dżem z cebuli do pieczeni, pasztetu i do wyjadania paluchem

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Dżem z cebuli w tym wydaniu to specjał luksemburski. Mam do niego też przepis na pasztet luksemburski z koniakiem i orzeszkami pistacjowymi, jeśli kogoś zainteresuje,to chętnie dopiszę.

Jest bardzo prosty, ciężko coś zepsuć. Można go dość długo przechowywać w lodówce, nawet bez pasteryzowania i innych zabiegów przedłużających trwałość.

Składniki:
3 kg cebuli
0,5-0,75- kg cukru - ja daję tak na oko...
0,3 l octu 10%, winnego lub balsamicznego. Albo xeres, ale by było superancko!
trochę soku malinowego do smaku (ja daję ok pół szklanki chyba, ale nigdy nie mierzę)
1 puszka (ok 40g) koncentratu pomidorowego
1 łyżka stołowa kolendry
sól, pieprz

Pokroić cebulę w srednie plastry. Zagotować ocet z cukrem i kolendrą. Kiedy masa będzie miała konsystenję karmelu dodać koncentrat pomidorowy,ocet malinowy,cebulę. Smażyć jak zwykły dżem ok 20 minut. Dosmaczyc solą i pieprzem. Jeśli wyjdze zbyt leiste można dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie (ja nigdy nie miałąm takiej potrzeby)

przechowywać w lodówce, podawać do mięs,pieczeni, pasztetu, dziczyzny.
pozdrawiam, Malgosimi
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Małgosiu może do przetworów wstaw, tutaj zagnienie a pysznie wygląda
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
przepraszam za zamieszanie, ale ten przepis z forum "Niebo w gębie" jakimś cudem przywędrował do "Zapasów" . teraz już wszystko OK:)

pozdrawiam, Malgosimi
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
czemu nikt nie robi mojego dzemu, a on taki bossssski jest!!! :baa: :lol:
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
malgosimi czy wystarczy, ze go jadam - bo ja go kupuje :oops: nie chce mi sie go robic. a on rzeczywiscie pyszny jest i basta!
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Hmmm, czytam skład i :shock:
Czy to jakiś makabryczny żart Małgoś? :lol:
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
kasha a cos ty tam wyczytala?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no ja robię z 1 litra z wlanym do niego sokiem z malin ( na oko - tak zeby byl smak malin), ale możesz dac jeszcze mniej - zawsze latwiej dolac niż odlać!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:dance: Ja tez własnie usmażyłam
icon_smile.gif
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
a ja dziś będę go smażyc
mniam.gif