Sernik z białą czekoladą i pistacjami

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Zachęcająco wygląda
lecker.gif

Pięknie go ubrałas.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A srodek bedzie
icon_question.gif
fiesgrins.gif
 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
No nie zadowolisz, no!
icon_lol.gif


No cyknę w domu, bo jeszcze w lodówce chyba coś jest.
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_redface.gif


To moze ja po kawalek kuriera bym podeslala cooooo
icon_question.gif
icon_question.gif
anbetung.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,489
5,648
113
Śliczny sernik, LeNinko.
mniam.gif

Mam nadzieję, że smakował głównej bohaterce i beneficjantce przyjęcia.
icon_smile.gif

Dzieci są bardzo wymagającymi konsumentami....
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
czy ten sernik Wam opadl? na razie stygnie, po wyciagnieciu z pieca wygladal tak okazale, ale tylko przez pierwsze kilka sekund.... teraz stygnie, wiec jeszcze nie wiem jak smakuje...

trzymalam go w piecu niemal 1,5 godziny, bo ciagle byl blady jak sciana... slusznie? moze powinnam wyciagnac po tych przepisowych 50 minutach, gdyz nalezy on do tych ciast, ktore nie musza sie zarumienic, a gestnieja w miare stygniecia?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,489
5,648
113
trzkasienka @ 23 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=628592nalezy on do tych ciast, ktore nie musza sie zarumienic, a gestnieja w miare stygniecia?
Dokładnie tak.
icon_smile.gif

Serniki typu cheesecake powinny pozostać zupełnie nie zrumienione, a całkowitą dojrzałość osiągają po kilkugodzinnym pobycie w lodówce.
icon_smile.gif

Opaść też nie powinny, a jeśli już - to niewiele i po całości, bez rozpadlisk i kraterów.
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
a widzisz.. no to na przyszlosc bede wiedziala, by jednak trzymac tyle ile w przepisie.... naszlo mnie juz gdy wyciagnelam ciasto z pieca..

opadl w miare rowno- chociaz taka pociecha
icon_wink.gif
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
ale jednak wiem dlaczego go przetrzymalam w piecu- w przepisie napisane jest, by po 10 minutach zdjac obrecz z tortownicy... moje najukochansze ciasto czekoladowe wlasnie po wyciagnieciu z piekarnika jest rzadkie i trzeba troche poczekac, by moc je pokroic, ale na pewn o wiele wiecej niz 10 minut...
gruebel_2.gif
zatem jaka konsystencje ma miec to ciasto po wyciganieciu z piekarnika? jaka jest roznica miedzy tradycyjnym sernikiem a sernikiem typu cheesecake?
wybacz moja dociekliwosc, ale jestem troche nierozeznana w materii sernikow, a chcialabym upiec to ciasto na Boze Narodzenie...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,489
5,648
113
Stosując metodę gazetową zamiast łaźni wodnej spokojnie można zdjąć obręcz tortownicy po 10 minutach po wyjęciu z pieca. Nic się złego nie wydarzy. Najczęściej można zresztą zauważyć, że ciasto samo już zaczyna od niej odstawać. Ma jak najbardziej zwartą konsystencję, ale pełnię smaku osiąga dopiero po schłodzeniu.
Jeśli chciałabyś poszerzyć swoją wiedzę w kwestii sernikowej, polecam sernikowe ABC i lekturę przepisów na inne serniki tego typu:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14637
Oprócz "teorii", jest w nich sporo instruktażowych zdjęć.
icon_smile.gif


Serniki typu amerykańskiego piecze się z sera śmietankowego ( kremowego) bez dodatku masła i piany z białek. Masę ubijamy ( a właściwie mieszamy) krótko, by jej niepotrzebnie nie napowietrzać. Sernik wtedy będzie równy, gładki i nie opadnie. Ogromnie ważna jest obecność pary wodnej w piekarniku, więc konieczne jest pieczenie w łaźni wodnej lub opisaną wyżej metodą gazetową.
Serniki typu cheesecake są naprawdę bardzo łatwe i zawsze się udają, pod warunkiem, że przestrzega się kilku prostych zasad....
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
dzieki przeogromne za tak wyczerpujaca odpowiedz!
powtorka bedzie w nastepnym tygodniu, wiec dam znac jak mi poszlo
icon_biggrin.gif


i dzieki za tego linka do sernikowego ABC!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,489
5,648
113
Bardzo się cieszę!
banana.gif

A nie mówiłam, że to łatwe?
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Johanna- mowilas
icon_wink.gif
i tez nie uzywalam miksera tylko lyzka zamieszalam, wiec nie mialam problemow z opadaniem... a te pistacje dajesz solone (bo podczas mycia chyba do konca nie jest mozliwe pozbycie sie calkowicie tej soli)?

Ala- dzieki! rob- polecam!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy