Palony sernik baskijski San Sebastian

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
12,862
7,304
113
W internetach piszą, że ten rustykalny wygląd jest jedną z charakterystycznych cech sernika baskijskiego :)
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,383
4,461
113
Mam ochotę na ten sernik, ale wydaje mi się jakiś zupełnie goły, bo ani spodu, ani dodatków w serze, nawet skórki i soku z cytryny tam się nie przewiduje. Czy możecie mi wyjaśnić, na czym właściwie polega atrakcyjność tego wypieku, skoro to sam ser,jajka i troszkę cukru?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,046
2,527
113
Chyba na tym przypalonym wierzchu i rzadkiej konsystencji. 🙂
Ja nie lubię serników na spodzie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,383
4,461
113
Jeśli po wyznaczonym czasie sernik nie będzie przypalony, to piec, aż uzyska ten wymagany kolor?
I jeszcze jedno pytanie: kiedy wyjąć go z formy? Jego środek jest drżący, czy szybkie rozpięcie torownicy to nie spowoduje opadnięcia ciasta?
Ciasto niby takie proste, a pułapek mnóstwo. :)
 
Ostatnia edycja:
  • Like
Reakcje: Elka

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,046
2,527
113
Wg mnie na pewno się przypali. Z mojego (skromnego) doświadczenia: przy zmniejszeniu ilości składników trzeba też skrócić czas pieczenia.
Absolutnie nie wolno rozpinać tortownicy. Po wystudzeniu razem z zapiętą tortownicą do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.

PS.
Sernik w czasie pieczenia sporo urośnie, w czasie studzenia opadnie, ale tak na być. Ważne jest wyłożenie papierem sporo ponad formę, żeby sernik rosnąc nie uciekł z niej.
No to się wymądrzyłam jakbym miała wielkie doświadczenie. 😉 Może Elka coś dopisze.
 
Ostatnia edycja:
  • Dzięki
  • Like
Reakcje: Buka i Elka

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,195
1,436
113
Atutem tego sernika jest jego niezwykła kremowosc. Nie zgadzam się z autorem linku podanego przez Joanne o chmurkowej teksturze sernika, dla mnie on jest kremowy, jedwabny, gładki. Także ja go nie ubijam mikserem, ale - albo ucieram na wolnych obrotach wiosłem (w KA) albo ręcznie ucieram łopatka silikonową. Wszystkie produkty wybieram zawczasu z lodówki, by osiągnęli temperaturę co najmniej pokojową. Ostatnio skorka karmelowa mi całkiem odskoczyła od powierzchni, to ją zdjęłam, a zalałam pozostałym nadzieniem od tortu - mango, yuzu i truskawki. Tak, jak Hazo powiedziała - absolutnie nie wolno wybierać sernika od razu po upieczeniu z formy. Ja zwykle piekę wieczorem na jutro. Robiłam kiedyś pistacjowy, na smak był dobry, ale ohydny w kolorze )))) więc w tym przypadku potrzebne dodatkowe zabarwienie :)
Uwielbiam ten sernik, bo jest smaczny, dla mnie odpowiednia ilosc wanilii jest wystarczającym dodatkiem smakowym, wiele ludzi go tez kocha, jest modny i jest absolutnie latwy w przygotowaniu :)
Mniejszego niż 16 cm nie polecam piec, bo tej odpowiedniej tekstury nie uda się osiągnąć. To tyle moim zdaniem :)
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,195
1,436
113
Jeśli po wyznaczonym czasie sernik nie będzie przypalony, to piec, aż uzyska ten wymagany kolor?
I jeszcze jedno pytanie: kiedy wyjąć go z formy? Jego środek jest drżący, czy szybkie rozpięcie torownicy to nie spowoduje opadnięcia ciasta?
Ciasto niby takie proste, a pułapek mnóstwo. :)
Jak Hania powiedziała, zbrązowieje :) chociaz ostatnio pieklam z kilograma Filadelfii, i racej byla tylko plama polowiczna :) i skorka odstala. Nie dopiekalam, zdjęlam skorkę i zalalam owocowym nadzieniem. I tak - srodek drzący :)
 
  • Dzięki
Reakcje: Buka

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,046
2,527
113
Mnie na innym forum napisano, że taki "krzywy" brzeg po upieczeniu ze śladami po papierze jest dla niego charakterystyczny. Jednak mnie się taki nie podoba i najpierw wyłożyłam podwójnym papierem dno a potem wysoko brzegi. Tak wolę i łatwiej mi tak wykładać formę.
 
  • Like
Reakcje: Elka

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
12,862
7,304
113
Atutem tego sernika jest jego niezwykła kremowosc. Nie zgadzam się z autorem linku podanego przez Joanne o chmurkowej teksturze sernika, dla mnie on jest kremowy, jedwabny, gładki. :)
I tu się zgadzam całkowicie, jest rozkosznie kremowy. Piekłam go już dwa razy, tydzień po tygodniu, gdyby był "chmurkowy", nie doczekałby powtórki, bo takich akurat nie lubię.
 
  • Like
Reakcje: Elka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,383
4,461
113
Dziewczyny, dzięki za rady, okazały się bardzo pomocne.
Sernik stygnie, wstawię zdjęcie, ale niech Hazo go może nie ogląda, żeby jej poczucie estetyki zbytnio nie ucierpiało. ;-) Nie miałam cierpliwości do walki z papierem. :)
 

Załączniki

  • Baskijski.jpg
    Baskijski.jpg
    262.5 KB · Wyświetleń: 21

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,046
2,527
113
Buko, dlatego ja, żeby nie walczyć z papierem, wyłożyłam formę tak:
IMG_20241031_130137.jpg
Na spodzie podwójny arkusz przyciśnięty bokami i nadwyżka obcięta. A na boki podwójny papier położony na lekko maźnięte masłem boki. Prosto szybko i bez nerwów. 😉
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,383
4,461
113
Przeca wiem, też tak czasem robię, ale ten wypiek od razu będzie "felerny" , to niech ma do kompletu nierówne brzegi. :mrgreen:
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,383
4,461
113
Powiem tak: sernik smakowity bardzo i to jest jeszcze inny typ niż nowojorskie, czy te cięższe staromodne. Wilgotny, niepiankowy, ale niezbyt zwarty, niezbyt słodki, i to dobrze. Kroi się pięknie, a ciemnej skórki nie trzeba omijać, jest smaczna.
Następnym razem spróbuję kombinacji dobrego sera tłustego z mascarpone. Może ci, co skomponowali przepis nie mieli innego wyboru i użyli Filadelfii? ;-)
A to ostatni kawałeczek:
 

Załączniki

  • baskijski1.jpg
    baskijski1.jpg
    134.4 KB · Wyświetleń: 12
Ostatnia edycja:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,383
4,461
113
Dziękuję, Anko. Widzę, że wpadłam na podobny pomysł co Rozkoszny. :) Próba i porównanie będzie.
 
  • Like
Reakcje: AnkaP
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy