- Kwi 2, 2007
- 2,135
- 1,690
- 113
Przepis otrzymałam kiedyś od Koleżanki + drobne zmiany i prawie taki sam jak
Orzechowiec od Malinna
Ciasto:
3 szkl. mąki
2 jajka (jeżeli małe to 3)
1/2 szkl. cukru (można dać mniej – wg uznania)
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 1/2 łyżeczki sody
20 dkg masła Miód i sodę rozpuścić w mleku. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Całość podzielić na 3 równe części – kształty placków takie same jak wielkości blaszki (u mnie 25x36).
2 części rozwałkować cienko max. 0,5cm (ciasto jest lekko klejące i można użyć „foliówki”
) i upiec .
Na 3 części surowego ciasta, ułożonego na blaszce, wyłożyć usmażone orzechy i razem upiec – tem. 170 (termo obieg) do 12 min.
Orzechy:
40 – 50 dkg orzechów włoskich
4-5 łyżek miodu
1/2 szkl. cukru
Miód i cukier rozpuścić razem na patelni, a następnie dodać orzechy. Całość krótko przesmażyć – tak, aby wszystkie orzechy dokładnie wymieszały się w miodzie.
Przesmażone orzechy w miarę sprawnie i szybko (gorące, prosto z patelni) ułożyć na przygotowanym do pieczenia cieście.
Upiec - temp. 170 ok. 12 min.
Masa:
1/2 l mleka + 1/2 szkl.
1/2 cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru
1 kostka masła
Cukier i cukier waniliowy dodać do 1/2 l mleka i zagotować. Mąkę pszenną i ziemniaczaną dodać do 1/2 szkl. mleka i dokładnie wymieszać.
Wlać wymieszaną z mlekiem mąkę do gotującego się mleka i zrobić budyń. Do gotującego się (na małym ogniu) budyniu dodać masło i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Gorącą masą przekładać upieczone placki (muszą być zimne). Na dolny placek można wyłożyć czekośliwki i następnie warstwę budyniową.
Ostatnią warstwę budyniową przykrywa się ciastem z orzechami (orzechami do góry).
Całość powinna odpocząć min.10 godzin (u mnie czekało przez noc – nie korciło tak bardzo
).
Ciasto:
3 szkl. mąki
2 jajka (jeżeli małe to 3)
1/2 szkl. cukru (można dać mniej – wg uznania)
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 1/2 łyżeczki sody
20 dkg masła Miód i sodę rozpuścić w mleku. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Całość podzielić na 3 równe części – kształty placków takie same jak wielkości blaszki (u mnie 25x36).
2 części rozwałkować cienko max. 0,5cm (ciasto jest lekko klejące i można użyć „foliówki”
Na 3 części surowego ciasta, ułożonego na blaszce, wyłożyć usmażone orzechy i razem upiec – tem. 170 (termo obieg) do 12 min.
Orzechy:
40 – 50 dkg orzechów włoskich
4-5 łyżek miodu
1/2 szkl. cukru
Miód i cukier rozpuścić razem na patelni, a następnie dodać orzechy. Całość krótko przesmażyć – tak, aby wszystkie orzechy dokładnie wymieszały się w miodzie.
Przesmażone orzechy w miarę sprawnie i szybko (gorące, prosto z patelni) ułożyć na przygotowanym do pieczenia cieście.
Upiec - temp. 170 ok. 12 min.
Masa:
1/2 l mleka + 1/2 szkl.
1/2 cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru
1 kostka masła
Cukier i cukier waniliowy dodać do 1/2 l mleka i zagotować. Mąkę pszenną i ziemniaczaną dodać do 1/2 szkl. mleka i dokładnie wymieszać.
Wlać wymieszaną z mlekiem mąkę do gotującego się mleka i zrobić budyń. Do gotującego się (na małym ogniu) budyniu dodać masło i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Gorącą masą przekładać upieczone placki (muszą być zimne). Na dolny placek można wyłożyć czekośliwki i następnie warstwę budyniową.
Ostatnią warstwę budyniową przykrywa się ciastem z orzechami (orzechami do góry).
Całość powinna odpocząć min.10 godzin (u mnie czekało przez noc – nie korciło tak bardzo
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: