- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
Jadłam w pewnej mazurskiej knajpce, a potem sama wymyślilam jak to zrobić
składniki
ciasto na pierogi wg ulubionego przepisu
2 kostki białego sera
paczka mrożonego szpinaku
ser typu rokpol
sól, pieprz
żółty ser
na sos:
4 dag masła,
4 dag mąki,
0,5 l mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sposób przygotowania
Najpierw robimy ciasto na pierogi. Ja robię wg przepisu Bajaderki.
Teraz robimy nadzienie. Podsmażamy na patelni szpinak, dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Doprawiamy do smaku.
Ostudzony szpinak łączymy z potarkowanym lub rozciśniętym białym serem.
Teraz musimy tylko zrobić pierogi, proponuję wycinać dużą szklanką lub kubkiem.
Robimy sos beszamelowy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i układamy w żaroodpornym naczyniu.
Polewamy beszamelem i posypujemy zółtym serem.
Wkładamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika
dodatkowe informacje
Proponuję wykorzystać małe naczynia żaroodporne i zapiekać porcje na jedną osobę.
Do szpinaku można dodać czosnek
składniki
ciasto na pierogi wg ulubionego przepisu
2 kostki białego sera
paczka mrożonego szpinaku
ser typu rokpol
sól, pieprz
żółty ser
na sos:
4 dag masła,
4 dag mąki,
0,5 l mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sposób przygotowania
Najpierw robimy ciasto na pierogi. Ja robię wg przepisu Bajaderki.
Teraz robimy nadzienie. Podsmażamy na patelni szpinak, dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Doprawiamy do smaku.
Ostudzony szpinak łączymy z potarkowanym lub rozciśniętym białym serem.
Teraz musimy tylko zrobić pierogi, proponuję wycinać dużą szklanką lub kubkiem.
Robimy sos beszamelowy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i układamy w żaroodpornym naczyniu.
Polewamy beszamelem i posypujemy zółtym serem.
Wkładamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika
dodatkowe informacje
Proponuję wykorzystać małe naczynia żaroodporne i zapiekać porcje na jedną osobę.
Do szpinaku można dodać czosnek
