maja konsystencje na poczatku taką dość kruszącą
sie, dopiero jak wystygną sztywnieją. Warto wiec
je nie zdejmowac od razu z blachy, tylko np. z calym papierem (jesli kladziemy
drugą partie)
