Sernik z sosem z czerwonych owoców MM

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Przepis z Książki "Monignac nad Wisłą"

Sernik z sosem z czerwonych owoców MM
(Na ciasto o średnicy 26 cm)

Składniki:

Ciasto:
200 g mąki pp
szczypta soli
1 łyżka fruktozy
100g zimnego masła
1 jajko
zimna woda, jeśli potrzeba

Masa serowa:
500 g twarożku
4 jajka
75g fruktozy
200 ml kwaśnej śmietany
starta skórka i sok z ½ cytryny
aromat waniliowy

Sos z czerwonych owoców:
500g owoców: truskawki, czerwona porzeczka, maliny, jeżyny
100ml wody lub białego wina
ew. 2 łyżki fruktozy

Przygotowanie:
Posiekać masło i zagnieść szybko ciasto, włożyć do lodówki- najlepiej na całą noc
Nagrzać piekarnik do 200, wylepić foremkę ciastem, ponakłuwać, i podpiec.
Wymieszać twarożek z żółtkami i fruktoza, dodać śmietanę, cytrynę, aromat. Ubić białka, dodać do masy. Piec ok. 1 godz. w 180. Sernik pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem wstawić do lodówki
Owoce rozgotować z wodą/winem i fruktozą. Ostudzić sos i podawać do ciasta.