To z pierwszych kiszonych ogórków. Już nie mogłam się doczekać. Z masłem jest wyśmienita. Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie".
Składniki
pęczek włoszczyzny
cebula
3 - 4 łyżki masła
pieprz w ziarnach
liść laurowy
30 dkg ziemniaków
45 - 50 dkg kiszonych ogórków
1 ząbek czosnku
4 łyżki śmietany
sól, pieprz, ew, odrobina cukru
Włoszczyznę obieramy, kroimy w plasterki. Obraną cebulę przypiekamy nad gazem albo na suchej patelni. Do zimnej wody w garnku wkładamy 2 łyżki masła, cebulę, kilka ziarn pieprzu, liść laurowy i pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy przez 15 minut. Potem dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki obieramy ze skóry i albo kroimy w kostkę, albo ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z czosnkiem dusimy w osobnym garnuszku na pozostałym maśle. Gdy ziemniaki są już miękkie, do zupy dodajemy uduszone ogórki. Zagotowujemy razem i zdejmujemy z ognia. Do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy, mieszamy i podprawiamy tym zupę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli trzeba odrobiną cukru i podajemy do stołu.
Składniki
pęczek włoszczyzny
cebula
3 - 4 łyżki masła
pieprz w ziarnach
liść laurowy
30 dkg ziemniaków
45 - 50 dkg kiszonych ogórków
1 ząbek czosnku
4 łyżki śmietany
sól, pieprz, ew, odrobina cukru
Włoszczyznę obieramy, kroimy w plasterki. Obraną cebulę przypiekamy nad gazem albo na suchej patelni. Do zimnej wody w garnku wkładamy 2 łyżki masła, cebulę, kilka ziarn pieprzu, liść laurowy i pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy przez 15 minut. Potem dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki obieramy ze skóry i albo kroimy w kostkę, albo ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z czosnkiem dusimy w osobnym garnuszku na pozostałym maśle. Gdy ziemniaki są już miękkie, do zupy dodajemy uduszone ogórki. Zagotowujemy razem i zdejmujemy z ognia. Do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy, mieszamy i podprawiamy tym zupę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli trzeba odrobiną cukru i podajemy do stołu.