Ciasteczka słonecznikowe mua żonki i giezika

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...3864&a=17423864

1 i 1/3 szkl maki
1 szkl. platkow owsianych
1 kostka miekkiego masla
1 szkl cukru (w zaleznosci od upodoban, mozna mniej lub wiecej)
1 opak. cukru waniliowego
1 szkl, ziaren slonecznika
1 lyzeczka proszku do pieczanie

Ziarna uprazyc na suchej patelni, az beda jasnozlote.
Maslo wymieszac mikserem w misce z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do
pieczenia.
Dodac ostudzone ziarna, platki owsiane, szczypte soli i jeszcze raz wymieszac.
Wsypac make i zagniesc cisto - ma byc miekkie i
tluste.
Ulpeic kulki o wielkosci orzechow wloskich (tych mniejszych)
Klasc na blasze (mozna je nieco splaszczyc) i piec w piekarniku 175 C ok. 15
min.

Kilka uwag od ekspertki: - one maja konsystencje na poczatku taką dość kruszącą
sie, dopiero jak wystygną sztywnieją. Warto wiec
je nie zdejmowac od razu z blachy, tylko np. z calym papierem (jesli kladziemy
drugą partie)

106205.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
zrobiłam, pyszne były jak już wystygły tylko zamiast słonecznika dałam rodzynki i wiórki (po 100g) ;) mam fotke trzech ostatnich ocalałych sztuk ;)

4428952pi.jpg
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Robiłam na zamówienie: pół na pół- płatki i muesli. Zamawiające były zachwycone.

Smakowały nawet mojemu Tacie, który nie lubi muesli, o płatkach nie wspominając.

Kopia_Kopia_DSC00680.JPG
 

Załączniki

  • Kopia_Kopia_DSC00680.JPG
    Kopia_Kopia_DSC00680.JPG
    60.4 KB · Wyświetleń: 5

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Robiłam te ciasteczka juz wiele razy, są świetne. Żeby było szybciej nie lepię kulek, lecz kłade na blasze małe kupki łyzeczką do wydrążania kulek z melona.
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Obraz_502.jpg

Długo trwało, ale w końcu jest i zdjęcie. Ciasteczka są pyszne! Dziękuję za przepis.
 

Załączniki

  • Obraz_502.jpg
    Obraz_502.jpg
    553.5 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

otylla

Member
Lis 17, 2006
138
0
0
Przepyszne! Bardzo delikatne i kruche. Troszkę zmodyfikowałam i zamiast cukru dałam miód, a zamiast słonecznika sezam. Nie lepiłam kulek, tylko dwoma łyżkami kładłam na blachę.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Pycha
mniam.gif
 

Załączniki

  • ciacha.JPG
    ciacha.JPG
    166.4 KB · Wyświetleń: 0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Margot Twoje też śliczne
icon_biggrin.gif
I na pewno nieprzypalone jak część moich
icon_wink.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Oby moja rodzinka do nich należała
icon_wink.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Ja też użyłam górskich
icon_biggrin.gif
 

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
upieklam i wiecie co, mam zal , nikt nie napisal, ze sa taaakie pyszne, iz trzeba od razu zrobic co najmniej z podwojnej porcji.
Chcialam byc sprytna i zamiast turlac kuleczki, uformowalam walek, zawinelam w folie i do zamrazarki, pozniej wyciagnelam i kroilam talarki. Nie bylo zle, ale chyba lepiej turlac kuleczki ;)
 

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Spośród wielu hitów cistaeczko-cincinowych te najbardziej lubi moja córcia (ale inne tuż-tuż). Ostatnio (czyli wczoraj) miałam za mało pestek, więc dodałam jeszcze migdałów (słupki), których już nie prażyłam. Ciasteczka jeszcze lepsze.
Ach, ja jednak dodaję jajko, choć wiem, że bez niego też by się skleiły.
Przed turlaniem kuleczek chłodzę trochę cisto w lodówce (to pomaga wszystkim "kulkowym").
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy