- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
100g granulatu sojowego
400ml goracego bulionu
300g szpinaku mrozonego
200g tofu
100g pieczarek
1 cebula w kosteczke
50g maki
2 lyzki oliwy
3 lyzki platkow drozdzowych(nie wiem czy do dostatnia w Polsce, to takie suche wiorka dobrze przyprawione)
sol,pieprz
-granulat sojowy zalewamy goracym bulionem zostawiamy na 10 minut-
ja zamienilam to zmielonym ziarnem mlodej pszenicy zalanym bulionem(Gruenkern)
-cebule na szklisto poddusic na oliwie dodac szpinak, dusic az sie rozwali
-tofu rozgniesc widelcem(ja dalam do malaksera)
-pieczarki pokroic w kawaleczki
wymieszac wszystkie skladniki na jednolita mase, doprawic sola pieprzem
wylozyc do naczynia zaroodpornego, wygladzic
wlozyc do piekranika nagrzanego na 150° i piec 45 minut
podawac z sosem:
1 cebula w kosteczke
2 lyzki oliwy
2 lyzki maki
1 zabek czosnku przecisniety
1/2 l bulionu warzywnego
1-2 lyzki sosu sojowego
sol pieprz
cebule podsmazyc na oleju ok. 5 minut, dodac make i smazyc 5-10 minut
az wszystko bedzie ciemno brazowe, mieszac!!!!!!!
dodac zabek czosnku przecisniety i troszke jesze podsmazyc
pomalu dolewac bulion i gotowac na malym ogniu 10 minut
sos przelac przez sito(ja zmiksowalam) dodac sos sojowy sol i pieprz
ten sos smakuje naprawde wybornie, troche jak taki sos spod pieczeni
a tu zdjatko
400ml goracego bulionu
300g szpinaku mrozonego
200g tofu
100g pieczarek
1 cebula w kosteczke
50g maki
2 lyzki oliwy
3 lyzki platkow drozdzowych(nie wiem czy do dostatnia w Polsce, to takie suche wiorka dobrze przyprawione)
sol,pieprz
-granulat sojowy zalewamy goracym bulionem zostawiamy na 10 minut-
ja zamienilam to zmielonym ziarnem mlodej pszenicy zalanym bulionem(Gruenkern)
-cebule na szklisto poddusic na oliwie dodac szpinak, dusic az sie rozwali
-tofu rozgniesc widelcem(ja dalam do malaksera)
-pieczarki pokroic w kawaleczki
wymieszac wszystkie skladniki na jednolita mase, doprawic sola pieprzem
wylozyc do naczynia zaroodpornego, wygladzic
wlozyc do piekranika nagrzanego na 150° i piec 45 minut
podawac z sosem:
1 cebula w kosteczke
2 lyzki oliwy
2 lyzki maki
1 zabek czosnku przecisniety
1/2 l bulionu warzywnego
1-2 lyzki sosu sojowego
sol pieprz
cebule podsmazyc na oleju ok. 5 minut, dodac make i smazyc 5-10 minut
az wszystko bedzie ciemno brazowe, mieszac!!!!!!!
dodac zabek czosnku przecisniety i troszke jesze podsmazyc
pomalu dolewac bulion i gotowac na malym ogniu 10 minut
sos przelac przez sito(ja zmiksowalam) dodac sos sojowy sol i pieprz
ten sos smakuje naprawde wybornie, troche jak taki sos spod pieczeni
a tu zdjatko
