Zupa ogórkowa na maśle

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
To z pierwszych kiszonych ogórków. Już nie mogłam się doczekać. Z masłem jest wyśmienita. Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie".
Składniki
pęczek włoszczyzny
cebula
3 - 4 łyżki masła
pieprz w ziarnach
liść laurowy
30 dkg ziemniaków
45 - 50 dkg kiszonych ogórków
1 ząbek czosnku
4 łyżki śmietany
sól, pieprz, ew, odrobina cukru

Włoszczyznę obieramy, kroimy w plasterki. Obraną cebulę przypiekamy nad gazem albo na suchej patelni. Do zimnej wody w garnku wkładamy 2 łyżki masła, cebulę, kilka ziarn pieprzu, liść laurowy i pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy przez 15 minut. Potem dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki obieramy ze skóry i albo kroimy w kostkę, albo ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z czosnkiem dusimy w osobnym garnuszku na pozostałym maśle. Gdy ziemniaki są już miękkie, do zupy dodajemy uduszone ogórki. Zagotowujemy razem i zdejmujemy z ognia. Do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy, mieszamy i podprawiamy tym zupę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli trzeba odrobiną cukru i podajemy do stołu.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Bardzo często robie taką zupę, o wiele częściej niż na kościach czy mięsie. Tylko warzywa gotuję w wodzie z przyprawami , ogórki podsmażam na maśle i dodaję do zupy. Reszta tak samo.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
I ja od lat niemal nie gotuję zup na kościach czy mięsie. Nie tylko ogórki podsmażam na maśle, ale i całą, drobno pokrojoną włoszczyznę, jeszcze przed zalaniem wodą i dodaniem przypraw. Masło z oliwą świetnie wydobywają smak z warzyw.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Mnie jakos nie odpowiadaja ziemniaki w kwasnych zupach z wyjatkiem kapusniaku. Zupa - ogorkowa, szczawiowa tylko z ryzem. Pomidorowa z makaronem albo z ryzem, krem z grzankami raczej, do barszczu ukrainskiego moga byc ziemniaki podane osobno cale z boczkiem albo pure. Zupa ogorkowa jest pyszna, ale jesli z ziemniakami, to osobno, jak do barszczu.

iwonka_sz

Member
Sie 27, 2008
315
0
0
Zrobiłam dzisiaj na obiad. Jest pyszna!
lecker.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
u mnie ogórkowa zawsze musi być z ziemniakami, z ryżem czy makaronem sobie nie wyobrażam
no_shakinghead.gif

Też zawsze podduszam ogórki na maśle( obowiązkowo) ale w zupie muszę też mieć jakąś wkładkę ( inaczej nie da rady
icon_wink.gif
)-najczęściej skrzydełka, korpus, albo jakąś inną kość.
Jak tak czytam Twój przepis Seniorko, przypomina mi się jak gotowałam Twój barszcz ukraiński
icon_biggrin.gif
najpierw bałam się dodać ziele i listek, potem czosnek a wreszcie jak spróbowałam dać wszystko jak u Ciebie byłam mile zaskoczona smakiem. Teraz też przeczytałam, że w przepisie jest czosnek ( którego ja nie daję do ogórkowej) i znów miałam chwilę zawahania, ale za moment pomyślałam , że przecież ogórki kiszone też są z czosnkiem więc może ten dodatek tylko pogłębi smak a nie będzie mnie drażnił. Następnym razem dodam, ale to dopiero za jakiś czas, bo właśnie moja ogórkowa się skończyła ( 3 dni jadłam)
icon_biggrin.gif

Aha, jeszcze tylko dodam, że nie obieram ogórków ze skóry ( i nie lubię gdy ktoś obiera) dla mnie ze skórką są ładniejsze, bardziej zielone a skórka mi w niczym nie przeszkadza.

Ale mi ślinka leci na ogórkową, mimo, że dopiero niedawno jadłam
lecker.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
BeataSz @ 29 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=887409u mnie ogórkowa zawsze musi być z ziemniakami, z ryżem czy makaronem sobie nie wyobrażam
no_shakinghead.gif
Przez 20 lat gotowałam ogórkową tylko z ziemniakami. Aż w końcu raz spróbowałam z ryżem i teraz taką wolę
icon_smile.gif
.
Nigdy nie dodawałam też koperku, ale kiedyś zdarzyło mi się spróbowac ogórkową z koperkiem u koleżanki - teraz zawsze dodaję.
Nie podsmażam warzyw, po przeczytaniu tego wątku na pewno spróbuję to zrobić.
W końcu wyjdzie zupa idealna
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
No więc ja też nie mam odwagi zmienić tych ziemniaków na inne dodatki. A ogórki obieram, bo ja mam "fioła" na punkcie obierania wszystkiego ze skóry. Mnie akurat przeszkadza, co nie znaczy, że z nieobieranych ogórków jest gorsza. Po prostu zamieściłam, jak ja to robię. Beatko, cieszę się, że się odezwałaś. Jaxja, podduszone na maśle warzywa mają dużo lepszy smak. Rzeczywiście wyjdzie Ci zupa idealna. Pozdrowienia
wink.gif

beata

Member
Gru 22, 2005
440
0
0
U mnie ogórkowa obowiązkowo z ziemniakami i wkładką. Ale nigdy nie próbowałam z czosnkiem.
Wiec dziś bedzie ten pierwszy raz
icon_smile.gif

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,943
2,873
113
Często robię na "słowie bożym" , ogórków nie obieram ale podsmażam i zawsze robię z ziemniakami, a czosnku nigdy nie dodawałam
dump.gif
a my lubimy czosnek, następnym razem dodam - o ile nie zapomnę.

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Seniorko, wlasnie ugotowalam,
mniam.gif
bardzo smaczna, choc u mnie w wersji z ryzem, bo ziemniaki mi nie pasuja do ogorkowej (w domu ogorkowa robimy z ziemniakami i ryzem na raz, ale ja wole z samym ryzem)
Bede miala obiad na 2 dni
icon_mrgreen.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Gratuluję i cieszę się, że smakuje. Jak już pisałam, nie mam odwagi zamienić ziemniaków na inne dodatki, a może dużo tracę? Pomyślę, co zrobić. Spróbować zawsze można. Byle smakowało.
lecker.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
599
113
ja też podsmażam i ogórki i warzywa(nie zawsze,ale w ogórkowej prawie zawsze
icon_mrgreen.gif
)
Ja gotuje ogórkowa jak w tym przepisie tylko nie daję śmietany , bo ja nie bardzo lubię zup z śmietana
Już prędzej na ruski rok dodam serek topiony śmietankowy

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
seniorka @ 16 Aug 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1015340Dzisiaj będzie z podsmażanymi warzywami, według sugestji Joanny. Ale nie mam odwagi zamienić ziemniaków na ryż.
Najlepszą zupę ogórkowa gotowała moja ciocia Pola. Nauczyłam się od niej i teraz zachwycam innych. Trochę uciązliwe to gotowanie (sporo zmywania garnków a tego nie znoszę), ale smak późniejszy wszystko wynagradza. W jednym garnku (patelni) duszę na odrobinie masła starte warzywa), w drugim starte kwaśne ogórki (muszą być oddzielnie, bo reszta nie ugotowałaby się do miękkości) a w tzecim ziemniaki z wkładka mięsną lub bez, z dodatkiem ziela i listka.
Podduszone warzywa dodaję do ziemniaków i gotuję razem. Kiedy już wszystko nagotuje się (staram się zupy gotowac zawsze na małym ogniu, wolno) to dodaję uduszone ogórki. Na koniec zaprawiam śmietaną (albo nie), ale koniecznie dosypuje posiekany koperek i koniecznie!!!!! KURKUMĘ.
Kurkumy to tylko trochę dla koloru. Jak da się za dużo to zupa może być gorzka. Kurkuma jest bardzo zdrowa, ale też sprawia, że zupa wyglada tak wesoło, apetycznie. Same oczy chcą ją jeść. Duszone warzywa, koperek też dodają jej kolorytu oczywiście poza wspaniałym smakiem.

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Zapomniałam dodać, że dosmaczam solą, pieprzem. I koniecznie odrobiną cukru na złamanie kwasowości. Taką sztuczkę zdradził mi zawodowy kucharz - do słodkich potraw należy dodać odrobinę soli a do ostrych, kwaśnych, słonych odrobinę cukru.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Sioniu, interesująca podpowiedź z tą kurkuma. wypróbuję
icon_smile.gif

Robię zupę prawie identycznie, jak Seniorka.
dodatku ryżu sobie w ogórkowej jakoś nie wyobrażam. może dlatego, że od dzieciństwa uwielbiałam ogórkowa mojej babci, z kartoflami.
Zresztą, wogóle nie lubię ryżu w zupach, z jednym wyjątkiem zupy czekoladowej.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy