- Sty 14, 2022
- 651
- 846
- 93
Składniki:
puszka ciecierzycy (niestety żeby pasta była gładka, trzeba obrać ze skórek , na szczęście idzie to szybko)
100g prawdziwej greckiej fety (zostawić mini kawałeczek do dekoracji)
spora garść młodych listków szpinaku (zostawić kilka do dekoracji)
2-3 gałązki natki pietruszki (bez łodyżek)
mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
mała zielona ostra papryczka z zalewy (albo kawałek, zależnie od tolerancji na ostre smaki )
łyżeczka masła orzechowego (u mnie z nerkowców)
łyżka gęstego jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
ok. 4 łyżek dobrej oliwy z oliwek + trochę do dekoracji
ew. kilka łyżek lodowatej wody
sól, pieprz, kumin
Do dekoracji: pokrojone oliwki, suszone pomidory, listki szpinaku, pokruszona feta, oliwa, płatki chili, sezam/czarnuszka/za’atar
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz tych, którymi będziemy dekorować ) umieścić w garnku i zmiksować na gładko ręcznym blenderem (żyrafą) dodając ewentualnie ostrożnie lodowatą wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Doprawić do smaku jeszcze ewentualnie solą (mimo dodatku fety zawsze dodaję trochę soli) i dodatkowym sokiem z cytryny.
Udekorować albo i nie Jak kto lubi.
puszka ciecierzycy (niestety żeby pasta była gładka, trzeba obrać ze skórek , na szczęście idzie to szybko)
100g prawdziwej greckiej fety (zostawić mini kawałeczek do dekoracji)
spora garść młodych listków szpinaku (zostawić kilka do dekoracji)
2-3 gałązki natki pietruszki (bez łodyżek)
mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
mała zielona ostra papryczka z zalewy (albo kawałek, zależnie od tolerancji na ostre smaki )
łyżeczka masła orzechowego (u mnie z nerkowców)
łyżka gęstego jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
ok. 4 łyżek dobrej oliwy z oliwek + trochę do dekoracji
ew. kilka łyżek lodowatej wody
sól, pieprz, kumin
Do dekoracji: pokrojone oliwki, suszone pomidory, listki szpinaku, pokruszona feta, oliwa, płatki chili, sezam/czarnuszka/za’atar
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz tych, którymi będziemy dekorować ) umieścić w garnku i zmiksować na gładko ręcznym blenderem (żyrafą) dodając ewentualnie ostrożnie lodowatą wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Doprawić do smaku jeszcze ewentualnie solą (mimo dodatku fety zawsze dodaję trochę soli) i dodatkowym sokiem z cytryny.
Udekorować albo i nie Jak kto lubi.