- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Przepis z książki Zofii Zawistowskiej "Ryby na naszym stole"
W oryginalnym przepisie jest dorsz lub karmazyn, ja miałam pangę.
50 dag filetów
włoszczyzna ( marchew, pietruszka, por seler)
sok z cytryny do skropienia ryby
2 cebule
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
2 kwaszone ogórki
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
Ja oczywiście zrobiłam z dużo mniejszej porcji i nieco inaczej niż podano w przepisie. Zaznaczę moje zmiany w trakcie.
Filety rozmrozić, skropić sokiem cytrynowym i zostawić na ok. 1 godzinę.
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( ja pokroiłam w półplasterki). Podlać niewielką ilością wody, dodać ziele ang., liść laurowy, sól, pieprz. Gotować pod przykryciem. Kiedy zmiękną włożyć rybę i nadal krótko gotować ( ok. 10-15 minut) ( ja chyba krócej, ale nie pamiętam ile min.) Rybę wyjąć , przestudzić i pokroić na porcje ( ja od razu włożyłam do gotowania poporcjowaną)
Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na lekko złoto, dodać koncentrat pomidorowy, trochę razem przesmażyć, rozprowadzić niewielką ilością wywaru z warzyw i ryby. Włożyć rybę. ( ja rybę pozostawiłam w wywarze a sos dokończyłam bez ryby). Doprawić do smaku solą i pieprzem, zaprawić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną wcześniej niewielką ilością zimnego wywaru. Zagotować i dusić jeszcze kilka minut . Pod koniec dodać pokrojone w plastry ogórki. (ja przed zagęszczeniem sosu mąką ziemniaczaną dodałam ogórka kiszonego pokrojonego w półplasterki).
Rybę podałam z ziemniakami gniecionymi oraz z warzywami, z którymi gotowała się ryba, polałam sosem.

W oryginalnym przepisie jest dorsz lub karmazyn, ja miałam pangę.

50 dag filetów
włoszczyzna ( marchew, pietruszka, por seler)
sok z cytryny do skropienia ryby
2 cebule
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
2 kwaszone ogórki
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
Ja oczywiście zrobiłam z dużo mniejszej porcji i nieco inaczej niż podano w przepisie. Zaznaczę moje zmiany w trakcie.
Filety rozmrozić, skropić sokiem cytrynowym i zostawić na ok. 1 godzinę.
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( ja pokroiłam w półplasterki). Podlać niewielką ilością wody, dodać ziele ang., liść laurowy, sól, pieprz. Gotować pod przykryciem. Kiedy zmiękną włożyć rybę i nadal krótko gotować ( ok. 10-15 minut) ( ja chyba krócej, ale nie pamiętam ile min.) Rybę wyjąć , przestudzić i pokroić na porcje ( ja od razu włożyłam do gotowania poporcjowaną)
Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na lekko złoto, dodać koncentrat pomidorowy, trochę razem przesmażyć, rozprowadzić niewielką ilością wywaru z warzyw i ryby. Włożyć rybę. ( ja rybę pozostawiłam w wywarze a sos dokończyłam bez ryby). Doprawić do smaku solą i pieprzem, zaprawić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną wcześniej niewielką ilością zimnego wywaru. Zagotować i dusić jeszcze kilka minut . Pod koniec dodać pokrojone w plastry ogórki. (ja przed zagęszczeniem sosu mąką ziemniaczaną dodałam ogórka kiszonego pokrojonego w półplasterki).
Rybę podałam z ziemniakami gniecionymi oraz z warzywami, z którymi gotowała się ryba, polałam sosem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: