- Sty 14, 2022
- 556
- 680
- 93
Najlepsze, ulubione.
Składniki:
2 średniej wielkości bataty pokrojone w kostkę ok. 1x1 cm
Szalotka pokrojona w półplasterki
2 ząbki czosnku, drobno posiekany
Po 1 sztuce czerwonej, żółtej i zielonej papryki, pokrojone w paseczki
Puszka krojonych pomidorów
Puszka czerwonej fasoli (a jeszcze lepiej czarnej), opłukana z zalewy i odsączona
Oliwa
Przyprawy: sól, spora szczypta cukru, kumin, słodka papryka (najlepiej wędzona), płatki chili (lub sriracha jak u mnie)
Dodatki:
Starty cheddar, kwaśna śmietana, szczypiorek (lub kolendra), limonka pokrojona na cząstki
Wykonanie:
Przygotować sporą patelnię z pokrywką. W patelni rozgrzać oliwę, na sporym ogniu podsmażyć bataty, tak żeby były zrumienione, zmniejszyć ogień, wrzucić pozostałe warzywa (szalotkę, czosnek, papryki), chwilkę podsmażyć, dodać pomidory wymieszane z przyprawami i fasolę. Przykryć pokrywką. Dusić do pożądanej miękkości batatów.
Podawać koniecznie skropione sokiem z limonki (!), posypane cheddarem i szczypiorkiem (kolendrą) z kleksem kwaśnej śmietany.
U mnie dodatkiem były ciepłe tortille.
Zdjęcie oczywiście na szybko, ostatniej porcji, która czekała aż wrócę z pracy, dlatego lekko rozgotowane, bo nie mogę nauczyć domowników, żeby nie odgrzewali całości, tylko przełożyli sobie swoją porcję do osobnego naczynia
Składniki:
2 średniej wielkości bataty pokrojone w kostkę ok. 1x1 cm
Szalotka pokrojona w półplasterki
2 ząbki czosnku, drobno posiekany
Po 1 sztuce czerwonej, żółtej i zielonej papryki, pokrojone w paseczki
Puszka krojonych pomidorów
Puszka czerwonej fasoli (a jeszcze lepiej czarnej), opłukana z zalewy i odsączona
Oliwa
Przyprawy: sól, spora szczypta cukru, kumin, słodka papryka (najlepiej wędzona), płatki chili (lub sriracha jak u mnie)
Dodatki:
Starty cheddar, kwaśna śmietana, szczypiorek (lub kolendra), limonka pokrojona na cząstki
Wykonanie:
Przygotować sporą patelnię z pokrywką. W patelni rozgrzać oliwę, na sporym ogniu podsmażyć bataty, tak żeby były zrumienione, zmniejszyć ogień, wrzucić pozostałe warzywa (szalotkę, czosnek, papryki), chwilkę podsmażyć, dodać pomidory wymieszane z przyprawami i fasolę. Przykryć pokrywką. Dusić do pożądanej miękkości batatów.
Podawać koniecznie skropione sokiem z limonki (!), posypane cheddarem i szczypiorkiem (kolendrą) z kleksem kwaśnej śmietany.
U mnie dodatkiem były ciepłe tortille.
Zdjęcie oczywiście na szybko, ostatniej porcji, która czekała aż wrócę z pracy, dlatego lekko rozgotowane, bo nie mogę nauczyć domowników, żeby nie odgrzewali całości, tylko przełożyli sobie swoją porcję do osobnego naczynia