- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
Dżem z cebuli w tym wydaniu to specjał luksemburski. Mam do niego też przepis na pasztet luksemburski z koniakiem i orzeszkami pistacjowymi, jeśli kogoś zainteresuje,to chętnie dopiszę.
Jest bardzo prosty, ciężko coś zepsuć. Można go dość długo przechowywać w lodówce, nawet bez pasteryzowania i innych zabiegów przedłużających trwałość.
Składniki:
3 kg cebuli
0,5-0,75- kg cukru - ja daję tak na oko...
0,3 l octu 10%, winnego lub balsamicznego. Albo xeres, ale by było superancko!
trochę soku malinowego do smaku (ja daję ok pół szklanki chyba, ale nigdy nie mierzę)
1 puszka (ok 40g) koncentratu pomidorowego
1 łyżka stołowa kolendry
sól, pieprz
Pokroić cebulę w srednie plastry. Zagotować ocet z cukrem i kolendrą. Kiedy masa będzie miała konsystenję karmelu dodać koncentrat pomidorowy,ocet malinowy,cebulę. Smażyć jak zwykły dżem ok 20 minut. Dosmaczyc solą i pieprzem. Jeśli wyjdze zbyt leiste można dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie (ja nigdy nie miałąm takiej potrzeby)
przechowywać w lodówce, podawać do mięs,pieczeni, pasztetu, dziczyzny.
pozdrawiam, Malgosimi
Jest bardzo prosty, ciężko coś zepsuć. Można go dość długo przechowywać w lodówce, nawet bez pasteryzowania i innych zabiegów przedłużających trwałość.
Składniki:
3 kg cebuli
0,5-0,75- kg cukru - ja daję tak na oko...
0,3 l octu 10%, winnego lub balsamicznego. Albo xeres, ale by było superancko!
trochę soku malinowego do smaku (ja daję ok pół szklanki chyba, ale nigdy nie mierzę)
1 puszka (ok 40g) koncentratu pomidorowego
1 łyżka stołowa kolendry
sól, pieprz
Pokroić cebulę w srednie plastry. Zagotować ocet z cukrem i kolendrą. Kiedy masa będzie miała konsystenję karmelu dodać koncentrat pomidorowy,ocet malinowy,cebulę. Smażyć jak zwykły dżem ok 20 minut. Dosmaczyc solą i pieprzem. Jeśli wyjdze zbyt leiste można dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie (ja nigdy nie miałąm takiej potrzeby)
przechowywać w lodówce, podawać do mięs,pieczeni, pasztetu, dziczyzny.
pozdrawiam, Malgosimi
Ostatnią edycję dokonał moderator: