Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,135
1,690
113
joannas @ 23 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1079761Mój chleb sie piecze. Stanowczo nie nadawał się na uformowanie bochenka, więc piecze się w formece. Chyba mój zakwas był za rzadki.
joannas, z tym formowaniem w bochenek to nie jest taka oczywista sprawa
icon_mrgreen.gif
Konsystencja na pewno nie jest do przelewania a raczej do przełożenia. Często koryguję płynną konsystencję przez dodanie mąki żytniej 1400.
Z niecierpliwością czekam na Twój wypiek
daumen.gif
 

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
jakieś uwagi do mojego chleba? nie powiem zeby dużo urósł podczas zalecanego rośniecia...

czy on Wam dużo rośnie, albo inaczej - czy czekacie aż Wam urośnie?

DSCN6705.JPG


chleb smakuje, ale dopiero jadłam 3 kromki, jeszcze wydam recenzję
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
u mnie też rósł w misce jakieś 2 h - na kaloryferze, potem 1 godz w foremce w temp 30stopni [nastawilam piekarnik na taką temp]

właściwie to powinnam była zapytać czy ktoś wydłużał to drugie rośnięcie, aż chleb się bardziej podniesie, w ciągu godziny to on niewiele może

P.S. Dzikie drożdże były bardzo aktywne, gdyż ciasto zakwaszone produkowałam metodą trójfazową, czyli trzykrotnie karmiłam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,135
1,690
113
nikka, ja czekam aż wyrośnie w foremce - widać "wybrzuszenie" i drobne dziurki
icon_mrgreen.gif
to trwa ok. 1-2 godz. - też korzystam z zakwasu ożywianego metodą 3 fazową.
Czy swoje kromki kroiłaś na świeżo
gruebel_2.gif


joannas, często mieszam mąkę żytnią 2000 z 1400 a w wersji "oficerskiej" dodaję kminek i część mąki zaparzam.
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,135
1,690
113
nikka @ 29 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083045Guciu, wklejam dla Ciebie zdjęcie z dzisiaj rano

[ten sam chleb co wczesniej prezentowany na zdjęciach, tylko już mniej mokry]
Owieczko, bardzo dziękuję za zdjęcia wspaniałego chlebka. Właśnie taki powinien być
anbetung.gif
lecker.gif

A te kromki, po nocy są wzorcowe
daumen.gif
Rozumiem, że teraz będziesz także wielbicielką chlebków żytnich
rofl.gif