- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Serowe mądrzyki z truskawkami.
25 dag twarogu
2 jajka
2 łyżki cukru
8 łyżek mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
olej do smażenia
truskawki
śmietanka kremówka
1. Twaróg mielimy w malakserze, dodajemy jajka, sól, cukier, przesianą mąkę i śmietanę, wyrabiamy na jednolitą masę.
2. Na patelni rozgrzewamy olej (w ilości takiej, aby placuszki swobodnie pływały) i nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy mądrzyki na małym ogniu z obu stron na rumiano. Podajemy gorące z owocami i bitą śmieraną.

25 dag twarogu
2 jajka
2 łyżki cukru
8 łyżek mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
olej do smażenia
truskawki
śmietanka kremówka
1. Twaróg mielimy w malakserze, dodajemy jajka, sól, cukier, przesianą mąkę i śmietanę, wyrabiamy na jednolitą masę.
2. Na patelni rozgrzewamy olej (w ilości takiej, aby placuszki swobodnie pływały) i nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy mądrzyki na małym ogniu z obu stron na rumiano. Podajemy gorące z owocami i bitą śmieraną.