- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
czyli klasyczny sos mięsny rodem z Bolonii/
Przepis pochodzi z książki La cucina regionale Italiano. Emilia – Romagna
400 g makaronu tagliatelle
100 g surowego boczku
150 g mielonej cielęciny
150 g mielonej wołowiny
1 cebula
1 marchewka
1 seler naciowy
50 g masła
2 łyżki oleju / oliwy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
200 ml mleka
200 ml mięsnego wywaru
100 ml dobrego czerwonego wina
Parmezan
Sól
Pieprz
Boczek pokroić a następnie zmielić. Połączyć z mięsem.
Przygotować tzw. soffritto: oczyścić warzywa, pokroić bardzo drobno lub zmielić.
W garnku rozpuścić masło, wlać olej /oliwę (dzięki niemu masło nie będzie się przypalać). Do garnka wrzucić warzywa i smażyć przez chwilę na sporym ogniu. Posolić i dodać mięso z boczkiem. Dokładnie zrumienić. Wlać wino i wrzący wywar, dodać koncentrat, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dusić na niewielkim ogniu przez około 50 minut.
Wlać wrzące mleko i gotować kolejne 10 minut.
Wymieszać z makaronem, posypać serem
Przepis pochodzi z książki La cucina regionale Italiano. Emilia – Romagna
400 g makaronu tagliatelle
100 g surowego boczku
150 g mielonej cielęciny
150 g mielonej wołowiny
1 cebula
1 marchewka
1 seler naciowy
50 g masła
2 łyżki oleju / oliwy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
200 ml mleka
200 ml mięsnego wywaru
100 ml dobrego czerwonego wina
Parmezan
Sól
Pieprz
Boczek pokroić a następnie zmielić. Połączyć z mięsem.
Przygotować tzw. soffritto: oczyścić warzywa, pokroić bardzo drobno lub zmielić.
W garnku rozpuścić masło, wlać olej /oliwę (dzięki niemu masło nie będzie się przypalać). Do garnka wrzucić warzywa i smażyć przez chwilę na sporym ogniu. Posolić i dodać mięso z boczkiem. Dokładnie zrumienić. Wlać wino i wrzący wywar, dodać koncentrat, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dusić na niewielkim ogniu przez około 50 minut.
Wlać wrzące mleko i gotować kolejne 10 minut.
Wymieszać z makaronem, posypać serem

Ostatnią edycję dokonał moderator: