Smalec na ostro

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zazwyczaj robię smalec z cebulką i jabłkiem. Dzisiaj jest taki dzień, że musiałam wypróbować coś innego, czego jeszcze nie jadłam, a w miarę prostego i smacznego. Składniki na sporą faskę dla całej rodziny. Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia.
Składniki
1 kg słoniny
35 dkg wędzonego boczku
3 - 4 cieniutkie kabanosy (ew.podobną ilość dobrej kiełbasy lub wędzonki)
2 cebule
1 kwaśne jabłko
4 połówki świeżej papryki (kolorowej) - ja wzięłam czerwoną i żółtą
1 mała papryczka chili - wzięłam czerwoną, może być zielona
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka kolorowego pieprzu - wzięłam zielony z zalewy
sól do smaku

Słoninę i boczek kroimy w niewielką kostkę. Słoninę topimy w dużym rondlu około 20 minut, potem dodajemy boczek, a po chwili pokrojone w plasterki kabanosy. Gdy boczek stanie się chrupiący, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy drobno pokrojone cebule, starte jabłko, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane chili oraz przyprawy. Mieszamy, podduszamy chwilę do szklistości cebuli, i przelewamy do miseczek, słoika itp. Można podawać z różnymi rodzajami pieczywa, marynowaną papryką, świeżymi pomidorami, gotowaną lub pieczoną fasolą. Ja próbowałam tylko z pieczywem i marynowaną papryką. Smakuje wybornie.
Smalec do słoików itp. trzeba rozlewać warstwami, to znaczy kolejną warstwę wlewamy dopiero wtedy, kiedy poprzednia zastygnie. Chodzi o to, żeby skwarki i inne dodatki nie opadły na dno.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,919
6,340
113
Fajny pomysł. Zastanawiam się tylko, jak z trwałością tego smakołyku, skoro dodatki (zwłaszcza cebula) pozostają praktycznie surowe...
 

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Mam chetke na bagietke z takim smalcuszkiem. Jestem fanka smalcu. Dzis nie mam skladnikow ale w poniedzialek......kto wie?

Mysle ze ze dwa, trzy dni w lodowce wytrzyma ten smalec. Nie trzeba robic go duzo. Ale sadzac po skladnikach to dlugo ten smalczyk i tak nie postoi. Zostanie pochloniety.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
ajaj @ 5 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1086888Mam chetke na bagietke z takim smalcuszkiem. Jestem fanka smalcu. Dzis nie mam skladnikow ale w poniedzialek......kto wie?

Mysle ze ze dwa, trzy dni w lodowce wytrzyma ten smalec. Nie trzeba robic go duzo. Ale sadzac po skladnikach to dlugo ten smalczyk i tak nie postoi. Zostanie pochloniety.
Smalcuszkiem... powiadasz
zwinker.gif
gruebel_2.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Joanna @ 5 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1086869Fajny pomysł. Zastanawiam się tylko, jak z trwałością tego smakołyku, skoro dodatki (zwłaszcza cebula) pozostają praktycznie surowe...
Ja się też zastanawiałam , o co chodzi. I okazało się, że nie wpisałam istotnej części przepisu. Już uzupełniam i dziękuję Joanno za zwrócenie na to uwagi. Najwidoczniej nie mam dzisiaj dobrego dnia.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,919
6,340
113
Ano właśnie, tego podduszania mi zabrakło.
icon_smile.gif

Dziękuję za uzupełnienie przepisu.
Muszę skompletować składniki, mąż się ucieszy.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,919
6,340
113
Mężowi się wczoraj domowy smalczyk zamarzył, więc po drodze z pracy zakupił słoninę i boczek (po pół kg).
Niestety nie mialam w domu świeżej papryki, ale dodałam mieloną, pieprzowe kabanosy i kolorowy mielony pieprz. Dosmaczyłam czosnkiem i odrobiną majeranku.
Pyszny wyszedł.

smalec.jpg
 

Załączniki

  • smalec.jpg
    smalec.jpg
    88 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Esteral

Member
Lis 5, 2008
131
0
0
Już mi się marzy. Muszę koniecznie wypróbować. W lecie nie koniecznie bym zjadła, ale teraz gdy zimno jak najbardziej.
mniam.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy