Palony sernik baskijski San Sebastian

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,145
1,337
113
Baskijski sernik palony z San Sebastian
Idealny sernik bez spodu. Dla tych, co jedzą tylko górę sernika. sernik baskijski.jpg

Forma o średnicy 20 cm.
600 g sera Filadelfia
100 g cukru
400 ml śmietanki kremówki
5 jajek
30 g skrobi kukurydzianej
1 łyżka pasty waniliowej (lub wedlug uznania, ale wanilia musi byc :) )

Wybierz wcześniej produkty – mają być o temperaturze pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 250°C. Formę wyłóż 2 warstwami papieru do pieczenia ta, by papier unosił się wysoko ponad formę.
Włóż wszystko do miski i powoli mieszaj łopatką, aż wszystkie produkty się połączą. Musi wyjść równomiernie gładka masa.
Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika. Pieczemy około 40 minut – wierzch powinien być ciemnobrązowy, a środek drżący.
Wyjmij, schłodź do temperatury pokojowej, a następnie przechowuj przez 6-8 godzin. w lodówce.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,145
1,337
113
Pomyslowi Hiszpanie :))))) ale sernik ten nie nadaremnie tak ostatnio zawojowal swiat kukinarny :) jest naprawdę smaczny, a ze prosty to największa zaleta :)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,973
2,394
113
Wczoraj upiekłam. Dziś po nocy spędzonej w lodówce tak wyglądał:
IMG_20241101_101350.jpg
IMG_20241101_101724.jpg
Piekłam z nieco mniejszej ilości składników w tortownicy fi 18 cm. Powinnam chyba piec w nieco niższej temperaturze lub krócej.
Bardzo smaczny chociaż przyzwyczajona jestem do serników z rodzynkami. 🙂
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,145
1,337
113
Wczoraj upiekłam. Dziś po nocy spędzonej w lodówce tak wyglądał:
Pokaż załącznik 112616
Pokaż załącznik 112617
Piekłam z nieco mniejszej ilości składników w tortownicy fi 18 cm. Powinnam chyba piec w nieco niższej temperaturze lub krócej.
Bardzo smaczny chociaż przyzwyczajona jestem do serników z rodzynkami. 🙂
Hazo, fajny jest!!!!! Bardzo się cieszę, ze Ci się spodobał :) Dziękuję, ze upiekłaś :) Na mniejszą foremkę to można krócej piec, nawet i do 20-25 min, ale zmniejszenia t-ry odradzam :)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,973
2,394
113
Elu, najbardziej mi się w nim podobał sposób robienia. Prosto i szybko.
Następnym razem na pewno skrócę czas pieczenia chociaż jedzącym mocne przypieczenie nie przeszkadzało; wszystkim sernik smakował.
Dziękuję, że przypomniałaś, że ten przepis tu jest.
 
  • Love
Reakcje: Elka

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,601
5,862
113
Przymierzałam się do tego sernika, ale nie mogę się przemóc, żeby z premedytacją przypalić ciasto i podać je na stół. :lol:
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,145
1,337
113
Elu, najbardziej mi się w nim podobał sposób robienia. Prosto i szybko.
Następnym razem na pewno skrócę czas pieczenia chociaż jedzącym mocne przypieczenie nie przeszkadzało; wszystkim sernik smakował.
Dziękuję, że przypomniałaś, że ten przepis tu jest.
Hanko, i dla mnie to jest bardzo ważnym plusem tego sernika. I do tego bardzo smaczny. Dla mnie ten lekki posmak karmelowy jest dodatkowym atutem. I można urozmaicić rożnymi dodatkami - sos jagodowy, czekoladowy. Kiedyś zrobiłam z pastą pistacjową, był smaczny, ale bardzo brzydki, wnętrze było szarozielonego koloru, naprawdę nieapetyczne, absolutnie potrzebuje dodatku barwnika.
Przymierzałam się do tego sernika, ale nie mogę się przemóc, żeby z premedytacją przypalić ciasto i podać je na stół. :lol:
Joanno, myślę, ze to raczej zależy od podejścia - czy to jest premedytacja czy po prostu inny sposób na pieczenie :) a sernik ten w mojej opinii jest warty grzechu, inaczej by nie stal się aż tak popularny na całym świecie:)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,973
2,394
113
Nie wiem jak dodanie cukru wpłynie na konsystencję, ale faktycznie ten sernik jest mało słodki. Ja trochę narzekałam, ale rodzina stwierdziła, że przesadzam.
 
  • Dzięki
Reakcje: AnkaP

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,973
2,394
113
Spaleniem dorównał mojemu. 🙂👍

Pokażę tutaj jak ja wyłożyłam do niego podwójnym papierem tortownicę:
IMG_20241031_130137.jpg
Zastanawiałam się dlaczego wszyscy wykładają całym arkuszem papieru i wymyśliłam tak jak wyżej, bo nie chciałam mieć powgniatanych brzegów.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy