- Wrz 16, 2008
- 180
- 0
- 0
Maqluba
Uprzedzam, ze danie jest z tych trudniejszych, jesli chce sie zachowac forme...
Skladniki:
kurczakowe miesko
ziemniaki (smazone talarki lub podpieczone w piekarniku z oliwa z oliwek i sola,pieprzem LUB grillowane),
baklazany (krojone w plastry, posolone i polane oliwa z oliwek pieczone w piekarniku lub grillowane, odradzam smazenia, sa okrutnie tluste)
kalafior (smazone rozyczki)
ryz (doswiadczenie nauczylo mnie, ze ryz moze byc ryzem BASMATI, wcale nie jest zbyt sypki i po odwroceniu naczynia nie straci ksztaltu naczynia, w ktorym go parowalysmy bardziej, niz inny rodzaj ryzu... Ryz moczymy w cieplej wodzie ok 20 min. Potem odcedzamy z wody i wrzucamy do reszty dania, do parowania)
przyprawy, ktore dodajemy do ugotowania kurczaka:
sol
pieprz granulowany
kardamon (niemielony)
ziele angielskie
lisc laurowy
gozdziki (niewiele)
cynamon w paleczkach
kolendra (tez niemielona)
suszona limetka
Jak przygotowujemy kurczaka:
Kurczaka gotujemy w wodzie z sola i cebula. Po sciagnieciu szumowiny, dodajemy przyprawy i zostawiamy na malym ogniu dopoki kurczak nie bedzie gotowy. Potem dla koloru mozna kurczaka wyjac z tej wody i wlozyc do piekarnika (zeby sie zarumienil), a bulion z kurczaka przecedzic do innego garnka.
Ukladac warstwami na przemian (czesto na spodzie ukladam plastry pomidorow,w razie gdyby sie mialo przypalic
) warzywa, ryz, kurczak, ryz. Polac bulionem tak, zeby zakrywal ryz na ok 1/2 - 3/4 cm. Gotowac/parowac(pod przykryciem) na malym ogniu dopoki ryz bedzie gotowy.
Przed podaniem przekrecic garnek do gory nogami i danie powinno samo wyslizgnac sie z naczynia i utrzymac jego ksztalt (co mnie sie coraz czesciej udaje
) ). Mozna dekorowac pietruszka.
Podawac z jogurtem naturalnym i/lub surowka.
Uprzedzam, ze danie jest z tych trudniejszych, jesli chce sie zachowac forme...
Skladniki:
kurczakowe miesko
ziemniaki (smazone talarki lub podpieczone w piekarniku z oliwa z oliwek i sola,pieprzem LUB grillowane),
baklazany (krojone w plastry, posolone i polane oliwa z oliwek pieczone w piekarniku lub grillowane, odradzam smazenia, sa okrutnie tluste)
kalafior (smazone rozyczki)
ryz (doswiadczenie nauczylo mnie, ze ryz moze byc ryzem BASMATI, wcale nie jest zbyt sypki i po odwroceniu naczynia nie straci ksztaltu naczynia, w ktorym go parowalysmy bardziej, niz inny rodzaj ryzu... Ryz moczymy w cieplej wodzie ok 20 min. Potem odcedzamy z wody i wrzucamy do reszty dania, do parowania)
przyprawy, ktore dodajemy do ugotowania kurczaka:
sol
pieprz granulowany
kardamon (niemielony)
ziele angielskie
lisc laurowy
gozdziki (niewiele)
cynamon w paleczkach
kolendra (tez niemielona)
suszona limetka
Jak przygotowujemy kurczaka:
Kurczaka gotujemy w wodzie z sola i cebula. Po sciagnieciu szumowiny, dodajemy przyprawy i zostawiamy na malym ogniu dopoki kurczak nie bedzie gotowy. Potem dla koloru mozna kurczaka wyjac z tej wody i wlozyc do piekarnika (zeby sie zarumienil), a bulion z kurczaka przecedzic do innego garnka.
Ukladac warstwami na przemian (czesto na spodzie ukladam plastry pomidorow,w razie gdyby sie mialo przypalic
Przed podaniem przekrecic garnek do gory nogami i danie powinno samo wyslizgnac sie z naczynia i utrzymac jego ksztalt (co mnie sie coraz czesciej udaje
Podawac z jogurtem naturalnym i/lub surowka.
Ostatnią edycję dokonał moderator: