- Maj 12, 2007
- 3,009
- 0
- 0
SKŁADNIKI:
0,5 kg wiaderko twarogu naturalnego do wypieków (ale nie homogenizowany)
4 jajka (białka osobno)
4 łyżki mleka
1,5 szklanki mąki tortowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Wszystkie składniki (oprócz białek) mieszamy łyżką w dużej misce - można użyć miksera, ale nie miksować za długo. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto nakładać małymi porcjami na gorący tłuszcz. Na jeden placuszek zużywać dwie łyżki ciasta. Lepiej na patelni obraca się mniejsze placki.
Podawać z musem owocowym (np. truskawkowym) lub z cukrem pudrem. Smacznego

0,5 kg wiaderko twarogu naturalnego do wypieków (ale nie homogenizowany)
4 jajka (białka osobno)
4 łyżki mleka
1,5 szklanki mąki tortowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Wszystkie składniki (oprócz białek) mieszamy łyżką w dużej misce - można użyć miksera, ale nie miksować za długo. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto nakładać małymi porcjami na gorący tłuszcz. Na jeden placuszek zużywać dwie łyżki ciasta. Lepiej na patelni obraca się mniejsze placki.
Podawać z musem owocowym (np. truskawkowym) lub z cukrem pudrem. Smacznego


