Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
Dziewczyny a ja na przyszły weekend muszę zrobić tort dla fana skoków narciarskich albo z motuwem gwiezdnych wojen. Przepatrzyłam net ale wszystko raczej w wersji 3D. Ja chyba nie dam rady i wolalabym cos plaskiego zrobic. Macie moze jakiś pomysł.

No i jeszcze pytanie do tych, które robiły tort z falbankami. Czy pod falbanki dajecie masę czy można przyklejać bezpośrednio do masy maślanej?

Wszystkiego dobrego walentynkowego
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
joanis @ 14 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400930Dziewczyny a ja na przyszły weekend muszę zrobić tort dla fana skoków narciarskich albo z motuwem gwiezdnych wojen. Przepatrzyłam net ale wszystko raczej w wersji 3D. Ja chyba nie dam rady i wolalabym cos plaskiego zrobic. Macie moze jakiś pomysł.
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Wstawiam ostatnie, z których jestem mega niezadowolona, niestety paskudna grypa wzięła górę i praca szla mi strasznie topornie
 

Załączniki

  • IMG_0051.JPG
    IMG_0051.JPG
    169 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0065.JPG
    IMG_0065.JPG
    188.7 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Muszę bardziej zmniejszać pliki bo nie mieszczą się w jednym poście
IMG_0058.JPG IMG_0061.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0058.JPG
    IMG_0058.JPG
    157.9 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0061.JPG
    IMG_0061.JPG
    159.2 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Jo_anna1 @ 14 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400974Wstawiam ostatnie, z których jestem mega niezadowolona, niestety paskudna grypa wzięła górę i praca szla mi strasznie topornie
Z grypą czy bez, to i tak robisz śliczne
icon_smile.gif

Dla Łukasza jest naj -
icon_smile.gif
, idealny
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
byłam w chińczyku we Wrocławiu,ale niestety lipa
cry_1.gif
nie było nic poza wałkiem do odciskania wzorów
a mi najbardziej zależało na tej pacce do wygładzania tortu
cry_1.gif


ja to mam pecha


Joasia torty śliczne pomimo choroby
cvety.gif



 

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Joasia te Twoje meganieudane torty są cudne. Chciałabym, żeby mi tak mega nie wychodziły
icon_smile.gif


Powiedz kochana jak robisz smoczek i śliniaczek? masz tutka czy na oko?

Wracaj szybko do zdrowia!!!!!

Jeszcze jedno Kochana
przy torcie Monster jak obkładasz bok? Elementami, czy kładziesz jeden kolor, a potem tylko romby? A figurkę - jak zrobić?

Sorki za wielość pytań...wiem, że jesteś chora, ale z góry dziękuję !!!!
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
elmagra @ 13 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400731Ja ostatnie kilka tortów robię tylko z lemon curdem. Pyszne są. Do tego warstewka z musem truskawkowym. mniam
icon_smile.gif

Co do lemon curdu, to robiłam ostatnio z połowy porcji ze strony mojewypieki.com do Dorotki i to było na jeden tort, bitą zawsze usztywniam mascarpone. jeden tort zrobilam tak: biszkopt +warstwa truskawek+ krem smietanowy(bita, mascarpone, curd)+tr startej czeko
+ biszkopt+warstwa samego lemon curdu+krem smietanowy
+biszkopt+warstwa truskawek+ krem smietanowy+tr startej czeko+biszkopt.

wyszło pysznie, lekko, nie za słodko i owocowo. Mniam. Dodatek warstwy cienkiej curdu pod bitą śmietaną dał fajny efekt. AHA, nie dodaję cukru do bitej jeśli miksuję ją z curdem.
Ja też dołączam do grona zainteresowanych
Powiedz mi, ten krem śmietanowy z mascarpone jest bez żadnych usztywniaczy? I trzyma formę?
Ja wczoraj zrobiłam torcik czekoladowy z kremem śmietanowym z mascarpone. I popłynął
icon_sad.gif
Kremówka była dobrze ubita, ale po połaczeniu z mascarpone stała się jakaś taka miękka
icon_sad.gif
I przy krojeniu tortu wypływa, więc nie wyobrażam sobie jej dać pod masę cukrową. Dziewczyny, w jaki sposób łaczycie ze sobą kremówkę i mascarpone? Tak łopatologicznie, bo może ja coś robię nie tak? I jaką kremówke możecie polecić? Ja używałam wczoraj z biedronki, i taka jakaś dziwna mi się wydawała
icon_sad.gif
 

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
le_soleil @ 14 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401003Ja też dołączam do grona zainteresowanych
Powiedz mi, ten krem śmietanowy z mascarpone jest bez żadnych usztywniaczy? I trzyma formę?
Ja wczoraj zrobiłam torcik czekoladowy z kremem śmietanowym z mascarpone. I popłynął
icon_sad.gif
Kremówka była dobrze ubita, ale po połaczeniu z mascarpone stała się jakaś taka miękka
icon_sad.gif
I przy krojeniu tortu wypływa, więc nie wyobrażam sobie jej dać pod masę cukrową. Dziewczyny, w jaki sposób łaczycie ze sobą kremówkę i mascarpone? Tak łopatologicznie, bo może ja coś robię nie tak? I jaką kremówke możecie polecić? Ja używałam wczoraj z biedronki, i taka jakaś dziwna mi się wydawała
icon_sad.gif
Dołaczam sie do pytania.
Robiłam jakis czas temu torcik, na szczescie taki bez okazji dla rodziców i własnie masa z bitej śmiet i mascarpone wyszła tak jak pisze le_soleil, nie stężała i przy krojeniu wypływała. Smietane miałam tą z Piątnicy. I tez nie wiem w czym problem ???
icon_sad.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
aneta1111 @ 14 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400991Joasia te Twoje meganieudane torty są cudne. Chciałabym, żeby mi tak mega nie wychodziły
icon_smile.gif


Powiedz kochana jak robisz smoczek i śliniaczek? masz tutka czy na oko?
przy torcie Monster jak obkładasz bok? Elementami, czy kładziesz jeden kolor, a potem tylko romby? A figurkę - jak zrobić?

Sorki za wielość pytań...wiem, że jesteś chora, ale z góry dziękuję !!!!
icon_smile.gif
Nie mam tutka na to, tylko szablon na buciki
Smoczek- wycinam koło w jednej wielkości, zagłębienie w tym kole wycinam mniejszym kołem, lekko zaokrąglam brzegi. Kładę na wałku żeby nadać odpowiedni kształt. Z wałeczka formuję uchwyt do smoczka i tak to zostawiam np. na noc następnego dnia z cielistopodobnej masy robię smoczek właściwy, przyklejam do tej zaschniętej podstawy i jeszcze na trochę zostawiam do zaschnięcia. jeżeli położe tak na torcie to opierając się po prostu nie zachowa kształtu i wklęśnie. Później doklejam uchwyt, biore kawałeczek masy i po prostu tym i wodą z cukrem łączę.
Śliniaczek- za każdym razem jest innej wielkości ale wycięłam sobie taki szablon " śliniaczkokształtny" z kartonika i tylko go za każdym razem podcinam więcej lub mniej. Złóż kartkę na pół i odrysuj kształt połowy śliniaczka, tak żeby srodek wypadał na złożeniu kartki- dzięki temu będziesz miała symetryczny, równy kształt.
Monster- zawsze obkładam cały tort, dopiero później wycinam romby w innym kolorze i przyklejam.
Figurki Monster- dopóki nie miałam laptopa to drukowałam sobie obrazek i na podstawie tego lepiłam. Teraz otwieram lapka i mam całą game obrazków i mogę robić szczegóły spokojnie. Ta ostatnia figurka jest najbrzydsza z monsterek jakie robiłam
icon_rolleyes.gif


Spokojnie pytaj i.......eksperymentuj to najlepszy sposób.
icon_razz.gif
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Hajastan @ 13 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400759Vanilko i inne dziewczyny powiedzcie ile mniej więcej minut trzymacie żelatynę z glukozą w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia?

kobitki proszę powiedzcie mi jak zrobić mus truskawkowy?
anbetung.gif
Ile minut dokładnie to nie wiem, ale aż zrobi się płynna i ciepła. Robię troszkę inaczej niż Joasia, bo ja cały czas trzymam miskę nad gotującą się wodą, zdejmuję dopiero jak Planta jest już prawie rozpuszczona, wtedy odstawiam i zanim przesieję cukier to zdąży mi trochę wystygnąć.

Mus truskawkowy: 500g zamrożonych truskawek, 3 łyżki wody, 2 łyżki cukru pudru (lub wcale). To wszystko do garnka, podgrzewać aż truskawki się rozmrożą, zblenderować, mocno podgrzać i wsypać jedną galaretkę truskawkową, wymieszać i odstawić do stężenia.

goma bardzo się cieszę, że Ci masa wyszła
freu.gif


joanis @ 14 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400930No i jeszcze pytanie do tych, które robiły tort z falbankami. Czy pod falbanki dajecie masę czy można przyklejać bezpośrednio do masy maślanej?
Najpierw obkładam cały tort masą cukrową i dopiero wtedy przyklejam falbanki i inne. Obawiam się, że na masie maślanej dekoracja by zjeżdżała zostawiając nieładne prześwity.

Joasiu chorobowa produkcja pierwsza klasa
daumen.gif


Masę z mascarpone robię właśnie tak jak napisała sabuto i też mi się z nią nic nie dzieje, trzeba ją tylko dobrze ubić na sztywno.

Aaaa przypomniało mi się, że ktoś pytał co daje kwasek cytrynowy w masie, a więc oprócz kwaskowatości nadaje masie większej plastyczności dzięki czemu można dłużej modelować figurki itp. Pamiętam, że kiedyś przeczytałam, że ktoś dodawał do masy octu, ale że ma on zapach trochę nie teges ktoś inny wpadł na pomysł, że zamiast octu można dodać kwasku, tak też zrobiłam i to mi właśnie zagrało
icon_smile.gif
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Mnie tez nigdy mascarpone nie sprawiło problemów, ja go używam "zamiast" żelatyny do usztywnienia śmietany. Ubijam śmietanę (trzeba uważać, żeby nie przebić, może to jest problem, bo potem z mascarpone też jest jeszzcze trochę ubijania) i potem wkładam końcówki do miski z mascarpone trochę je "rozluźniam" i dodaję śmietanę i szybko tzn krótko miksuję, żeby dobrze wymieszać. Jak mam dodatki, to staram się je wcześniej, przed mieszaniem śmeitany i mascarpone dodawać. Jak ostatnio dodałam lemon curdu do mascarpone to mi w momencie "zastygło", zrobiło się gęste jak np lody. Potem ze śmietaną było ok. Nigdy pod masą cukrową mi nic nie popłynęło. Oczywiście przekładam tort kremem śmietanowym najczęściej dzień wcześniej (w obręczy z tortownicy) lub ewentualnie dobrych 8h wcześniej.
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
U nie dzisiaj Walentynkowo
icon_smile.gif


P1120720.JPG

... i ciasteczka, które poszły z dzieckiem do przedszkola
herzen.gif


P1120704.JPG
 

Załączniki

  • P1120720.JPG
    P1120720.JPG
    209.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120704.JPG
    P1120704.JPG
    284.4 KB · Wyświetleń: 0

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
właśnie skończyłam kremy,
jeden bita śmietana + mascarpone ... ubiłam śmietanę z fixem, serek osobno też trochę ubiłam i do niego dodawałam po troszke ubitej smietany i dalej na małych obrotach ubijałam, dopiero jak masa zrobiła się luźniejsza dodałam resztę śmietany i wymieszałam delikatnie łyżką
drugi - wczoraj w śmietanie rozpuściłam biała czekoladę postała w lodówce, dzisiaj ją ubiłam ale dodałam tez troche fixa bo nie wiem kiedy bedzie spożyte, nie chciałam żeby podeszło woda
 

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
Czyli miksuję lekko mascarpone, potem wlewam kremówkę i dalej ubija aż masa będzie odpowiednio sztywna?

Ja rozbiłam lekko serek, dodałam już ubitą śmietankę i lekko pomieszałam do połączenia, być może to zrobiłam źle. Jutro muszę zrobić tort z taką masą i już mam pietra
pinggrins.gif


A jakie proporcje serka do śmietanki?

Planuję tort przełożyć o otynkować jutro popołudniu. I teraz nie wiem czy obkładać go jeszcze jutro, po schłodzeniu, czy dopiero w sobotę?
gruebel_2.gif


Joanna, oj chciałabym takie dzieła tworzyć w będąc w pełni sił, widać Twój profesjonalizm skoro takie dopracowane torty wychodzą spod chorej ręki
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy