- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 1
- 38
15-20 dag mielonych włoskich orzechów
ok 10 dag fruktozy ( można dać mniej)
5-6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
żółtka utrzeć z fruktozą do białości, miksować dalej stopniowo dodając mielone orzechy+ proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą orzechową.
wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej orzechami ( lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy ( śr. 22 cm).
Piec ok. 0,5 godziny w temp. ok 160 stopni ( sprawdzić patyczkiem czy gotowe).
Biszkopt wystudzić ( najlepiej upiec poprzedniego dnia)
Masa:
0,5 l. śmietanki 30%
1 serek mascarpone ( 250 g)
2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody ( mniej niż 1/4 szklanki)
fruktoza do smaku ( dałam chyba 2 łyżki )
Śmietankę ubić na sztywno stopniowo wmieszać serek+ fruktozę a na koniec wlać pomalutku żelatynę i już b. krótko razem wymieszać ( uważać żeby się nie zwarzyło)
Biszkopt przekroić na 3 krążki, nasączyć ponczem ( woda+ sok cytrynowy+ fruktoza do smaku) i przełożyć masą. Część masy zostawić do posmarowania boków i wierzchu. Udekorować wg uznania-ja boki obsypałam siekanymi orzechami a wierzch posypałam startą gorzką czekoladą ( 70%)