- Lis 28, 2005
- 33,919
- 6,340
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Mazurek bakaliowy
Ciasto kruche polskie:
30 dag mąki krupczatki (lub krupczatki pół na pół z poznańską czy luksusową)
15 -20 dag masła
10 dag cukru -pudru
3 gotowane żółtka
szczypta soli
Z powyższych składników zagnieść tradycyjne siekane kruche ciasto i włożyć do lodówki na około godzinę.
Masa:
50 dag ulubionych bakalii ( np. orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, migdały, suszone morele, suszone żurawiny, daktyle )
20 dag kwaskowatej marmolady ( np. dżem z mirabelek )
Polewa :
2 jajka
7 dag cukru - pudru
7 dag masła
cukier z prawdziwą wanilią
5 dag zmielonych migdałów
3 dag tartej bułki
sok z 1 cytryny (ja daję też otartą skórkę)
Przygotować kruche ciasto, cienko rozwałkować na wybrany kształt, ozdobić rulonikiem z resztek ciasta i podpiec przez 10 -15 minut w gorącym piekarniku ( 200 stopni C). Posiekane w cienkie paseczki bakalie rozłożyć grubą warstwą na placku posmarowanym uprzednio marmoladą lub kwaskowatym dżemem.
Przyrządzić polewę - jajka utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny, wanilię, stopione masło, zmielone migdały i bułkę tartą. Wymieszać, zalać bakalie. Piec ok. 30 min. w średnio gorącym piekarniku (ok. 180 stopni C).
Tyle przepis z "Kuchni polskiej".
Ja zwykle robię więcej polewy (na oko) i daję do niej dwa razy więcej jajek. Nie ubijam jej, tylko mieszam składniki do połączenia i taką płynną zalewam bakalie. Ciasto smakuje mi wtedy bardziej, niż z taką gęstą, ubitą na puch.
To jeden z moich ulubionych mazurków. Urody wielkiej może nie ma, ale za to smak - wyśmienity.
Piekę go obowiązkowo od wielu lat na każdą Wielkanoc.
Ciasto kruche polskie:
30 dag mąki krupczatki (lub krupczatki pół na pół z poznańską czy luksusową)
15 -20 dag masła
10 dag cukru -pudru
3 gotowane żółtka
szczypta soli
Z powyższych składników zagnieść tradycyjne siekane kruche ciasto i włożyć do lodówki na około godzinę.
Masa:
50 dag ulubionych bakalii ( np. orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, migdały, suszone morele, suszone żurawiny, daktyle )
20 dag kwaskowatej marmolady ( np. dżem z mirabelek )
Polewa :
2 jajka
7 dag cukru - pudru
7 dag masła
cukier z prawdziwą wanilią
5 dag zmielonych migdałów
3 dag tartej bułki
sok z 1 cytryny (ja daję też otartą skórkę)
Przygotować kruche ciasto, cienko rozwałkować na wybrany kształt, ozdobić rulonikiem z resztek ciasta i podpiec przez 10 -15 minut w gorącym piekarniku ( 200 stopni C). Posiekane w cienkie paseczki bakalie rozłożyć grubą warstwą na placku posmarowanym uprzednio marmoladą lub kwaskowatym dżemem.
Przyrządzić polewę - jajka utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny, wanilię, stopione masło, zmielone migdały i bułkę tartą. Wymieszać, zalać bakalie. Piec ok. 30 min. w średnio gorącym piekarniku (ok. 180 stopni C).
Tyle przepis z "Kuchni polskiej".

To jeden z moich ulubionych mazurków. Urody wielkiej może nie ma, ale za to smak - wyśmienity.
Piekę go obowiązkowo od wielu lat na każdą Wielkanoc.