Sernik czekoladowy

pierniczek

Member
Lip 27, 2009
55
0
0
No i zrobiłam
icon_smile.gif
zgodnie z radami Joanny i wyszedł wspaniały, nie mieszałam mikserem tylko trzepaczką metalową i wszystko miało temp. pokojową i oczywiście mokre gazety i REWELACJA!!
anbetung.gif
dziekuje za przepis, wszedł na stałe do naszego repertuaru, pyszny, naprawde warto go zrobić, robi się prosto, szybko i jest rewelacyjnie kremowy, pyyyychota Joanno
cheers.gif
za przepis
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iwciaa

Member
Lis 20, 2008
2
0
0
sernik wygląda niesamowicie i planuje go zrobić jutro
lecker.gif
powiedzcie mi tylko skondensowane mleko słodzone tzn może być mleko gostyń zagęszczone słodzone?

Mleko-zageszczone-slodzone-puszka-37696-big.jpg
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Joanno, czym charakteryzują się sery użyte do wypieku tego sernika? Czy one są z jakimiś dodatkami? Czy można je zastąpić innym twarożkiem?Przepraszam ale nie korzystałam dotychczas z tych produktów.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,489
5,648
113
Sery śmietankowe charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu i bardzo kremową konsystencją.
Najbardziej znanym jest Philadelphia, która zawiera co najmniej 33% tłuszczu.
W Polsce najlepszym jej odpowiednikiem jest Delfiko firmy Starco. Zawiera około 24% tłuszczu.
Można go kupić pod marką Biedronki Zielona Łąka lub w Tesco pod marką MilkLand.
Do serników typu cheesecake nie nadają się inne twarogi niż śmietankowe.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dziękuję za szybką odpowiedź
anbetung.gif
Wiec wychodzi na to,że jutro odwiedzę Biedronkę, bo bardzo mnie ten sernik zaintrygował
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Sama nie wie, dlaczego jeszcze nie dodałam tu komentarza...

Pierwszy raz robiłam ten serniczek latem, a później, to już nawet mąż go piekł - w końcu to nic trudnego.

W smaku bardzo dobry, nam najbardziej smakuje prosto z lodówki i oblany grubo polewą czekoladową.

Na stałe już wszedł na "listę sernikową"
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,489
5,648
113

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
No i zrobiłam eksperyment. Zamiast sera "przepisowego" dałam 80 dkg sera twarogowego tłustego, 200 ml śmietany kremówki i ok.10 dkg masła i całą puszkę mleka. Pozostałe składniki bez zmian. Konsystencja wyszła rewelacyjna. Jeszcze na surowo pooblizywałam. Wyjęłam właśnie z piekarnika i studzę. Już podskubałam - dla mnie super. Wcale nie opadł.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,489
5,648
113
Cieszę się, że eksperyment się udał, ale osobiście wolę wziać gotowy ser śmietankowy z pudełka i wymieszać go łychą z pozostałymi składnikami. I pracy mniej, i efekt lepszy. Niedawno dostałam od znajomych domowy wiejski, tłusty ser, ale mimo trzykrotnego mielenia sernik nie miał tej idealnej, aksamitnej gładkości, tak charakterystycznej dla cheesecake'ów. Nawet moi panowie zauważyli, że ich ulubione ciasto ma grudki i smakuje inaczej niż zawsze.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Joanna @ 3 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=917681Cieszę się, że eksperyment się udał, ale osobiście wolę wziać gotowy ser śmietankowy z pudełka i wymieszać go łychą z pozostałymi składnikami. I pracy mniej, i efekt lepszy. Niedawno dostałam od znajomych domowy wiejski, tłusty ser, ale mimo trzykrotnego mielenia sernik nie miał tej idealnej, aksamitnej gładkości, tak charakterystycznej dla cheesecake'ów. Nawet moi panowie zauważyli, że ich ulubione ciasto ma grudki i smakuje inaczej niż zawsze.
Joanno, najlepszy do przerabiania wiejskiego, tłustego sera w idealnie aksamitną gładkość cheesecake'ów jest thermomix. Ręczę, że Twoi panowie by byli zadowoleni
icon_wink.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Serek przemieliłam dwukrotnie maszynką z sitkiem do maku. Nie mam przekonania do tych kubełkowych wyrobów twarogowych. Pełno tam różności. Dlatego kupuję kostkę twarogu i wiem że jest bez ulepszaczy.
A serniczek super. Taka kremowa konsystencja rozpływajaca się w ustach. czekoladowa poezja. Bez grudek.
 

Załączniki

  • IMG_0328.jpg
    IMG_0328.jpg
    96 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,489
5,648
113
basiau @ 3 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=917695Joanno, najlepszy do przerabiania wiejskiego, tłustego sera w idealnie aksamitną gładkość cheesecake'ów jest thermomix.
Nie posiadam tego cuda. Czyżby to był błąd?
icon_wink.gif


Jo_anna1 @ 4 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=917746Nie mam przekonania do tych kubełkowych wyrobów twarogowych. Pełno tam różności.
To prawda. Wiele z nich zawiera stabilizatory, zagęszczacze, gumy, spulchniacze i inne cuda.
Ale takie wracają od razu na sklepową półkę. Dlatego polecam produkty firmy Starco, że nie zawierają niczego, oprócz sera. Przestałam nawet kupować biedronkową Zieloną Łąkę, odkąd jest robiona przez innego producenta.
Twój sernik wygląda przepięknie. Bardzo się cieszę, że smakuje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Alambra

Member
Kwi 11, 2009
11
0
0
Cudowny, mokry, kremowy, czekoladowy.
Słowa mojego taty : "Oj chyba bedę chory, za dobry"
icon_smile.gif

Dziękuję za świetny przepis i pomysł, chyba nastaje w moim domu czas serników.
 

marta1982

Member
Kwi 18, 2009
43
0
6
Trzeci raz podchodziłam do tego sernika za każdym razem zmieniając rodzaj czekolady. Pierwszy był zgodnie z przepisem z gorzką wyszło super. Za drugim razem dałam pół na pół gorzką z mleczną wyszedł jeszcze lepszy. Ten ostatni poświąteczny wypiek z samą mleczną czekoladą i zmniejszoną do 300g ilością mleka wyszedł boski. Zostaje przy tej wersji już chyba na stałe.

ciasta_002.JPG

ciasta_012.JPG
 

Załączniki

  • ciasta_002.JPG
    ciasta_002.JPG
    589.3 KB · Wyświetleń: 8
  • ciasta_012.JPG
    ciasta_012.JPG
    602.8 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy