Sernik żurawinowy

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Krystyna9 @ 13 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=920741a nawet bardzo wysoki. Ja też nie lubię plaskaczy, a ten mój był pieczony w takiej prostokątno-kwadratowej formie i był naprawdę wysoki
No to następny sernik na liście czyli następny dylemat bo lista coraz dłuższa jest.....
A jeszcze mi powiedz, to co na wierzchu, to jest takie że można potem sernik przewieźć? Czy lepkie i rzadkie i lepiej nie przewozić tylko zeżreć na miejscu?
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,196
2,013
113
Maraa @ 13 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=920715Gucio, tradycyjnie doskonały jest ten Twój sernik!
mniam.gif
Maraa
bussi.gif
cvety.gif

Kochana jesteś
bussi.gif
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Zrobiłam na "zwykłym" ciasteczkowym spodzie, ale i tak stwierdzam, że to jest jeden z lepszych serników jakie jadłam. Coś przeeeepysznego. Warstwa żurawinowa wspaniale orzeźwia, ser jest pysznie kwaskowy, polewa aksamitnie kremowa. Cudo.
 

fizjo83

Member
Lut 15, 2008
64
0
0
Chcę zrobić ten sernik na Święta ale mam obawy co do tej polewy-jaka ona jest w smaku,konsystencji??Co przypomina? I czym mogłabym ja zastąpić?Myślałam o ganache-z białej czekolady lub kajmaku.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
ufffffffffff, dużo pytań. Jogurt grecki jest tu użyty zamiast śmietany, aby ciut odchudzić ciasto. Polewa jest gęsta i smakuje coś jak lekki i nie słodki krem. Zamiast jogurtu może być sama gęsta śmietana (18% wystarczy). Ganache wydaje mi się tutaj zbyt słodki, ale jeżeli lubicie słodkie ciasta to spokojnie może być. Kajmaku bym raczej nie łączyła z żurawiną. Moje kubki smakowe nie widzą takiego połączenia. Co wcale nie znaczy, że innym nie będzie smakować
icon_mrgreen.gif
 

Joolyon

Member
Lis 11, 2010
215
0
0
Mi też się spodobał ten przepis, a że ja do pieczenia, jak kobieta do elektryki, więc poproszę o parę wyjaśnień, żebym nie zrobił głupoty, kiedy się wezmę za niego. Chodzi o kąpiel wodną. Czy blacha z ciastem ma stać bezpośrednio w naczyniu z wodą, czy podłożyć coś pod nią, żaby woda izolowała ją również od dołu? Jeśli tak, to na czym postawić? (w końcu, bym coś wymyślił, ale Panie, macie już doświadczenie, to po co mam sobie łamać głowę
icon_mrgreen.gif
).
I drugie pytanie, czy woda może wyparować wcześniej, zanim ciasto będzie gotowe? Jeśli tak, to czy dolewać i otwierać piekarnik, tym samym, czy nie zaszkodzi to placku(owi)? Jesli nie wyparuje, pytanie jest bezzasadne.
Będę wdzięczny.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Ty się tak bardzo nie naśmiewaj z moich "umiejętności" elektrycznych, bo ja mogę jeszcze i prezydentem zostać
rofl.gif
(przez płot już skakałam
icon_mrgreen.gif
)

Wstaw do piekarnika duże naczynie (takie aby swobodnie mieściła się w nim tortownica z sernikiem) - ja używam albo zwykłej blaszki do pieczenia albo naczynia żaroodpornego, takiego szklanego. Jak sernik już będziesz miał gotowy , w opatulonej folią aluminiową tortownicy, to wtedy wstaw do tego dużego naczynia i wlej gorącą wodę, która powinna sięgać ok. połowy wysokości tortownicy. Woda na pewno Ci nie wyparuje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

fizjo83

Member
Lut 15, 2008
64
0
0
Krystyna9 @ 9 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1059519ufffffffffff, dużo pytań. Jogurt grecki jest tu użyty zamiast śmietany, aby ciut odchudzić ciasto. Polewa jest gęsta i smakuje coś jak lekki i nie słodki krem. Zamiast jogurtu może być sama gęsta śmietana (18% wystarczy). Ganache wydaje mi się tutaj zbyt słodki, ale jeżeli lubicie słodkie ciasta to spokojnie może być. Kajmaku bym raczej nie łączyła z żurawiną. Moje kubki smakowe nie widzą takiego połączenia. Co wcale nie znaczy, że innym nie będzie smakować
icon_mrgreen.gif
Krystyno dziękuję za odpowiedź. Zrobię jednak oryginalną wersję-z jogurtem. Jeszcze nigdy się nie zawiodłam na twoim przepisie
anbetung.gif
wiec myślę, że bedzie dobrze(a komu nie zasmakuje polewa może ją sobie sciagnąć z ciasta)
 

Joolyon

Member
Lis 11, 2010
215
0
0
Ty się tak bardzo nie naśmiewaj z moich "umiejętności" elektrycznych, bo ja mogę jeszcze i prezydentem zostać
rofl.gif
(przez płot już skakałam
icon_mrgreen.gif
) [...]
A daj Ci Boże! Może nie będzie lepiej, ale za to będzie słodko i pysznie.
icon_mrgreen.gif

Dzięki za wyjaśnienie. Jak rozumiem, tortownica ma stać bezpośrednio w naczyniu z wodą, owinięta w folię. I jeszcze o tej folii. Czy zawinąć formę szczelnie, aby do ciasta nie dostała się wilgoć z pary wodnej? Czy góra może być odkryta, a folia ma tylko uszczelnić dno tortownicy i boki, żeby nie podsiąkała woda.
Sory, pytania mogą wydawać się głupie, bo Wy po prostu wsypiecie maki albo nie, dodacie jaj albo nie, zamieszacie, buch do pieca i wychodzi niebiański placek. Dla mnie wszystko to jest nowe, niezrozumiałe i serce mi staje z przejęcia, kiedy odmierzam składniki - tak się przejmuję (na wadze, musi być, kurna, co do grama!
stres.gif
).
icon_mrgreen.gif

I jeszcze jedno. Gdybym chciał użyć twarogu i go mielić, to który lepszy, tłusty, czy chudy? Mogłabyś wyjaśnić różnicę między nimi?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Powinieneś uszczelnic tylko dno i boku tortownicy.
Ja używam sera śmietankowego np. Delfiko, który ma co najmniej 24% tłuszczy a i w Biedronakach jest ser śmietankowy (ale naturalny musisz wybrac a nie waniliowy) .Tłuste twarogi, te do do mielenia to mają ok. 8% tłuszczu. Konsystencja i smak sernika będzie zupełnie inny. Zauważ że tam nie ma już w dodatkach żadnego tłuszczu.
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,877
119
63
Super sernik, jaki piękny biały kolor, mam trochę dżemów żurawinowych domowych, może się skuszę na ten sernik, ale już raczej po świętach
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy