Pasta z ciecierzycy, fety i szpinaku.

Kokos

Well-known member
Sty 14, 2022
651
846
93
Składniki:
puszka ciecierzycy (niestety żeby pasta była gładka, trzeba obrać ze skórek 🤬, na szczęście idzie to szybko)
100g prawdziwej greckiej fety (zostawić mini kawałeczek do dekoracji)
spora garść młodych listków szpinaku (zostawić kilka do dekoracji)
2-3 gałązki natki pietruszki (bez łodyżek)
mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
mała zielona ostra papryczka z zalewy (albo kawałek, zależnie od tolerancji na ostre smaki 😉)
łyżeczka masła orzechowego (u mnie z nerkowców)
łyżka gęstego jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
ok. 4 łyżek dobrej oliwy z oliwek + trochę do dekoracji
ew. kilka łyżek lodowatej wody
sól, pieprz, kumin
Do dekoracji: pokrojone oliwki, suszone pomidory, listki szpinaku, pokruszona feta, oliwa, płatki chili, sezam/czarnuszka/za’atar

Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz tych, którymi będziemy dekorować 😉) umieścić w garnku i zmiksować na gładko ręcznym blenderem (żyrafą) dodając ewentualnie ostrożnie lodowatą wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Doprawić do smaku jeszcze ewentualnie solą (mimo dodatku fety zawsze dodaję trochę soli) i dodatkowym sokiem z cytryny.
Udekorować albo i nie 😂 Jak kto lubi.
 

Załączniki

  • 8326C3B2-500F-43FC-ADFD-C19DFC11087D.jpeg
    8326C3B2-500F-43FC-ADFD-C19DFC11087D.jpeg
    220.7 KB · Wyświetleń: 11
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy