- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Zupa rumfordzka
150 g ryżu
500 g ziemniaków
1 średnia puszka białej fasoli
1 średnia puszka czerwonej fasoli
po 300 g poszatkowanej marchewki, selera i korzenia pietruszki
2.5 l rosołu
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
gałązka tymianku
50 g masła
łyżeczka soli i pieprzu
1.Marchew, seler i pietruszkę pokroić w plasterki lub kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę (1,5 cm).
2.Zagotować 300 ml osolonej wody. Dodać ryż ,przykryć pokrywką. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogien (nie podnosić przykrywki!!!) i czekać 20 minut.
3.Do rosołu z listkiem laurowym i zielem angielskim wrzucamy marchwe ,seler i pietruszkę; gotujemy 10 minut i dodajemy ziemniaki.
4.W chwili kiedy warzywa są miękkie dodajemy białą i czerwoną fasolę, solimy i pieprzymy a po minutce dokładamy ugotowany sypki ryż. Okraszamy masłem.

150 g ryżu
500 g ziemniaków
1 średnia puszka białej fasoli
1 średnia puszka czerwonej fasoli
po 300 g poszatkowanej marchewki, selera i korzenia pietruszki
2.5 l rosołu
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
gałązka tymianku
50 g masła
łyżeczka soli i pieprzu
1.Marchew, seler i pietruszkę pokroić w plasterki lub kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę (1,5 cm).
2.Zagotować 300 ml osolonej wody. Dodać ryż ,przykryć pokrywką. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogien (nie podnosić przykrywki!!!) i czekać 20 minut.
3.Do rosołu z listkiem laurowym i zielem angielskim wrzucamy marchwe ,seler i pietruszkę; gotujemy 10 minut i dodajemy ziemniaki.
4.W chwili kiedy warzywa są miękkie dodajemy białą i czerwoną fasolę, solimy i pieprzymy a po minutce dokładamy ugotowany sypki ryż. Okraszamy masłem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: