- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zupa chłopska fajsławicka.
Zupa pochodzi z regionu Lubelskiego i została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych
5 średniej wielkości ziemniaków
majeranek,kminek,sól,pieprz,(dodatkowo dałam lubczyk)
kawałek słoniny i podgardla
cebula
zacierka:1 małe jajko ,mąka,szczypta soli.(ilość mąki zależna jest od wielkości jajka)
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę,zalać wodą ,posolić ,dodać trochę kminku(pół łyżeczki) i gotować do miękkości.
Z jajka,mąki i soli zagnieść ciasto na zacierkę ,skubać kawałeczki i wrzucać do gotującej się zupy.
Słoninę i podgardle pokroić w kostkę,wytopić skwarki i wlać do zupy.(ja dodatkowo podsmażyłam małą cebulę)
Doprawić do smaku solą,pieprzem,dodać majeranek i lubczyk.

Zupa pochodzi z regionu Lubelskiego i została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych

5 średniej wielkości ziemniaków
majeranek,kminek,sól,pieprz,(dodatkowo dałam lubczyk)
kawałek słoniny i podgardla
cebula
zacierka:1 małe jajko ,mąka,szczypta soli.(ilość mąki zależna jest od wielkości jajka)
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę,zalać wodą ,posolić ,dodać trochę kminku(pół łyżeczki) i gotować do miękkości.
Z jajka,mąki i soli zagnieść ciasto na zacierkę ,skubać kawałeczki i wrzucać do gotującej się zupy.
Słoninę i podgardle pokroić w kostkę,wytopić skwarki i wlać do zupy.(ja dodatkowo podsmażyłam małą cebulę)
Doprawić do smaku solą,pieprzem,dodać majeranek i lubczyk.
