Placuszki serowe wg Nigelli*

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
A ja mam pytanie, czy mozna takie placuszki zrobic na slono? Mam na mysli ser homogenizowany wytrawny i zeby dodac troche soli i pieprzu zamiast cukru i moze troszke smazonej cebulki, boczku albo ziol do smaku i jesc np. ze smietana jak inne placki?
A jaka roznice robi dodanie wiecej maki niz w oryginalnym przepisie, bo to jest znaczna zmiana?

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Hanka145 @ 24 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1435158A ja mam pytanie, czy mozna takie placuszki zrobic na slono? Mam na mysli ser homogenizowany wytrawny i zeby dodac troche soli i pieprzu zamiast cukru i moze troszke smazonej cebulki, boczku albo ziol do smaku i jesc np. ze smietana jak inne placki?
A jaka roznice robi dodanie wiecej maki niz w oryginalnym przepisie, bo to jest znaczna zmiana?
myślę, że z cebulą i boczkiem będą nie za bardzo, ponieważ one są delikatne i puszyste, rozpływające się
w ustach

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,575
4,703
113
A ja słyszałam (stojąc w kolejce
icon_mrgreen.gif
) jak jedna pani opowiadała drugiej,
że takie kluski robi na serku homogenizowanym waniliowym,
że nabiera łyżką i na wrzątek rzuca i potem z masełkiem je, niestety nie podała
proporcji, a tu prosze, gotowy przepis
cvety.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,944
2,289
113
reniam_123 @ 30 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1437558A ja słyszałam (stojąc w kolejce
icon_mrgreen.gif
) jak jedna pani opowiadała drugiej,
że takie kluski robi na serku homogenizowanym waniliowym,
że nabiera łyżką i na wrzątek rzuca i potem z masełkiem je, niestety nie podała
proporcji, a tu prosze, gotowy przepis
cvety.gif
A nie, nie, to całkiem co innego. Tu są placuszki, a to o czym piszesz to kluski. I smak, i konsystencja, i sposób wykonania całkiem inne. Mama mi często takie kluski robiła, uwielbiałam je. Ciekawe, czy pamięta przepis...

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,003
258
83
ja znowu zrobiłam dzieciom, ale z braku serka homogenizowanego wymieszałam taki mielony z wiaderka (używam tylko z pątnicy, bardzo dobry skłąd, dzieć 3 lata często tak sam sobie łyżką wyjada bez niczego), dodajac tylko trochę więcej cukru. Jedli aż im się uszy trzęsły
icon_smile.gif
dzisiaj pewni eteż zrobię, bo jeszxcze odrobina tego twarogu została.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy