dziunia @ 24 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=568676Tak, w przecierze, czyli kolejno:
1. gotowanie pomidorów ze skórką
2. przecieranie
3. gotowanie przecieru z cebulą i czosnkiem przez ok. 1/2 godziny - aż cebula będzie szklista
4. dodanie składników smakowych, a z warzyw najpierw marchewka i gotowanie ok. 10 minut
5. dodanie papryki, ananasa i pędów bambusa i gotowanie przez następne 10 minut
Tym sposobem warzywa nie są rozgotowane ale takie al denteAle jak ktoś lubi miękkie to może dodać wszystko od razu
Idę zaraz wkładać drugi gar do słoikówta cebula ma się gotować aż 50 minut ?, a marchew 20, tak?
jakoś dzisiaj myślec nie potrafię
Iva @ 11 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1151529ze też ja tego wcześniej nie widzialam
a pasteryzować trzeba? czy wystarczy gorące do słoikówCYTATsposób przygotowania:
1. pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
2. następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min.
3. na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu. zagotować
4. gorący sos wkładać do słoików
5. pasteryzować 20 min
Ale jak włożysz do słoików wrzące, odwrócisz i przykryjesz ręczniczkiem to nie trzeba pasteryzować.
Iva @ 11 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1151534ta cebula ma się gotować aż 50 minut ?, a marchew 20, tak?
jakoś dzisiaj myślec nie potrafię