Pepparkakory Malgosimi

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
hm... dziwne, mi sie z tym gotowanym wspolpracowalo przednie, bylo jak plastelina (jak te bajaderki/marthy)... Chyba dalysie za duzo maki...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Który z tych przepisów lepiej nada się na ozdoby choinkowe? Pomóżcie.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Czyli pierwsze w oryginale z masłem i kremówką się nadadzą. Super! Dziękuję Margot za szybką odpowiedź.
 

cipcipkurka

Member
Maj 26, 2006
468
0
0
No a ja niestety zagniotłam to ciasto na ciepło. Wyszło przednie, ale po leżakowaniu w lodówce było jak kamień i musiałam wzywać Męża na pomoc w wałkowaniu (nie mogłam czekać z pieczeniem, bo noc ciemna nadeszła...).
Jutro rano zagniotę to pierwsze, a piec będę wieczorem.
Czyli się nie zniechęcam. Macie na mnie pozytywny wpływ
icon_mrgreen.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Upieczone! A teraz stygną. Wszystko poszło zgodnie z planem i ciasteczka się udały.

Intryguje mnie tylko skąd ta nazwa?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
pieprzne ciasteczka
icon_smile.gif
bo ostre a i pieprz byl kiedys wazniejszym składnikiem
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Upiekłam i jestem zadowolona, bo spełniły moje choinkowe oczekiwania.

2132299205_f3540d01bb.jpg

PS. Nie jestem cierpliwa, więc przyznam, że ozdabianie kosztowało mnie dużo nerwów, ale się opłacało
icon_biggrin.gif
 

Załączniki

  • 2132299205_f3540d01bb.jpg
    2132299205_f3540d01bb.jpg
    120.5 KB · Wyświetleń: 4

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Villanelle, piękne i cieszę się, że smakują, ale na przyszłość radziłabym cieniej wałkować (czy te czy jakiekolwiek inne pepparkakory), one ,,powinny" być cieniutkie... takie jak szwedzkie pierniczki z IKEI. Wtedy są najlepsze...

Graz, Dziuniu i inne dziewczyny, które miały problem z obróbką - nie mam pojecia czemu się tak stało, moje ciasto (to gotowane)jest jak plastelina. Nie musiałam podsypywać ani trochę mąką, mimo że wałkowałam w maszynie do makaronu...

Robiłam z poczwórnej porcji wczoraj i porobiłam zdjęcia bo mi głupio strasznie, że Wam nie wyszły... Może wasze lodówki bardzo mocno chłodzą...?





Aha i wpisuję finaly przepis (czyli ten gotwany, ale jednak z masłem i kremówką. pozostałe są opisane w moich uwagach), z którego będę robić na bank za rok, bo je kocham
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Zrobiłam, wałkowały się w miarę dobrze. Zrobiłam część cieniusią, a część ciut grubszą. Smak mnie nie zachwycił, chociaż dodałam nawet ciut więcej przypraw, niż w przepisie, jednak wyszły trochę bez wyrazu. Ale może takie miały być, nigdy tych ikeowskich nie próbowałam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,295
370
83
Mnie to ciasto wychodzi idealne! Piekę z niego ciasteczka do jedzenia i do dekoracji na choinkę. Bardzo dobrze się wałkuje, a w smaku są takie jak lubimy. Nie potrafię już nawet policzyć z ilu porcji robiłam je w tym roku i ciągle dorabiam...
icon_mrgreen.gif


DSC04699.JPG
 

Załączniki

  • DSC04699.JPG
    DSC04699.JPG
    399.7 KB · Wyświetleń: 4

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
Maraa jestem w szoku - czegoś takiego jeszcze nie widziałam. Szybko wklejaj instruktaż jak sie robi takie cuda. Czym pokryte są ciasteczka i jakim ustrojstwem czarujesz takie delikatne wzorki (najlepiej podaj rozmiar tylki
icon_mrgreen.gif
)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy