Zazwyczaj robię smalec z cebulką i jabłkiem. Dzisiaj jest taki dzień, że musiałam wypróbować coś innego, czego jeszcze nie jadłam, a w miarę prostego i smacznego. Składniki na sporą faskę dla całej rodziny. Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia.
Składniki
1 kg słoniny
35 dkg wędzonego boczku
3 - 4 cieniutkie kabanosy (ew.podobną ilość dobrej kiełbasy lub wędzonki)
2 cebule
1 kwaśne jabłko
4 połówki świeżej papryki (kolorowej) - ja wzięłam czerwoną i żółtą
1 mała papryczka chili - wzięłam czerwoną, może być zielona
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka kolorowego pieprzu - wzięłam zielony z zalewy
sól do smaku
Słoninę i boczek kroimy w niewielką kostkę. Słoninę topimy w dużym rondlu około 20 minut, potem dodajemy boczek, a po chwili pokrojone w plasterki kabanosy. Gdy boczek stanie się chrupiący, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy drobno pokrojone cebule, starte jabłko, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane chili oraz przyprawy. Mieszamy, podduszamy chwilę do szklistości cebuli, i przelewamy do miseczek, słoika itp. Można podawać z różnymi rodzajami pieczywa, marynowaną papryką, świeżymi pomidorami, gotowaną lub pieczoną fasolą. Ja próbowałam tylko z pieczywem i marynowaną papryką. Smakuje wybornie.
Smalec do słoików itp. trzeba rozlewać warstwami, to znaczy kolejną warstwę wlewamy dopiero wtedy, kiedy poprzednia zastygnie. Chodzi o to, żeby skwarki i inne dodatki nie opadły na dno.
Składniki
1 kg słoniny
35 dkg wędzonego boczku
3 - 4 cieniutkie kabanosy (ew.podobną ilość dobrej kiełbasy lub wędzonki)
2 cebule
1 kwaśne jabłko
4 połówki świeżej papryki (kolorowej) - ja wzięłam czerwoną i żółtą
1 mała papryczka chili - wzięłam czerwoną, może być zielona
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka kolorowego pieprzu - wzięłam zielony z zalewy
sól do smaku
Słoninę i boczek kroimy w niewielką kostkę. Słoninę topimy w dużym rondlu około 20 minut, potem dodajemy boczek, a po chwili pokrojone w plasterki kabanosy. Gdy boczek stanie się chrupiący, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy drobno pokrojone cebule, starte jabłko, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane chili oraz przyprawy. Mieszamy, podduszamy chwilę do szklistości cebuli, i przelewamy do miseczek, słoika itp. Można podawać z różnymi rodzajami pieczywa, marynowaną papryką, świeżymi pomidorami, gotowaną lub pieczoną fasolą. Ja próbowałam tylko z pieczywem i marynowaną papryką. Smakuje wybornie.
Smalec do słoików itp. trzeba rozlewać warstwami, to znaczy kolejną warstwę wlewamy dopiero wtedy, kiedy poprzednia zastygnie. Chodzi o to, żeby skwarki i inne dodatki nie opadły na dno.
Ostatnią edycję dokonał moderator: