Lody waniliowe przepyszne i bez ptasiej grypy

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Malgosimi @ 6 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=461729masz racje, mogly sie jajka sciac... ja teraz w kolejce mam do wyprobiwania pomaranczowe lody Linn
Zastanawiam się tylko co zrobić, żeby cała ta masa bardziej stężała, ale nie przekroczyła temperatury 70 stp. C. Czytałam, że tyle stopni wystarczy, żeby się masa (czy też jajka
gruebel_2.gif
- nie pamiętam dokładnie) zapasteryzowała...

Następny będzie sorbet malinowy, ale mam też na oku stronę, a właściwie blog http://icecreamireland.com/
 

mstabin

Member
Cze 13, 2007
3
0
0
Malgosimi, Jezeli znajdziesz mojego posta, prosze, blagam napisz jak postepujesz z maszyna do lodow. Masz taka sama jak ja - Tchibo i zgubilam instrukcje, prosze ratuj
dziekuje
Monika
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
mstabin @ 19 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=693306Malgosimi, Jezeli znajdziesz mojego posta, prosze, blagam napisz jak postepujesz z maszyna do lodow. Masz taka sama jak ja - Tchibo i zgubilam instrukcje, prosze ratuj
dziekuje
Monika
A w czym konkretnie problem? Bo w sumie filozofii wielkiej z w działaniu maszyny nie ma...
Wkład od maszyny wsadzasz na dobę do zamrażalinka. Bezpośrednio przed samym kręceniem lodów - wkład wyjmujesz, wszystkie części maszyny składasz; włączasz automat i przy kręcącym się mieszadle - wlewasz płynną masę. Lody są gotowe po 15-20 minutach.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
A latem / kiedy lody robi sie czesciej / najlepiej jest trzymac wklad caly czas w zamrazalniku: zawsze gotow do pracy i jeszcze lepiej dziala.
 

fastyna

Member
Paź 30, 2007
223
0
0
ja wlasnie poszukuje maszynki do lodow w sklepie nigdzie nie widzialam tylko na allegro te wynalazłam....

co mi doradzicie??


3539575691uz5.jpg


se1022wb8.jpg


355636555fm9.jpg
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
O maszynach do lodów jest już osobny wątek. Jeśli zadasz w nim swoje pytanie będzie bardziej "widoczne" niż w wątku z przepisem. No i pytania o przydasie zamieszczamy w "podaju"
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Ja robię zwykłym mikserem i wychodzę pyszne,
ale lepsze jednak wychodzą mi sorbety
lecker.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Podobno poprawia jakosc takich lodow robienie ich metoda sorbetowa: miksujac co pol godziny i wstawiajac do zamrazalnika. Tylko ze to czasowo nie bardzo sie oplaca. Lepsza jest maszynka. 20 minut i lody gotowe. Bez mrozenia.
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
ja tez chce zrobic takie lody
icon_mrgreen.gif
ale nie mam maszynki > jak je rozrobię na ogniu to pozniej zmiksowac mikserem i wstawić do zamrazarnika !( a może do kapieli i do zamrazalnika ?
gruebel_2.gif

jak coś pomieszałam to
cluebat.gif
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A czemu chcesz je kapac ?
Mrozisz w zamrazalniku.

Tu chyba sa lody (cos mi Dziunia chodzi po glowie
icon_wink.gif
), ktore dokladnie maja opisana metoda bez maszyny.
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Kurcze, nie pomyslalam o schlodzeniu w ten sposob. Normalne, ze schlodze plyn przed mrozeniem.
icon_wink.gif


A tutaj lody. Margot, nie Dziuni.
icon_redface.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy