Prosty i pyszny razowiec

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Ciesze sie ogromnie, ze Ci sie dobrze upieklo, Graz. Pierwszy w zyciu chleb na zakwasie zasluguje na szczegolne gratulacje
handclasp.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
dzis upiekłam po raz trzeci, pycha po prostu, tylko szukam idealnej foremki - zarowno pod wzgledem kształtu, jak i rozmiaru
poza tym zakochałam sie w zakwasie - uwielbiam obserwować, wąchać, podkarmiać
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Wpadlas, Graz
icon_wink.gif
Ciesze sie bardzo.
 

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
witam
dopiero zaczynam przygodę z zakwasem, robię swoje trzy różne, ale nie mogąc się doczekać pieczenia poszłam na żebry do piekarni.
Dostałam trochę, zrobiłam już chleb polski, ale kusi mnie ten chlebek.
Problem w tym że nie wiem jaki to zakwas. Nie wiem czy może być bazą do tego zaczynu.
I czy jeśli dam dzisiaj do niego 200g mąki żytniej razowej i 300g wody to czy to wystarczy na 400g zaczynu i czy jutro będę mogła już piec.
Dzięki za pomoc.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Jesli dodasz 200g maki i 300g wody to otrzymasz 500g zaczynu plus zaczatek. Otrzymasz zatem 100g (plus zaczatek) wiecej niz potrzebujesz do zrobienia ciasta.

Jesli zaczatek/zakwas jest aktywny nie uzylabym wiecej niz dwie lyzki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
szybsza fermentacja, nadmierna producja kwasu, no i oczywiscie wiecej zakwasu
icon_biggrin.gif


a wiecej niz 2 lyzki to ile dokladnie?
 

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Nie wiem jaki ten wyjdzie w smaku,
ale czy możesz podać jakis przepis na żytni z ziarnami nie kwaśny,
i mało skomplikowany w robieniu, będę wdzięczna .
No chyba że ten taki jest, to ewentualnie kiedy i ile mogę dodać tych ziaren.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Jesli zakwas byl aktywny to 4-5 lyzek powinno dac Ci zakwas gotowy do uzycia po, powiedzmy, 8 godzinach. Im dluzsza fermentacja tym kwasniejszy starter, szczegolnie jesli trzymasz go w temp. pokojowej.

Jesli chodzi o przepis to powiem tak: to ty regulujesz kwasowosc chleba - czasem i temperatura fermentacji. Oraz iloscia uzytego zakwasu w ciescie chlebowym. Przepis na tatterowiec zawiera sporo zakwasu, ale manipulujac temp i czasem jest w stanie uzyskac bochenek delikatnie tylko kwasny.
Oryginalnie receptura jest na chleb mieszany pszenno-zytni, ale mozesz maki pszenna biala i razowa zamienic na zytnia jasna lub srednia. Razowa zytnia dobrze jest zaparzyc.

50-70g ziaren na bochenek ok 1kg.

I na koniec powiem, ze wszystkie przepisy na chleb sa "malo skomplikowane": do maki dodaje sie sol i wode, zakwas lub drozdze i jest chleb. Nic prostszego. Przyda sie jednak doswiadczenie (a tego nie da sie uzyskac inaczej jak przez czeste pieczenie) aby z najbardziej trywialnego przepisu otrzymac dobry chleb.

Powodzenia zycze.
icon_biggrin.gif
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Melduję, że od tego pierwszego razu piekę co 2-3 dni
icon_smile.gif

Tylko raz był kapeć.
Mam w zwiazku z tym pytanie: z uwagi na to, że pieke często, nie opłaca mi sie chowac zakwasu do lodówki, cały czas stoi przy kuchence, karmie go codziennie.
Czy dobrze robię? Bo może on powinien w lodówce poprzebywać?

I druga sprawa - czy stan zakwasu ma znaczenie - chodzi o to, czy do wyrabianiaciasta mam wlewać zakwas wzburzony czy uspokojony? czy to nie ma znaczenia?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Brawo, co 2-3 dni to czesto, powiedzialabym.

Jesli karmisz codziennie to warto zaplanowac dokarmianie tak aby zuzywac wiekszosc do pieczenia i po kazdym uzyciu odswiezac lyzke lub dwie a nie namnozone tony.
icon_wink.gif
.
Nie musi stac w lodowce.
Najlepiej uzyc gdy osiagnie max i zacznie opadac, a wiec nie calkiem opadniety.
 

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Robiłam z 1,5 porcji wyszedł jak zwykle pyszny
mniam.gif



20150307_095750__2_.jpg
20150308_090147.jpg
 

Załączniki

  • 20150307_095750__2_.jpg
    20150307_095750__2_.jpg
    193.2 KB · Wyświetleń: 4
  • 20150308_090147.jpg
    20150308_090147.jpg
    224.8 KB · Wyświetleń: 4

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Mmmm. wyglada bardzo okazale
icon_biggrin.gif
 

lemoniada

Member
Paź 5, 2011
53
0
0
Rzadko mam na stanie 400 g zakwasu, ale z tym przepisem radzę sobie tak, że rano biorę 2 łyżki zakwasu i w misce dokarniam go 200 g mąki żytniej razowej i 200 g wody. Po przyjściu z pracy dosypuję i dolewam resztę.
Z mąkami robiłam już ileśtam kombinacji i nigdy nie było wtopy
icon_biggrin.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Pieknie wyglada i ciesze sie
icon_biggrin.gif