Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Szczerze mówiąc miałam troche problemów ale największą zakałą jest obłożenie tortu w całości na gładko. Bożesz ty mój jak ja się naklęłam
baa.gif
icon_mrgreen.gif
Jak widać na zdjęciu musiałam wszystko pomarszczyć, dziś robiłam PADA do PS3 i na tym chyba zakończe przygode z obkładaniem masą. Brrr... tragedia. Na zdjęciu nawet nieźle ale jak sie przypatrzeć na żywca to do...
arsch.gif
wieczorkiem wkleje fotke
icon_mrgreen.gif

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
Zamowilam sobie na probe barwnik Wiltona, ale w miedzyczasie zmienila mi sie koncepcja kolorystyczna i juz nie zdaze domowic kolejnych kolorow.
W zwiazku z tym mam pytanie - czy do masy cukrowej mozna dodac barwnika spozywczego takiego zwyklego, jaki jest w tesco?
o, dla przykladu chociazby tego: Dr Oetker Green Colouring

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Można dodać barwnika w płynie, ale rozrzedza on dość znacznie masę i jest zabawa z dodawaniem cukru pudru i uzyskiwaniem intensywnego koloru. Jeśli masz w markecie takie w żelu/paście, to polecam je użyć, będzie prościej a kolor też się uzyska, choć pewnie mniej intensywny
icon_smile.gif

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
Dziekuje za szybka odpowiedz!
icon_smile.gif

szczerze mowiac nie wiem czy mam takie zelowe, ale sprawdze. jesli nie, to trudno, podosypuje cukru pudru i zobaczymy co wyjdzie
icon_smile.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
jusandre @ 19 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1154990Dziekuje za szybka odpowiedz!
icon_smile.gif

szczerze mowiac nie wiem czy mam takie zelowe, ale sprawdze. jesli nie, to trudno, podosypuje cukru pudru i zobaczymy co wyjdzie
icon_smile.gif
bedzie ok, czesto dodawałam w razie awarii zwyklych barwnikow tescowych i było spoko. Mozesz rozrobic je z cukrem pudrem i jak nabiorą gestości dopiero dodac do masy

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
diablico, gdzie zdjecie?
strafe.gif
icon_mrgreen.gif
jajo zniose..

jusandre - Wiltony w zelu sa super!! polecam bez obaw
icon_biggrin.gif
mam i jestem zachwycona

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
na dodatek net mi padl..
baa.gif

no wiec ja zadnej doopy nie widze
icon_mrgreen.gif
ino PADa
widzialas ten przepis na butter cream co o nim pisalam? jego sie robi 3 minuty i nigdy nie mialam nerwow
icon_biggrin.gif
zawsze aaaanieeelllskii spokoj
icon_mrgreen.gif

i nie czepiaj sie - tort super!
dance.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Bo "nasza" Lambethka ma jeszcze inne talenty, jak np. rozbawiający styl bycia ( jak domniemywam) i dlatego z jej wypowiedzi można nieraz się uśmiać po pachy
roflmao_2.gif
Kobiełto !! Ty sie za pisanie ksiązek jakich weź albo co
icon_mrgreen.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
bywam tez czasami upierdliwa
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
ale ciii..
icon_mrgreen.gif

milo mi czytac komplementy - tylko jak sie pozniej maz ze mna rozwiedzie bo za wysoko moj tylek bedzie z dumy to bedzie Wasza wina
strafe.gif

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
devillwoman super sobie poradziłaś z tym workiem i ozdobami na samym szczycie
icon_smile.gif
ja ostatnio też robię tylko wykończenie z masy cukrowej, a sam tort pokrywany kremem...

lambethka mimo braku 24h tort i tak bardzo dopracowany!

Jo_anna1jak zwykle piękne torty!

ewunia_666 widzę, że wzorowałaś się na moim torcie z butelką
icon_smile.gif
pierwsze koty za płoty jak to mówią, kubuś wyszedł Ci rewelacyjnie!

delicious świetny pomysł i wykonanie!

devillwoman piękny fortepian i pad, super!

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
devillwoman @ 19 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1155016No właśnie nie maslany bo mnie cholera trafia jak mam go robic... sama nie wiem czemu
gruebel_2.gif
ale podłożyłam gotowym kremem a raczej icingiem ktory wykorzystuja w UK do wszystkiego i dupa
icon_sad.gif
a tu obiecany PAD
Noooo, muszę przyznać że krem wszechstronnego zastosowania jeśli do dupy też
icon_mrgreen.gif

A torcik fajny jest, nie marudź
daumen.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Jo_anna1 @ 20 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1155223Noooo, muszę przyznać że krem wszechstronnego zastosowania jeśli do dupy też
icon_mrgreen.gif

A torcik fajny jest, nie marudź
daumen.gif
Dobre
rofl.gif
niestety nie mam czasu zagladac gdzie indziej oprócz tortów ale powiedzcie czy jest gdzieś temat " TU LECZYMY DEPRECHE " ? bo jeśli nie to trzeba założyć, coraz bardziej mnie rozweselacie
icon_mrgreen.gif
a ja głupia na depresje się chciałam leczyć he he..
dump.gif
icon_mrgreen.gif

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
hej, czy zamiast glukozy w proszku, mozna dodac glukoze w plynie?? widzialam taka w tutejszym tesco i w koncu chcialabym wyprobowac wlasnorecznie przepis na mase. a jesli mozna to ile tej glukozy dac?

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Można dać, nawet w niektórych przepisach (częściej za granicą niż w PL) jest podkreślane, że powinna być w płynie. Z racji tego, że w Polsce łatwiej kupić taką w proszku, przyjęło się używanie jej i nie pogarsza to chyba jakoś znacząco masy. Dodaje się w takiej samy ilości, co glukozę w proszku
icon_smile.gif

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
tak, glukozę w płynie można dawać, nawet w hurtowniach cukierniczych można ją dostać wraz z przepisem na masę

ostatnie robione przeze mnie torty zamieszczałam w kwietniu, więc pora nadrobić ;)

tort samochód:
tort%20w%20kszta%C5%82cie%20samochodu%20aromat%20kuchni.jpg

z różą z masy cukrowej (nie wiem czy może być w tym temacie) - liście zrobiłam z nowo zakupionych wykrawaczek, z których jestem bardzo zadowolona
czekoladowy%20tort%20imieninowy%20dla%20babci%20aromat%20kuchni.jpg

teletubisie po raz trzeci:
tort%20z%20teletubisiami%20aromat%20kuchni.jpg

na chrzest, wielki tort ponad 4,5kg:
chrzest%20tort%20aromat%20Kuchni.jpg

tort%20%C5%9Bpi%C4%85ca%20dziewczynka%20chrzest%20aromat%20kuchni.jpg

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
z króliczkiem i marchewkami:
tort%20z%20marchewkami%20kr%C3%B3likiem%20zaj%C4%85cem%20aromat%20kuchni%20wielkanocny%20torcik.jpg

z figurką i literkami z masy cukrowej:
tort%20na%2040-stk%C4%99%20z%20m%C4%99%C5%BCczyzn%C4%85%20na%20piasku%20aromat%20kuchni.jpg

chyba z godzinę wycinałam ten napis, strasznie ciężko mi było używać po raz pierwszy tych literek

NA 18-stkę tort striptizer:
sexy%20tort%20na%2018%20lat%20aromat%20kuchni%202.jpg

Na 40-rocznicę ślubu - łabędzie z gotowych foremek, literki już szybciej mi się udało zrobić niż poprzednio ;)
tort%20z%20okazji%2040%20rocznicy%20%C5%9Blubu%20z%20%C5%82ab%C4%99dziami%20aromat%20kuchni%201.jpg

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy