Couronne

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,408
1,491
113
tatter

CYTATCOURONNE pieke z T55 i proporcje sa idealne dla tego rodzaju maki...
A jaka mąka jest tak u Ciebie oznaczona? Ja użyłam pszennej typ 650 o zawartości glutenu 10g/100g. Może powinnam dosypać trochę manitoby?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Hazo...T55 to maka chlebowa z Francji. Doskonalej jakosci, rewelacyjna do wypieku bagietek i innych francuskich chlebow. Dostepna u mnie w niektorych specjalistycznych sklepikach lub na zamowienie on-line...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Sobotnie COURONNE
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Ogromnie nam smakowal ten chleb - jest lekki i ma piekne rowniutkie dziurki. Przy odpowiedniej ogranizacji wlasciwie sam sie robi. ;)

Wyglupilam sie tylko z nacieciami, bo zrobilam je przed ostatnim rosnieciem i rozlazly mi sie tak, ze az zniknely. :mrgreen:

couronnes0ty.jpg
 

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
wczoraj upiekłam pierwsze couronne. nie wiem tylko co mi się ubzdurzyło w głowie, że CHEF trzymałąm w lodówce!! (pewnie zasugerowałam się sama, bo w ostatnim czasie często piekłam Pain a l'ancienne). Ale wyszło, bardzo ładnie wyrosło, bardzo smakowało nam i moim rodzicom.
Jedyny problem jaki się pojawił to gęstość ciasta : wyszło bardzo rzadkie, dosypałam mu mąki, tak że nie kleiło się ale pozostawało nadal bardzo luźne i miękkie. W czasie pieczenia dziura w środku całkiem mi się zeszła i wyszedł mi pięknie wyrośnięty, okrągły chlebek.
icon_smile.gif


Dziękuję za ten przepis, bedę powtarzac!
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
....pierwsze koty za ploty....aaricia...ciesze sie ,ze sprobowalas....
o ile sobe przypominam liska miala ten sam problem ...ciasto bylo luzne...hmm...jak juz wspomnialam mi wychodzi calkiem normalne...moze nastepnym razem zmniejsz ilosc wody...sama nie wiem, wystrzegam sie dodawania maki, wiec nie doradzam....no moze z lyzke lub dwie... ;)
w kazdym razie POWODZENIA nastepnym razem!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
A wlasnie...AgusiaH...piekna ta Twoja couronne! Brawo!
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Czy można zostawić w maszynie na dłużej niż 8h np. na noc?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
A ile godzin masz na mysli?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
eee... mysle, ze spokojnie mozesz zostawic godzine dluzej...
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Jakiej konsystencji ma być ciasto w fazie wyrabiania w maszynie i pozostawieniu na 8h?
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
DONE!
mniam.gif
Nacięcia mi już zupełnie nie wyszły z powodu tępej żyletki. Muszę następnym razem nie zapomnieć kupić nowych
icon_biggrin.gif


918744171_73f591e412.jpg

918743969_a35ee27e6f.jpg

918687451_a5507b7dec.jpg
 

Załączniki

  • 918687451_a5507b7dec.jpg
    918687451_a5507b7dec.jpg
    159.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 918743969_a35ee27e6f.jpg
    918743969_a35ee27e6f.jpg
    144.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 918744171_73f591e412.jpg
    918744171_73f591e412.jpg
    126.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Vill, boski.
A nacięcia zawsze można zrobić ząbkowanym nożem (ja tak robię
icon_mrgreen.gif
)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Pomocy w miarę szybkiej potrzebuję. Bo mam levain z poprzedniego pieczenia i nie jestem pewna od którego momentu mam zacząć? Czy od tego:

CYTATTeraz czas na LEVAIN. Zawartosc miski wkladam do maszyny chlebowej i dodaje:
115 ml wody
115g maki pszennej bialej chlebowej
Wybieram cykl >dough<
Czy od tego:

CYTAT240ml ZIMNEJ wody
325g bialej maki pszennej chlebowej
1 1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczke cukru
1/2 lyzeczki drozdzy instant.